
ΓΝΩΜΕΣ
28/03/2025 | 05:45
Οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και οι επιλογές με την Τουρκία: Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες, αναζητείται συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο…
Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ* – Αθήνα
Οι εξελίξεις τρέχουν, η Αμερική απομακρύνεται, η Ευρώπη συζητάει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και εμείς έχουμε μπροστά μας το δίλημμα πώς να χειριστούμε την Τουρκία στο νέο περιβάλλον αβεβαιότητας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας, αξιωμάτων και ρόλων, αναλύουν το σκηνικό που διαμορφώνεται σε αυτή την κρίσιμη καμπή στο τρίγωνο Ευρώπη – Ελλάδα – Τουρκία, καταθέτοντας διαφορετικές απόψεις και επιχειρήματα.
Το βέβαιο είναι ότι η συγκυρία επιβάλλει έναν εθνικό διάλογο. Οχι φυσικά με φωνασκίες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Παρότι θα είναι χρήσιμη η ανταλλαγή σκέψεων και επιχειρημάτων σε σοβαρά μέσα ενημέρωσης που αποφεύγουν τους λαϊκισμούς, τελικά το ζητούμενο είναι μια συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο.
Οι συζητήσεις ακαδημαϊκών, στρατιωτικών, διπλωματών, ακόμη και δημοσιογράφων, έχουν την αξία τους, αλλά οι πολιτικοί θα κληθούν να λάβουν τις όποιες αποφάσεις και, κυρίως, να τις υλοποιήσουν.
Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο. Ωστόσο, μια προσωπική σκέψη που κάθε τόσο έρχεται στον νου –και για άλλα ζητήματα, αλλά προφανώς ακόμη περισσότερο για το συγκεκριμένο– είναι η δυνητικά χρήσιμη οργάνωση περιοδικών συναντήσεων του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών με προκατόχους του.
- Δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Υπάρχουν διαφορετικές πορείες και στόχοι, προσωπικές έριδες και ανταγωνισμοί.
- Ωστόσο, θα έλεγε κανείς ότι η συγκυρία επιβάλλει στους ενήλικους πολιτικούς μας να αποδείξουν την ενηλικίωσή τους. Προφανώς, την πρωτοβουλία για μια τέτοια κίνηση θα έχει η κυβέρνηση.
Να καλέσει πρώην υπουργούς, τουλάχιστον κάποιους με εμβληματική παρουσία που χαίρουν ευρύτερης αποδοχής, όχι απαραίτητα για την ιδεολογία τους, αλλά για την επάρκειά τους, ίσως μαζί τους και κορυφαίους διπλωμάτες που διετέλεσαν υπηρεσιακοί υπουργοί.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η «Κ» πριν από ένα χρόνο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε μια «ζωντανή», αλλά εξαιρετικά ουσιαστική συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Νίκο Κοτζιά και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Αγαπιούνται οι συγκεκριμένοι τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών; Δεν νομίζω. Κάποιος θα διαπίστωνε μια δόση αντιπάθειας, τουλάχιστον σε κάποια «δίδυμα».
Αλλά οι γνώσεις, η εμπειρία και οι ικανότητες που αποδεδειγμένα διαθέτουν και οι τρεις, όχι μόνο τους επιτρέπει, αλλά τους επιβάλλει να συμμετάσχουν σε μια τέτοια εθνική συζήτηση.
- Και δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες. Οσοι δεν επιμένουν μονοδιάστατα στο ευκταίο, αλλά μιλούν ανοιχτά για το εφικτό, μπορεί να έχουν δίκιο ή άδικο, αλλά σίγουρα δεν είναι «μειοδότες».
Να ακουστούν ρεαλιστικές ιδέες και προτάσεις από ανθρώπους που έχουν χειριστεί τα δύσκολα, με ειλικρίνεια, χωρίς κόντρες και αλαζονείες. Και ο νυν υπουργός να τις λάβει σοβαρά υπόψη. Καλό θα ήταν βέβαια, αλλά μάλλον ανέφικτο, να αποφεύγονταν διαρροές.
Τέλος, σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία ανακατατάξεων και οι δημοσιογράφοι, ή τουλάχιστον όσοι εξ αυτών έχουν κατακτήσει το δικαίωμα στην επιρροή, θα μπορούσαν από την πλευρά τους να συνεισφέρουν ενημερώνοντας την κοινή γνώμη νηφάλια και τεκμηριωμένα.
* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής e-Kathimerini
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ