weather symbol
15
ΣΑΒ 15/3/25 | 06:05
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι

Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Ο αυταρχικός Πούτιν παίζει με την υπομονή του Προέδρου Τραμπ, μέγας ο κίνδυνος να ρεζιλευτεί ο Αμερικανός Πλανητάρχης

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές μετά την επίσκεψη του Στβ Γουίτκοφ (Steve Witkoff), του προσωπικού απεσταλμένου  του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα και τη συνάντηση του με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα είναι και δραματικές οι στιγμές καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε την έκκληση του προς τον Πούτιν να χαρίσει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στο Κουρσκ.

Σε ανάρτηση του στο προσωπικό κοινωνικό του δίκτυο ο κ. Τραμπ έγραψε ότι «αυτή τη στιγμή, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες είναι πλήρως περικυκλωμένοι από τον ρωσικό στρατό, βρίσκονται σε ευάλωτη και πολύ δύσκολη θέση. Έχω προτρέψει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τους χαρίσει τη ζωή», τόνισε ο Πρόεδρος.

Και κατέληξε με μία θετική νότα, ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο τρομερός και αιματηρός πόλεμος να τελειώσει επιτέλους».

Ο Στιβ Γουίτκοφ, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη πολύωρη συνάντηση του με τον Πούτιν. Ο προσωπικός απεσταλμένος  του προέδρου Τραμπ, έφυγε άρον άρον από τη Μόσχα για να μεταφέρει το προσωπικό μήνυμα του Πούτιν στον Αμερικανό ηγέτη, που το περίμενε με αγωνία. Πάντως, ο Γουίτκοφ παρουσιάζεται «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Είναι δύο λέξεις που επανέλαβε από τον Καναδά και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και από την Ουάσιγκτον αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις του Πούτιν δεν ικανοποιούν την αμερικανική πλευρά, η οποία όμως είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την κινητικότητα και να αφήσει όλους τους διαδρόμους ανοικτούς πιέζοντας για την επικράτηση της εκεχειρίας στη βάση της αμερικανικής πρότασης.

Ο κ. Τραμπ έχει εκτεθεί με τις δηλώσεις του για τον Πούτιν, ο οποίος …άλλαξε και δήθεν επιθυμεί την ειρήνη. Αν δεν πετύχει την εκεχειρία, θα πληρώσει στο εσωτερικό μεγάλο τίμημα.

Ήδη φίλοι του γερουσιαστές του διεμήνυσαν ότι πρέπει να αλλάξει τον τόνο των δηλώσεων του σε ότι αφορά τον Πούτιν υπενθυμίζοντας ότι ευθύνεται αποκλειστικά για την εισβολή στην Ουκρανία.

Εικάζεται, πάντως, ότι με την αναφορά του ότι κινδυνεύουν οι ζωές χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, μεταθέτει τις πιέσεις προς το Κίεβο, το οποίο, όμως, ήδη δέχθηκε το αμερικανικό σχέδιο. Είναι ο Πούτιν που κωλυσιεργεί, όχι ο Ζελένσκι και ο κ. Τραμπ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στη Μόσχα και να απαιτήσει υποχωρήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει μεν και αυτός συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά δεν έκρυψε τις δυσκολίες.

«Αρκεί να πω -δήλωσε- ότι νομίζω ότι υπάρχει λόγος να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αλλά με την ίδια λογική, συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση».

Προηγουμένως συμφώνησε με τους ομολόγους του της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων χωρών, και προστάτευσε την ενότητα τους, υπογράφοντας παράγραφο που είναι απειλητική απέναντι στον Πούτιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 «επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία και στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της και του δικαιώματός της να υπάρχει».

Μιλούν για τη ρωσική «επιθετικότητα», και καλούν τη Μόσχα να αποδεχθεί την εκεχειρία που επέβαλε στον Ζελένσκι ο Πρόεδρος Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία:

Οι υπουργοί συνεδρίασαν σε ένα περιβάλλον έντασης μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά επιβεβαίωσαν την ενότητά της απειλώντας τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το Κίεβο έδωσε το πράσινο φως του.

Επιπλέον, «κάλεσαν τη Ρωσία» να αποδεχθεί με τη σειρά της την πρόταση εκεχειρίας για ένα διάστημα τριάντα ημερών, στην οποία συμφώνησε η Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας. Χωρίς την οποία, «νέες κυρώσεις» θα εξεταστούν, απείλησε η Ομάδα των μεγάλων οικονομιών, που κατάφερε να μιλήσει με μία φωνή παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των G7 συνεδρίαζαν για τρεις ημέρες στο Σαρλεβουά, στο Κεμπέκ, ενώ η ενότητα της Ομάδας (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία) έχει αναταραχθεί από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εντυπωσιακά προσεγγίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και διεξάγει έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον στενών του συμμάχων.

Οι δυνάμεις της G7 επέμειναν στην «αναγκαιότητα να υπάρχουν σταθεροί και αξιόπιστοι μηχανισμοί ασφαλείας» για να αποφευχθεί «κάθε νέα επιθετικότητα» εναντίον της Ουκρανίας.

«Η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ρωσίας», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί υποσχέθηκε νωρίτερα την έκδοση ενός «σθεναρού τελικού ανακοινωθέντος», επιβεβαιώνοντας πως η G7 είναι ικανή να επιδείξει «ισχυρή ενότητα».

Σύμφωνα με τα ίδια πρακτορεία:

Αν και μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας αναγκαίο στοιχείο μιας βιώσιμης ειρήνης. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τις έχει σε δεύτερη μοίρα.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όμως υπήρχαν πολλά περισσότερα θέματα στα οποία συμφωνούμε και μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», δήλωσε με ικανοποίηση ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Λάμι.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.

  • E-mail: [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): “Μουδιασμένος” ο Πρόεδρος Τραμπ από τις ήξεις αφήξεις κουβέντες του Πούτιν, περιμένει την έκθεση του απεσταλμένου του πριν …”ξεσπάσει”!

ΔιαβάστεΕπίσης