weather symbol
13
ΤΡΙ 1/4/25 | 08:27
Κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ιδιαίτερης σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Νίκου Δένδια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημητρίου- Ελευθερίου Κατάρα στην ιταλική φρεγάτα.. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Κίνηση υψηλού συμβολισμού και σημασίας: «Αυτοψία» Νίκου Δένδια μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΝ στην ιταλική φρεγάτα BERGAMINI «Carlo Margottini» στον Πειραιά [photos]

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Στο κατάστρωμα, στην γέφυρα, στο κέντρο επιχειρήσεων και σε άλλους σημαντικούς χώρους της φρεγάτας F-592 «Carlo Margottini» βρέθηκε η πολιτική και μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ιδιαίτερης σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Νίκου Δένδια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του Αρχηγού  ΓΕΝ  Αντιναύαρχου Δημητρίου- Ελευθερίου Κατάρα στην ιταλική φρεγάτα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Στη Φρεγάτα υποδέχθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Enrico Credendino.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο κυβερνήτης ξενάγησε τον Έλληνα υπουργό και τους Αρχηγούς στους χώρους της φρεγάτας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να είναι συνέπεια των διαπραγματεύσεων- συνομιλιών που έχουν προηγηθεί, κάτω από «τα ραντάρ» καθώς υπάρχει ενεργό για δύο Bergamini του ιταλικού Ναυτικού.

  • Τα πλοία αυτά φέρεται το ιταλικό ναυτικό να τα αποδεσμεύει το 2029-2030, χρονιές που οι τρεις ή οι τέσσερις FDI θα είναι ήδη σε ελληνικά νερά.

Πρόκειται για τις φρεγάτες «Carlo Bergamini» & «VirginioFasan», ενώ η «Carlo Margottini», αν και νεότερης κατασκευής δεν διαφέρει σε πολλά από τις δύο πρώτες.

Η ιταλική φρεγάτα CarloMargottini στον Πειραιά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Το «ταξίδι» της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη δεν θεωρείται αλλά είναι ιδιαίτερα μακρύ έως ότου- κι αν- καταλήξουν σε κάποια συμφωνία που θα φέρει τις Bergamini με ελληνική σημαία στον ιστό.

Και έως τότε πολλές μπορεί να είναι οι εκπλήξεις που μπορεί να επιφυλάσσει για το μέλλον του στόλου η σημερινή ηγεσία.

Άλλωστε εντός της εβδομάδας που ξεκινά ο προγραμματισμός του μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού σχεδιασμού (12 έτη) θα εισέλθει στην Βουλή προς συζήτηση και επικύρωση.

Πριν από 19 χρόνια οι φρεγάτες FREMM (της γαλλικής κατασκευής) μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στο ναυτικό επιτελείο και τον ειδικό Τύπο, καθώς οι αξιωματικοί του όπλου σχεδίαζαν το μέλλον του στόλου που πορεύονταν τότε με τις γνωστές ως σήμερα Kortenaer και τις ΜΕΚΟ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η Hellasjournal έχει επισημάνει τα στρατιωτικά σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού. Εφόσον ανακοινωθεί ο μακροπρόθεσμος εξοπλιστικός σχεδιασμός, το ναυτικό επιτελείο θα γνωρίζει επίσημα τα χρήματα που θα διατίθενται για την ενίσχυση του στόλου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε στοχοποιημένα προγράμματα, πχ των ευρωκορβετών, το ναυτικό θα έχει την ευελιξία να επιλέξει κάποιο άλλο πλοίο που είναι ικανό για τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Η απόσυρση φρεγατών Kortenaer δημιουργεί όλες εκείνες τις ανάγκες, το ναυτικό να εισάγει στην δύναμη του στόλου ισχυρά πλοία, τα οποία ως μεταχειρισμένες μονάδες δεν ξεπερνούν- στην παρούσα στιγμή- τα 12 χρόνια πλόων.

Και μια κι αναφερθήκαμε στις Kortenaer, υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότερες αποκτήθηκαν μεταχειρισμένες, ύστερα από την τότε ιστορική συμφωνία που είχε επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές του 1980. Η περίπτωση επανάληψης της ιστορίας έχει συμβεί σε αρκετές στιγμές, αρκεί βεβαίως να υπάρχει το ανάλογο σχέδιο.

Στην περίπτωση που μεθοδευτεί ένα τέτοιου είδους «Colpo Grosso» αυτό θα σημαίνει και απομάκρυνση του σχεδίου κατασκευής φρεγατών κλάσης Constellation. Άλλωστε το μοντέλο των Connie στις ιταλικές FREMM έχει «πατήσει», απλώς οι Αμερικανοί με τις παρεμβάσεις τους αύξησαν το τονάζ και το κόστος κατασκευής του πλοίου.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται κατανοητό, ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί να έχουν ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία αλλά δεν είναι πάντα έτσι, ιδίως όταν γεωπολιτικά η άλλη χώρα (Ιταλία) με τις κινήσεις της ενισχύει μια άλλη (Τουρκία) η οποία διατηρεί κατά της Ελλάδας ανοικτή την απειλή πολέμου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης