
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
15/03/2025 | 19:32
Η Αττική δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλα data centers: Επανασχεδιασμό και μεταφορά στην περιφέρεια σε νέες εγκαταστάσεις θα προτείνει ο ΑΔΜΗΕ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Ιντερνέτ των Πραγμάτων (Internet of Things) και ο ολοένα πιο συνδεδεμένος κόσμος του Διαδικτύου φέρνουν μια νέα εποχή μετασχηματισμού στα δεδομένα (data).
Το ψηφιακό σύμπαν επεκτείνεται ταχύτατα και το μέγεθος της αναδυόμενης παγκόσμιας αγοράς των κέντρων δεδομένων υπερκλίμακας (hyperscale data centers) εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 593 δισ. δολάρια έως το 2030.
Τα hyperscale data centers είναι οι νέες μεγάλες εγκαταστάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για κρίσιμες, επεκτάσιμες και ευέλικτες ψηφιακές εφαρμογές και κυρίως για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τα ευρωπαϊκά data centers, ακολουθώντας την τάση αυτή, θα επεκτείνουν φέτος τη χωρητικότητά τους κατά 22%. Ωστόσο, θα δυσκολευτούν αρκετά να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, ενισχύοντας τον κίνδυνο να μείνει η Ευρώπη αρκετά πίσω στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η κινεζική DeepSeek μόλις πρόσφατα προκάλεσε σοκ στις αγορές διατυπώνοντας το αίτημα για πιο αποδοτικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που απαιτεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στα πιεστικά ζητήματα της εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσης κατάλληλων χώρων για νέα κέντρα.
Μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Google και η Amazon, σχεδιάζουν ήδη να προωθήσουν τα σχέδιά τους για hyperscale data centers, ενώ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονται επίσης περισσότερο χώρο και μεγαλύτερα κέντρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν μιλάμε για hyperscale data centers, εννοούμε πολύ μεγαλύτερους χώρους, με υψηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια και νερό και με σχετικά λίγους εργαζομένους.
Οι κορεσμένες πόλεις
Η έλλειψη χώρων είναι πιο έντονη στα παραδοσιακά μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Αμστερνταμ, του Παρισιού και του Δουβλίνου, όπου οι περιορισμοί στα ηλεκτρικά δίκτυα εμποδίζουν και την αύξηση της χωρητικότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δευτερεύουσες αγορές να ανθούν σε όλη την Ευρώπη.
Το Μιλάνο, η Βαρσοβία και το Βερολίνο θα επεκταθούν ταχύτερα το 2025, όμως οι επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερους χώρους εκτός πόλεων. Η εταιρεία real estate CBRE εκτιμά ότι η μέση τιμή σε όλη την Ευρώπη για την κατασκευή χώρου colocation ή χώρου που ενοικιάζεται από μεγάλες εταιρείες μέσα σε ένα κέντρο δεδομένων είναι 12 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Ομως, αυτό ωχριά μπροστά στις συνεχιζόμενες αμερικανικές επενδύσεις, ιδίως στην πρωτοβουλία Stargate της Oracle, της Microsoft και της OpenAI για δαπάνες 500 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να περιπέσει σε τεχνολογική εξάρτηση, παρακολουθώντας την εδραίωση της ηγεσίας της Τεχνητής Νοημοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας» λέει ο Stijn Grove, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής Ενωσης Κέντρων Δεδομένων.
Στη χώρα μας, οι επενδύσεις που ξεκίνησε πρώτη η Microsoft και ακολούθησαν οι Google, Digital Realty, Sparkle, Amazon, Lancom, αλλά και ελληνικές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Serverfarm αντίστοιχα, θα κριθούν ως προς την υλοποίησή τους από τη χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου. Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν συνολικά το χτίσιμο 18 νέων data centers έως το 2030.
Ωστόσο, υπό εκπόνηση μελέτη του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι «το δίκτυο της Αττικής δεν σηκώνει πλέον νέα data centers». Η διερεύνηση του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την επάρκεια του δικτύου να… σηκώσει πρόσθετα φορτία κατανάλωσης πιστοποιεί τον κορεσμό του δικτύου της Αττικής, που αποτελεί τον βασικότερο επενδυτικό προορισμό των πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών.
Η μελέτη, που αναμένεται να παραδοθεί σύντομα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να αποτελέσει τη βάση του χωροταξικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη data centers, θα κατευθύνει τις επενδύσεις προς την περιφέρεια, σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή ενέργειας και χαμηλή κατανάλωση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις των 2 έως 5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα σε data centers θα πρέπει να επανασχεδιαστούν με βάση τον ενεργειακό χάρτη που θα παραδώσει ο ΑΔΜΗΕ, αξιολογώντας και τη δυνατότητα σύνδεσης με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία όμως δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τις περιοχές ενεργειακής επάρκειας.
Η Ιρλανδία
Τα κολοσσιαία data centers της Ιρλανδίας πλέον χρησιμοποιούν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όταν όλα τα νοικοκυριά της χώρας καταναλώνουν το 18%. Υπολογίζεται ότι με τον ρυθμό αυτόν τα data centers θα φθάσουν να καταναλώνουν το 31% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!
Πηγή ΒΗΜΑ