
ΓΝΩΜΕΣ
31/03/2025 | 06:30
Οι θεατρινισμοί του αρχικατάσκοπου Χακάν Φιντάν και οι, κατά κάποιους, “εκπλήξεις” της Γενεύης: Ο “μετέωρος” κατοχικός ηγέτης Τατάρ και ο “δεμένος” με την Άγκυρα Ερχουμάν
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ –Λευκωσία
Στη Γενεύη θεωρήθηκε «έκπληξη» η τακτική χαμηλών τόνων που υιοθέτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, ο Τούρκος αξιωματούχος ήταν ως να ήθελε να περάσει ο χρόνος και να σηκωθεί να φύγει.
Πρωτίστως, όμως, απέφυγε να συμπεριφερθεί συγκρουσιακά και στο πλαίσιο αυτό δεν ήγειρε ευθέως την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα.
Αυτή τη συμπεριφορά, τη συγκρουσιακή, ανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε κάποιες φάσεις των συζητήσεων στην άτυπη Πενταμερή έδειξε να εκνευρίζει τον Φιντάν, ο οποίος θεωρούσε πως ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα υπερέβαλε εαυτόν.
Προφανώς και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήθελε μια διαφορετική τακτική, παρά το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε την γνωστή πολιτική στο Κυπριακό. Απόδειξη τούτου και το έγγραφο που επιχείρησε να καταθέσει ο Ερσίν Τατάρ για συνεργασία, το «Κυπριακό Συμβούλιο Συνεργασίας» (Cyprus Cooperation Council).
Αυτό το έγγραφο, το οποίο αναλύει τη συνεργασία μεταξύ των «δυο κρατών», ετοιμάσθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
- Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό, αλλά τακτικής καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως οι μεγάλοι στόχοι που έχει θέσει δεν περνούν μέσα από ένα συγκρουσιακό κλίμα.
Αυτή η τακτική μπορεί να ξεγελά ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά είναι σαφές πως η συγκυρία ευνοεί διπλωματικά παιχνίδια και από πλευράς της Λευκωσίας, που θέλει να αξιοποιήσει τα όσα διαμορφώνονται στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.
Ο «μετέωρος» Τατάρ
Η συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είναι το πρώτο βήμα μετά την άτυπη Πενταμερή της Γενεύης.
- Ο ηγέτης της αποσχιστικής οντότητας καταβάλλει προσπάθεια, από το τέλος της άτυπης Πενταμερούς και εντεύθεν να περιορίσει τις πιθανότητες να προκύψει οτιδήποτε θετικό στη νέα σύναξη, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Ιουλίου.
Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών ( έγινε συνάντηση τους την περασμένη Πέμπτη) και σε αυτό του Προέδρου και του εγκάθετου της Άγκυρας θα συνεχιστούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εντολές από την Τουρκία, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από τον Τατάρ, είναι να συνεχίσει τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
Δηλαδή, τους ενδιαφέρει η συντήρηση μιας κινητικότητας μέχρι και τον Ιούλιο καθώς έτσι εξυπηρετούνται ευρύτεροι σχεδιασμοί. Εκεί, στη νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη του Ιουλίου, αναμένεται ότι θα τεθεί προς συζήτηση η ουσία του Κυπριακού και όχι, όπως η προηγούμενη ( 17-18 Μαρτίου), που επικεντρώθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ΜΟΕ.
- Οπότε τον Ιούλιο θα κριθούν όλοι και τα πάντα από τις θέσεις που θα παρουσιασθούν. Και, όπως φαίνεται, δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις, ακόμη κι εάν η κατοχική πλευρά συνεχίσει το παιχνίδι τακτικής με τον «καλό» Φιντάν και τον κακό Τατάρ.
Είναι σαφές πως οι κινήσεις που γίνονται στο Κυπριακό, παρόλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται εξ ολοκλήρου στην Άγκυρα, ωστόσο επηρεάζονται και από το προεκλογικό κλίμα στα κατεχόμενα.
Υπεισέρχονται στις συζητήσεις, κυρίως εκείνες που διεξάγονται στη δημόσια σφαίρα, και οι προεκλογικές σκοπιμότητες. Κυρίως από πλευράς του «μετέωρου» Τατάρ και του «επαναπροσεγγιστή» με την Άγκυρα, Τουφάν Ερχουμάν, που φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο Ερχουμάν κρατά πολλά σχοινιά σε σχέση με το Κυπριακό, κυρίως όμως αυτό με την Άγκυρα.
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.