weather symbol
18
ΠΑΡ 14/3/25 | 09:52
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): “Μουδιασμένος” ο Πρόεδρος Τραμπ από τις ήξεις αφήξεις κουβέντες του Πούτιν, περιμένει την έκθεση του απεσταλμένου του πριν …”ξεσπάσει”!

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε και την πρόταση του για εκεχειρία, την οποία ήδη αποδέχθηκαν οι Ουκρανοί, στη διάρκεια της συνάντησης του στο Όβαλ Όφις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Παρά το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ήδη δηλώσεις για το θέμα ο Λευκός Οίκος θα περιμένει την έκθεση του προεδρικού του απεσταλμένου στη Μόσχα, του Στιβ Γουίτκοφ ο οποίος -σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά- θα συναντήσει σήμερα το βράδυ τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι συνεργάτες του Αμερικανοί Προέδρου ελπίζουν ότι ο Πούτιν θα μιλήσει ανοικτά στον απεσταλμένο του και θα απαντήσει στο ερώτημα αν την αποδέχεται ή όχι. Σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος έχει βάλει ήδη αστερίσκους.

Στο Όβαλ Όφις ο κ. Τραμπ ήταν προσεκτικός, αν και ήταν ενημερωμένος για όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη δήλωση του Πούτιν, αλλά όχι πλήρη. «Θα απογοητευθεί», είπε, αν η Μόσχα απορρίψει την πρόταση του για την εκεχειρία.

Το μήνυμα του στη Μόσχα είναι ότι θέλει την εκεχειρία άμεσα, την θέλει τώρα, και επιθυμεί να συναντήσει τον Πούτιν, αλλά όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την εκεχειρία και προχωρήσουν οι διαδικασίες.

  • Είπε κάποια στιγμή ότι «λαμβάνουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά με τη Ρωσία». Εάν πραγματικά συμβαίνει, τότε στο παρασκήνιο θα γίνονται και θα λέγονται πράγματα που δεν συνάδουν με τις επίσημες δηλώσεις του Πούτιν.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρές τις συζητήσεις με τον Πούτιν και τους Ουκρανούς, είπε ότι εμείς ξέρουμε πού βρισκόμαστε με την Ουκρανία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα κάνουν το σωστό.

Σκοτώνονται νέοι άνθρωποι κυρίως στην Ουκρανία και αυτό πρέπει να σταματήσει, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

  • Ο κ. Τραμπ είπε και κουβέντες που δεν θα αρέσουν στους Ουκρανούς. Επανέλαβε ότι θα απωλέσουν εδάφη, ότι δεν θα ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο και σε ποια χέρια θα καταλήξει.

Πάντως ο Πρόεδρος την Τετάρτη προειδοποίησε αυστηρά τη Ρωσία εάν δεν δεχθεί την εκεχειρία.

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε και δεν θα ήταν ευχάριστα. (…) Οικονομικά, μπορώ να κάνω πράγματα που θα ήταν πολύ άσχημα για τη Ρωσία. Δεν θέλω να το κάνω αυτό γιατί θέλω την ειρήνη».

Τα «μέτρα αυτά» θα μπορούσαν να είναι «καταστροφικά» για τη Μόσχα, υπογράμμισε ο Αμερικανός Πλανητάρχης.

«Έκανε μια πολλά υποσχόμενη δήλωση, αλλά δεν ήταν πλήρης», είπε ο Πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο. «Θα ήθελα πολύ να συναντηθώ μαζί τους ή να μιλήσω μαζί του, αλλά πρέπει να το τελειώσουμε γρήγορα. Ξέρετε, κάθε μέρα σκοτώνονται άνθρωποι».

«Πολλές από τις λεπτομέρειες μιας τελικής συμφωνίας έχουν πράγματι συζητηθεί. Τώρα θα δούμε αν η Ρωσία είναι ή όχι εκεί, και αν δεν είναι, θα είναι μια πολύ απογοητευτική στιγμή για τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος.

Ερωτηθείς εάν έχει «μόχλευση» που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στον Πούτιν, όπως κυρώσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι έχει αλλά δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό.

«Έχω μόχλευση, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για μόχλευση τώρα, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε μαζί τους και με βάση τις δηλώσεις που έκανε σήμερα, νομίζω ότι ήταν αρκετά θετικές», σημείωσε ο κ. Τραμπ.

Πάντως από χθες την Τετάρτη το απόγευμα ξεκίνησε η ροή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και η μεταφορά πολεμικού υλικού μέσω της Πολωνίας προς την Ουκρανία.

Η πληροφόρηση και η στρατιωτική ενίσχυση επανήλθαν στην προηγούμενη κατάσταση. Έστειλαν πυροβολικά και αντιαρματικά όπλα και, έστειλαν και πυρομαχικά για το πυραυλικό σύστημα HIMARS.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ υστερούν σε σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα όσον αφορά την παραγωγή όπλων.

«Πρέπει να παράγουμε περισσότερα όπλα. Δεν κάνουμε αρκετά. Όχι στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη», είπε ο Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους καθήμενος δίπλα στον Πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Όφις. «Υστερούμε σε σύγκριση με τους Ρώσους και τους Κινέζους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια «ισχυρή» αμυντική βιομηχανία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να «βελτιωθεί» η παραγωγή, πρόσθεσε.

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.

  • E-mail: [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι διεφθαρμένοι νεοφιλελεύθεροι των Βρυξελλών θα εντάξουν την κατοχική Τουρκία στην άμυνα των χωρών μελών της Ε.Ε… Που κολλά η ισλαμική χώρα του Ερντογάν ρε “μάγκες”;

ΔιαβάστεΕπίσης