
ΚΟΣΜΟΣ
29/03/2025 | 17:51
Προειδοποίηση των ΗΠΑ: Αυξημένη πιθανότητα επιθέσεων στη Συρία στο τέλος του Ραμαζανιού – Πρεσβείες και δημόσιοι φορείς πιθανοί στόχοι
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία προειδοποίησε τους πολίτες της για «αυξημένη πιθανότητα» επιθέσεων κατά τη διάρκεια της επερχόμενης γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί τους πολίτες των ΗΠΑ για την αυξημένη πιθανότητα επιθέσεων κατά τη διάρκεια της αργίας του Eid al-Fitr, οι οποίες θα μπορούσαν να στοχεύουν Πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και δημόσιους φορείς στη Δαμασκό», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Πρεσβείας αργά την Παρασκευή.
Οι μέθοδοι επίθεσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένοπλους ή και τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών, πρόσθεσε η Πρεσβεία, χωρίς να διευκρινίσει συγκεκριμένες απειλές ή ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές.
Το Eid al-Fitr, που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αλλά ο ακριβής χρόνος του θα καθοριστεί από τη θέαση της μισοφέγγαρου, σύμφωνα με το μουσουλμανικό σεληνιακό ημερολόγιο.
Η ασφάλεια στη Συρία παραμένει ισχνή αφού οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ανέτρεψαν τον ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο μετά από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου που ξέσπασε με τη βάναυση καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011.
Η Ουάσιγκτον συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Συρία «λόγω των σημαντικών κινδύνων της τρομοκρατίας, των εμφυλίων αναταραχών, των απαγωγών, της ομηρίας, των ένοπλων συγκρούσεων και της άδικης κράτησης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι εργασίες της Πρεσβείας έχουν ανασταλεί από το 2012.
Εργαζόμενος σε οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς στη Συρία έλαβαν ένα προειδοποιητικό email για δημόσιες συγκεντρώσεις και προληπτικά μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα.
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΚΥΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ