
ΑΜΕΡΙΚΗ
28/03/2025 | 05:25
Σηκώνει ο Μάρκο Ρούμπιο το γάντι που του έριξε ο Φιντάν και τον διαψεύδει: Δημόσια τοποθέτηση για τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία (video)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο αναφέρθηκε χθες Πέμπτη στις «ανησυχίες» της κυβέρνησης Τραμπ μπροστά στην «αστάθεια» στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του παυθέντα δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Παρακολουθούμε. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος», δήλωσε ο κ. Ρούμπιο σε δημοσιογράφους εν πτήσει από το Σουρινάμ στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα.
Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία είχε «πολύ καλές σχέσεις εργασίας» με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να ξαναρχίσει τη συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Ρούμπιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με την τουρκική. Σημείωσε ότι ο κ. Τραμπ θέλει να «αποκατασταθεί» (η σχέση).
«Αυτοί (σ.σ. η Τουρκία) είναι σύμμαχοι στο NATO. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους στη Συρία και αλλού», συνέχισε.
Ο κ. Ρούμπιο είπε ακόμη πως έθιξε το ζήτημα των καθημερινών διαδηλώσεων μετά τη σύλληψη του κ. Ιμάμογλου στον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει την καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδίως την απέλαση χθες δημοσιογράφου του BBC και τη σύλληψη τη Δευτέρα φωτοειδησεογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, περιοριζόμενος να πει πως δεν διαθέτει επαρκή πληροφόρηση για το ζήτημα σε αυτό το στάδιο.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να σας ρωτήσω για ένα διαφορετικό θέμα, την Τουρκία (Türkiye); Είχατε τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών πριν από λίγες ημέρες. Νομίζω ότι χθες – χθες ή σήμερα έδιωξαν τον ανταποκριτή του BBC. Συνέλαβαν έναν φωτογράφο του AP. Πόσο ανησυχείτε για το πώς πάνε τα πράγματα εκεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΟΥΜΠΙΟ: Λοιπόν, τελικά – και κοιτάξτε, έχουμε εκφράσει ότι ανησυχούμε. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε την κατεύθυνση που πάει. Είναι σύμμαχος. Είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Κάθε φορά που έχετε αστάθεια στο έδαφος, δεν σας αρέσει να τη βλέπετε. Προφανώς, έχουν εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Δεν πρόκειται απαραίτητα να λέμε πάντα γνώμη για κάθε ένα από αυτά. Στο βαθμό που έχουμε βαθύτερες ανησυχίες, αναμένουμε να τις εκφράσουμε τουλάχιστον ιδιωτικά στην αρχή, σίγουρα σε μια νέα διοίκηση όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις. Αλλά παρακολουθούμε τις ίδιες ειδήσεις που βλέπουν όλοι οι άλλοι για το τι συμβαίνει. Σίγουρα ανησυχούμε για αυτές τις διαμαρτυρίες και ορισμένες από τις αναφορές. Αλλά το θέσαμε και – αλλά δεν έχω δει τι – αυτό που αναφέρατε την τελευταία μέρα, ναι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μόνο που γράψατε Τουρκία (Turkey), στο tweet σας —
ΡΟΥΜΠΙΟ: Τέρκιγιε (Türkiye).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, Τέρκιγιε (Türkiye). Στο tweet σας —
ΕΡΩΤΗΣΗ: Παιδιά πρόκειται να το αλλάξετε αυτό; Θα επιστρέψετε στο Τουρκία (Turkey);
ΡΟΥΜΠΙΟ: Όταν είμαστε στην Τουρκία (Turkey), θα πούμε Τέρκιγιε (Türkiye).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο tweet σας, η τελευταία πρόταση αφορά βασικά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Δεν το λέτε ρητά, αλλά αυτά είναι (δεν ακούγεται).
ΡΟΥΜΠΙΟ: Λοιπόν, εννοώ, και μιλήσαμε για αυτό. Θέλω να πω, το επιχείρημά τους είναι ότι ο δήμαρχος εμπλέκεται στη διαφθορά, ότι αυτό ήταν ένα μακροχρόνιο ζήτημα για το οποίο επιτέλους αντιμετωπίστηκε και ότι αναζητά καταφύγιο πίσω από την πολιτική του. Δεν γνωρίζω όλα τα γεγονότα σχετικά με αυτό.
Προφανώς, αυτό δεν λέει ο δήμαρχος ή αυτό που λέει η πολιτική αντιπολίτευση είναι ότι πρόκειται για έναν ηγέτη που θα μπορούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές αν του επιτρεπόταν να είναι υποψήφιος.
Το παρακολουθούμε λοιπόν. Έχουμε εκφράσει ανησυχία. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος, ειδικά, και –
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την ανάρτησή σας, τουρκικές διπλωματικές πηγές διέψευσαν πράγματι ότι είχε προκύψει κάτι τέτοιο και είχατε εκφράσει την ανησυχία σας. Απλώς ήθελα να σας ρωτήσω για αυτό.
ΡΟΥΜΠΙΟ: Λοιπόν, το έθεσα με τον υπουργό Εξωτερικών, και πιθανώς ακριβώς με τις λέξεις που χρησιμοποιώ τώρα, και αυτό είναι ότι παρακολουθούμε αυτές τις εκθέσεις και προφανώς είναι ανησυχητικό να βλέπουμε, και μιλήσαμε γι’ αυτό με αυτούς τους όρους. Αλλά όπως είπα, δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοιου είδους αστάθεια ή τέτοια πράγματα να συμβαίνουν μέσα σε χώρες με τις οποίες ελπίζουμε να συνεργαστούμε σε πολλά πράγματα. Και ο Πρόεδρος Τραμπ είχε πολύ καλές εργασιακές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη κυβέρνηση. Νομίζω ότι θα ήθελαν να το ξαναρχίσουν. Αλλά είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί τους στη Συρία και σε άλλα μέρη. Επομένως, νομίζω ότι είναι δυνατό να εκφράσουμε ανησυχίες και ταυτόχρονα να καταλάβουμε ότι έχουμε πολλά άλλα πράγματα να συνεργαστούμε επίσης. Έχουμε – αυτή είναι η ισορροπία της άσκησης μιας ώριμης εξωτερικής πολιτικής.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ…
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο και Χακάν Φιντάν κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το αντιπολιτευόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».
Ωστόσο, κέντρισε την προσοχή το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση δεν περιλαμβάνεται καμία δήλωση σχετικά με την άρση των εμποδίων στην αμυντική βιομηχανία, σε αντίθεση με τις αναφορές των πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πέρα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επί της ουσίας την άρση των αμερικανικών περιορισμών στην πώληση προς την Τουρκία στρατιωτικού υλικού, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία», προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΝΚΑ, επισήμαναν ότι η συνάντηση ήταν «πολύ θετική και αντανακλούσε τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών» και υποστήριζαν ότι η δήλωση σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαμαρτυρίες δεν αντανακλά την αλήθεια.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές δήλωσαν: «Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε στη συνάντηση με διαφορετικό τρόπο από αυτό που αποτυπώθηκε στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικάζουμε ότι το μήνυμα αυτό μπορεί να είχε προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μαϊάμι, United States