weather symbol
18
ΤΡΙ 1/4/25 | 17:47
Το "μακρύ δόρυ" του συστήματος της ναυτικής έκδοσης των Spike NLOS προορίζεται για τις κανονιοφόρους κλάσης "Μαχητής", ενώ το δεύτερο, πιο μικρής εμβέλειας πρόκειται να τοποθετηθεί, μάλλον στα παράκτια περιπολικά τύπου Island που πρόσφατα ανέλαβαν υπηρεσία στο Αν. Αιγαίο. Πηγή: Rafael

Προς εγκατάσταση η ναυτική έκδοση των ισραηλινών Spike NLOS: Η αμυντική πολυεπίπεδη συνεργασία Αθήνας-Ιερουσαλήμ και η κρίσιμη παράμετρος της αμυντικής βιομηχανίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Τον Ιούνιο ξεκινούν οι εγκαταστάσεις σε μονάδες του στόλου που αφορούν τη ναυτική έκδοση των Spike NLOS ενώ από τον Αύγουστο, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών η Hellasjournal, αρχίζουν οι παραδόσεις των εποχούμενων «αντιαρματικών», πέραν του οπτικού ορίζοντα που προορίζονται για τον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Το πολεμικό ναυτικό είχε «εισβάλει» στο πρόγραμμα των ισραηλινών Spike NLOS του Στρατού Ξηράς, ζητώντας την επέκταση της σύμβασης και για λογαριασμό μονάδων του στόλου.

Το πλήρωμα του χρόνου θα φέρει τον Ιούνιο τους Ισραηλινούς της κατασκευάστριας εταιρείας της «οικογένειας» των Spike NLOS στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να γίνουν οι εργασίες εγκατάστασης των νέων όπλων.

Υπενθυμίζουμε ότι το πολεμικό ναυτικό έχει επιλέξει δυο τύπους της naval έκδοσης των Spike MLS-NLOS είναι ο ένας τύπος, που είναι ικανός να εκτοξεύσει τον πύραυλο σε απόσταση 32 χλμ. Πρόκειται για το σύστημα που η εγκατάστασή του αναμένεται να γίνει στις Κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής.

Και ο δεύτερος τύπος είναι ο MLS-ER, ένα μικρότερου βεληνεκούς σύστημα για το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά θα εγκατασταθεί στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ, Mark V ή αν τελικά θα εξοπλίσει τα Island, μετατρέποντας τα παράκτια περιπολικά σε πλωτά ειδικού ενδιαφέροντος και σκοπού.

Η προσθήκη των ναυτικών Spike σε οκτώ μονάδες του στόλου δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που ονομάζονται «αντιπρόσβαση περιοχής» για τις εχθρικές δυνάμεις, γεγονός που πολλές φορές είχαν γίνει αντικείμενο προπαγανδιστικού ρεπορτάζ στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα, οι πύραυλοι και τα συστήματα που διαχειρίζονται το φονικό «ταξίδι» του πυρομαχικού λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όλο το 24ωρο.

Ο πύραυλος μεταφέρει δεδομένα για τον επιλεγμένο στόχο ενώ το σύστημα είναι εφοδιασμένο με παθητικό ηλεκτροπτικό διπλής ενέργειας, υπέρυθρη απεικόνιση μέσω κάμερας κι άλλες προηγμένες «ευκολίες» που δημιουργούν τις πιο κατάλληλες συνθήκες για την αποστολή.

Η στρατηγική σχέση και το υποκατασκευαστικό αμυντικό έργο

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με έμφαση ότι πολλές από τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει ή εξελίσσονται με τους Ισραηλινούς, δείχνουν ότι και οι ίδιοι αναζητούν τον σύμμαχο- εταίρο που μπορούν να εργαστούν μαζί, κατασκευάζοντας είτε εξ ολοκλήρου είτε ορισμένα κομμάτια συστημάτων και εκτός του ισραηλινού εδάφους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη «οδηγία» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, να υπάρχει δηλαδή βιομηχανική συμμετοχή 25%. Και με τους Ισραηλινούς επισημαίνουν οι συγκεκριμένες στρατιωτικές πηγές, υπάρχει αυτό το περιθώριο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας- Ιερουσαλήμ, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν και αυτό το ποσοστό.

Ήδη ισραηλινές εταιρείες, έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας τόσο με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όσο και με τον ιδιωτικό αμυντικό τομέα ο οποίος κάνει τις δικές του προσπάθειες ώθησης της ελληνικής καινοτομίας, στο πλαίσιο ενός αμυντικού οικοσυστήματος.

-Ο «θόλος» ή ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτού.

-Οι συστοιχίες του πυραυλικού πυροβολικού PULS.

-Οι επερχόμενοι Spike NLOS, εποχούμενοι ή για τα Apache και το πολεμικό ναυτικό.

-Οι πύραυλοι Rampage και οι συλλογές Spice.

-Η στρατιωτική πολυεπίπεδη συνεργασία, η μεταφορά τεχνογνωσίας, οι συμφωνίες για την συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας σε προγράμματα που αφορούν τα νέα αποτρεπτικά σχέδια της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω είναι βήματα που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, αναφορικά με την αποτρεπτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αθήνα έχει στραφεί στην Ιερουσαλήμ ώστε να πάρει όλα εκείνα που θα την καταστήσουν αναβαθμισμένη αμυντικά στο σύγχρονο πεδίο, απέναντι στις τεχνολογικά εξελισσόμενες απειλές.

Τα επιτελεία έχουν κάνει τις επιλογές των συστημάτων και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του 12ετούς προγραμματισμού της εξοπλιστικής ενίσχυσης, πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές λένε ότι θα τρέξουν άμεσα τουλάχιστον δυο προγράμματα.

Με βάση τα παραπάνω μόνο τυχαίες δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με στελέχη από το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ καθώς επίσης και με σημαντικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Ιερουσαλήμ.

Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η συμπαραγωγή ή η ανάληψη από την ελληνική πλευρά, υποκατασκευαστικού έργου αμυντικών συστημάτων. Μέσα από αυτή την σύμπραξη η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρόκειται ν’ αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία σε συστήματα πολύ σύγχρονα και δοκιμασμένα στο πεδίο της Μ. Ανατολής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης