weather symbol
9
ΤΡΙ 4/3/25 | 08:51
Ο Λευκός Οίκος το βράδυ... Φωτογραφία Hellas Journal

Πολύ αρνητική εξέλιξη για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία: Ο Πρόεδρος Τραμπ διακόπτει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ως τιμωρία στον Ζελένσκι

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να υπάρξει παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Κάνουμε παύση και θα επανεξετάσουμε τη βοήθειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης» στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως επικεντρώνεται στην ειρήνη. Χρειαζόμαστε εταίρους που δεσμεύονται επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

Η απόφαση αποκαλύπτεται έπειτα από συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο νωρίτερα χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και συμβούλων του προέδρου Τραμπ.

Μερικές ώρες πριν, ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του αμερικανικού κράτους δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα, λέγοντας πως διεξάγονταν συζητήσεις.

«Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας (αλλά) για παύση», τόνισε άλλος αμερικανός αξιωματούχος, που εκφράστηκε επίσης με προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την οργή του έναντι του κ. Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, που εκτραχύνθηκε σε φραστική σύγκρουση. Συνέχισε και κλιμάκωσε χθες τις απειλές του κατά του ουκρανού προέδρου, που υποπτεύεται πως «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία.

Έφθασε στο σημείο να πει πως «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τις θέσεις του ουκρανού προέδρου.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αριθμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρείχαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 ως την 20ή Ιανουαρίου 2025 «στρατιωτική βοήθεια (αξίας) 65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία.

Πρόωρη κάθε συζήτηση για το πού θα γίνουν οι επόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε» για το πού θα μπορούσε να διεξαχθεί ο επόμενος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και στις ΗΠΑ, τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου των δυο χωρών έπειτα από αρκετά χρόνια διεξήχθη την 18η Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία, υπό τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία λίγες μέρες μετά τη σύγκρουση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν και επανεξετάζουν τη βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι συμβάλλουν σε μια λύση.

Η παύση θα διαρκέσει έως ότου ο κ.  Τραμπ αποφασίσει ότι οι ηγέτες της χώρας θα επιδείξουν καλή πίστη και δέσμευση για την ειρήνη, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg και του Fox News.

«Αυτός δεν είναι οριστικός τερματισμός της βοήθειας, είναι μια παύση», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ σύμφωνα με το Fox News.

Το Bloomberg ανέφερε ότι όλος ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός που δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην Ουκρανία θα τεθεί σε παύση, συμπεριλαμβανομένων των όπλων υπό διέλευση σε αεροσκάφη και πλοία ή αναμονής σε περιοχές διέλευσης στην Πολωνία.

Προστίθεται ότι ο κ. Τραμπ διέταξε τον Υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να εκτελέσει την παύση.

Οι αναφορές έρχονται λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι δεν είχε συζητήσει την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι «θα έπρεπε να είναι πιο ευγνώμων» για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, η Ουάσιγκτον έχει δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι θα πρέπει να είναι «περισσότερο ευγνώμων» για την υποστήριξη των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα δώσει το βράδυ Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) νεότερη ενημέρωση αναφορικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας, ενώ είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να είναι περισσότερο ευγνώμων για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε παράλληλα πως δεν έχει αναφερθεί για αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Απλώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευγνώμων», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Ζελένσκι, μετά τη σύγκρουση των δύο την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο.

«Θα σας ενημερώσω αύριο (Τρίτη) το βράδυ», ανέφερε σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, συμφωνία η οποία ακόμη μπορεί να υπογραφεί, όπως δήλωσε ο Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα – Ρωσία

ΔιαβάστεΕπίσης