weather symbol
19
ΚΥΡ 30/3/25 | 14:52
Χάρτης με τα οικόπεδα των ερευνών νότια της Κρήτης

Πώς αντιμετώπισε ο τουρκικός Τύπος τις έρευνες της Chevron στην Κρήτη: Χαμηλοί τόνοι από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, για νέα ένταση μιλούν εθνικιστικές εφημερίδες

Μικτές ήταν οι αντιδράσεις των τουρκικών μμε στο ζήτημα των ερευνών της Chevron για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, με τον εθνικιστικό Τύπο να κάνει λόγο για νέα ένταση στη Μεσόγειο από τη μια και από την άλλη το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες να κάνουν μια πιο ειδησεογραφική κάλυψη χωρίς σχολιασμό.

Η ακραία εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Μπιρλίκ» με τίτλο «Ο ενεργειακός γίγαντας των ΗΠΑ στρέφει τα μάτια στην Κρήτη! Νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο;» γράφει ότι «η Ελλάδα βαθαίνει το ενεργειακό της παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αίτημα του ενεργειακού κολοσσού Chevron με έδρα τις ΗΠΑ να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες στη νότια Κρήτη χαιρέτισε το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο των ενεργειακών πολέμων.

Η Ελλάδα, προστίθεται στο δημοσίευμα, έκανε ένα νέο βήμα στην περιοχή δίνοντας το πράσινο φως στο αίτημα της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Chevron να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ενώ αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά τα ενεργειακά ισοζύγια στην περιοχή, προσεγγίσεις που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας εφιστούν την προσοχή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ενώ η Τουρκία συνεχίζει την αποφασιστική της στάση για την προστασία των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, τα μονομερή βήματα από τις περιφερειακές χώρες κάνουν την ενεργειακή διπλωματία ακόμη πιο στρατηγική».

Το πρακτορείο Αναντολού μετέδωσε ειδησεογραφικά την είδηση με τίτλο «Σύμφωνα με την Ελλάδα η Chevron θέλει να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης».

Η ιστοσελίδα Internet Haber έχει τίτλο «Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron αλλάζει δρόμο προς τη νότια Κρήτη».

Η ιστοσελίδα Evrensel έχει τίτλο Η Chevron θέλει να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, σύμφωνα με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

ΔιαβάστεΕπίσης