weather symbol
22
ΔΕΥ 21/4/25 | 17:00
A view of the nightclub where more than 50 people lost their lives in a fire in Kocani, Republic of North Macedonia, 16 March 2025. EPA/GEORGI LICOVSKI

Παραδοχή Μίτσκοσκι μετά την τραγωδία στο Κότσανι: Παράνομα ή ακατάλληλα τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χώρα

Όλοι όσοι είχαν έστω και την παραμικρή εμπλοκή και ανάμειξη σχετικά με την παράνομη λειτουργία του νυχτερινού κλαμπ στο Κότσανι θα λογοδοτήσουν, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν και ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για την φονική πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, από την οποία 59 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί 26 άνθρωποι για την τραγωδία στο Κότσανι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι (προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI).

Ο Μπεκτέσι ελέγχεται για το γεγονός ότι κατά τη θητεία τού χορηγήθηκε στο νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι πλαστή άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Χρ. Μίτσκοσκι, σε αποψινή συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Sitel” ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε περίπου 60 με 70 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χώρα.

Από αυτούς προέκυψε ότι τουλάχιστον τα μισά καταστήματα είτε δεν διαθέτουν σχετική άδεια είτε δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι όσα τέτοια καταστήματα εντοπίζονται θα απαγορεύεται στο εξής να λειτουργούν και ανήγγειλε εντατικούς ελέγχους προς την κατεύθυνση αυτή.

«Σύμπτωμα της εκτεταμένης διαφθοράς»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι η τραγωδία στο Κότσανι ήταν σύμπτωμα της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα και ανήγγειλε εκστρατεία καταπολέμησής της.

Ακόμη, με απόφαση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης Κότσανι απαλλάσσονται αύριο από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις και δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους, προκειμένου να μπορέσουν να παραστούν στις κηδείες που θα γίνουν το μεσημέρι στην πόλη αυτή.

Η κυβέρνηση συνέστησε στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις ιδιωτικές εταιρείες από το Κότσανι να πράξουν το ίδιο με τους εργαζομένους τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

ΔιαβάστεΕπίσης