weather symbol
21
ΚΥΡ 16/3/25 | 10:12
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (Κ), ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος (Α) και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Gideon Sa'ar (Δ), σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στο υπουργείο στην Αθήνα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025.ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κάτι σημαντικό πρέπει να έγινε στην Αθήνα… Η Άγκυρα, μέσα από τα καθοδηγημένα ΜΜΕ του Ερντογάν, βγάζει οργή για την τριμερή συνάντηση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου

«Κακό τρίο» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχθηκε στην Αθήνα τους ομολόγους του Γκίντεον Σαάρ και Κωνσταντίνο Κόμπο, σε μία τριμερή που είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Η εφημερίδα Τουρκίγε υπό τον τίτλο «Συναντήθηκαν στην Αθήνα. Η συμμαχία του κακού πιάνει δουλειά» γράφει ότι «ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ με τον Έλληνα και τον Ελληνοκύπριο ομόλογό του πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιφερειακής συμμαχίας τους».

  • Η ακραία εθνικιστική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Αϊντινλίκ υπό τον τίτλο «Από τη Σύνοδο του Κακού Τρίο: ‘Προσοχή στη Τουρκία’», γράφει ότι «το κακό τρίο συναντήθηκε στην Αθήνα».
  • «Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εργαστούν πιο στενά ενάντια στην ‘αποσταθεροποιητική’ επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή».

Η εφημερίδα Σοζτζού υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ υποστηρίζει την ενεργειακή γραμμή μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας» γράφει ότι «στην τριμερή σύνοδο κορυφής στην Αθήνα, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έδωσαν μήνυμα αποφασιστικότητας στην ενεργειακή συνεργασία» αναφερόμενη στην τριμερή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζει, σημειώνοντας ότι τονίστηκε ότι το έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας που υποστηρίζεται από το Ισραήλ είναι «κρίσιμο για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης». Η σύνοδος ζήτησε επίσης μια κοινή πολιτική κατά των αποσταθεροποιητικών στοιχείων στην περιοχή και επέστησε την προσοχή με προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, η ενέργεια καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Εν μέσω της παγκόσμιας γεωπολιτικής ρευστότητας, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν τον κοινό βηματισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να υποδέχεται τους ομολόγους του στην Αθήνα.

Το τριμερές σχήμα αναζήτησε πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας, ενώ στην ατζέντα βρέθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα περιφερειακά θέματα και η ενέργεια.

  • Με τη βία να αναβιώνει στη Συρία, η Αθήνα επαναλαμβάνει δια του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η νέα de facto ηγεσία οφείλει να εξασφαλίσει ότι η πολιτική μετάβαση θα πραγματοποιηθεί ειρηνικά με τη συμπερίληψη όλων των μειονοτήτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός προβληματίζει την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά τη μείζονα διαφορά οριοθέτησης ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ως προς το πλαίσιο της συζήτησης.

« Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας μας προβληματίζει. Είναι ένα δόγμα που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι 17 και 18 Μαρτίου συγκαλείται στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό.

Γκίντεον Σάαρ: Η τριμερής σχέση βασίζεται στις κοινές αξίες μας και τα συμφέροντά μας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ, τόνισε ότι η σχέση των τριών χωρών βασίζεται στην στρατηγική περιφερειακή συνεργασία και σε κοινές αξίες και συμφέροντα

Η τριμερής συνάντηση δίνει τη δυνατότητα είπε, να επεκτείνουμε τους στρατηγικούς δεσμούς μας, ενώ προάγει την συνεργασία σε πολλά πεδία και στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερα θέματα στην ατζέντα. Είπε ότι συμφωνήσανε στην πραγματοποίηση μηνιαίων συναντήσεων για να προάγεται από κοινού η συνδεσιμότητα και η ατζέντα θεμάτων που θα συζητηθεί σε μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών.

  • Τόνισε ότι τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2023 άλλαξαν ριζικά την περιοχή, και προσέθεσε ότι “με τον φίλο μας τον κ.Τράμπ έχουμε μια ευκαιρία να φτιάξουμε τα πράγματα στην περιοχή”.

Είπε, επίσης, ότι το Ισραήλ μπορεί να μην έκλαψε την πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ, αλλά στο νέο καθεστώς Τζολάνι, “είδαμε ότι σφαγιάστηκαν χριστιανοί”, και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει ρόλο και η Συρία πρέπει να είναι προσεκτική με τις πολιτικές της με την Τουρκία.

Ο ισραηλινός Υπ.Εξ. σημείωσε ότι η Τουρκία βοηθά και δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουν δυνάμεις στο Λίβανο για να βοηθήσουν τη Χεσμπολάχ και προσέθεσε ότι ο Λίβανος έχει μια ευκαιρία να απεμπλακεί από το Ιράν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να είναι βέβαιο ότι ο λιβανέζικος στρατός είναι ισχυρότερος από τη Χεζμπολάχ.

“Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα λιγότερο από την πλήρη αποστρατικοποήιση της Γάζας, το τέλος της παρουσίας της Χαμάς, και την επιστροφή ομήρων” δήλωσε και υπογράμμισε ότι “η Χαμάς είναι η οργάνωση που έκανε φρικτά εγκλήματα κατά του Ισραήλ”, ενώ τόνισε ότι το Ιράν προσπαθεί να αφανίσει το Ισραήλ και το λέει δημοσίως.

Τέλος, χαρακτήρισε το Ιράν παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής μας και εχθρό όλου του δυτικού πολιτισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σάαρ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η θέση του Ισραήλ είναι σαφής, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

  • Χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία, και είπε ότι είναι εναντίον των προσπαθειών της Τουρκίας να παρουσιάσει τον εαυτό της ως έναν υπερασπιστή της περιφερειακής σταθερότητας.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στη Ντόχα, είπε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα αποτελέσματα, ανέφερε ότι η χώρα του δέχθηκε την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου, αλλά την απέρριψε η Χαμάς.

Είπε ότι αυτό που αποκαλούμε ανθρωπιστική βοήθεια, “σε 42 μέρες μπήκαν 25 χιλιάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι σήμερα το 50% του προυπολογισμού της Χαμάς που το χρησιμοποιούν για να στρατολογηθούν νέοι τρομοκράτες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας”.

Στην αντεπίθεση ο Νίκος Αναστασιάδης, απαντά στους πρώην “συντρόφους”-υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν: Θα δημοσιεύσω ποιος ευθύνεται και γιατί διεκόπη το Κραν Μοντανά

ΔιαβάστεΕπίσης