
ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
27/03/2025 | 22:32
Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιο ευφυής από τον κάθε ισλαμιστή Ερντογάν… Δεν θα πουλήσει το Ισραήλ, καμία αλλαγή για F-35 και S-400…
Το θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην κατοχική Τουρκία είναι όπως την κινούμενη άμμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενδιαφέρονται θετικά ή αρνητικά αρκετοί αλλά ισχυροί πακόσμιοι παράγοντες.
Δεν βάζω καν στο κάδρο την Ελλάδα και την Κύπρο, που θεωρούνται εχθρικά κράτη για τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν. Η χώρα που αντιτίθεται περισσότερο σε συμφωνία επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, είναι το Ισραήλ. Οι πληροφορίες του Σκάι και της Hellas Journal, από διάφορες πηγές συγκλίνουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε το θέμα στον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ.
- Την ίδια στιγμή το Εβραϊκό Λόμπι σε συνεργασία με τους δικούς μας ακτιβιστές του HALC, τους Κούρδους και άλλες κοινότητες έχουν ενημερώσει το σύνολο των νομοθετών για τις σχέσεις του αντιαμερικανού Ερντογάν με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά και με τους τζιχαντιστές που ακόμα λυμαίνονται τη Συρία.
Στη Βουλή και τη Γερουσία η Χαμάς και η Χεζμπολάχ είναι κατακόκκινη γραμμή. Και έχει σημασία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες είναι πιο επιθετικοί εναντίον του Ερντογάν γι’ αυτές τις ανάρμοστες και απαράδεκτες σχέσεις. Πρόκειται για τη ντροπή της Δύσης…
Άρα το όποιο παιγνίδι των F-35, σε ότι αφορά το Κογκρέσο, πρέπει να το θεωρήσουμε χαμένο για τη χώρα του Αττίλα.
Τι μπορεί να πράξει ο Πρόεδρος Τραμπ; Θα επιχειρήσεις να βοηθήσει τον Ερντογάν;
Το θέμα είναι αν θέλει να ρισκάρει ο Πρόεδρος Τραμπ. Και ακόμα, όντως έδωσε κάποια υπόσχεση στον Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα; Ή ο Ερντογάν επιδιώκει να επιβάλει τη δική του ατζέντα στον κ. Τραμπ ως μία μεταξύ τους συμφωνία.
Θα επιχειρήσω να απαντήσω το ερώτημα.
- Κατά τη γνώμη μου και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν του υποσχέθηκε τίποτα. Φέρεται να είπε ότι θα το δει το θέμα. Αλλά μέχρι εκεί.
Έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του τις επιλογές του. Θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν αλλά θα ρισκάρει πολύ περισσότερα με τον Ισραήλ, ακόμα και αν δεν δώσει σημασία στις αντιρρήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Και σας διαβεβαιώ ότι θα δώσει σημασία στην άρνηση των δύο χωρών, διότι ήδη σκέφτονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πραγματοποίηση της τριμερούς συν ένας, και ο ένας είναι η Αμερική. Μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτή η τριμερής θα έχει μεγαλύτερο ρόλο στα θέματα της ενέργειας.
- Ο Ερντογάν νομίζει ότι είναι αυτός ο έξυπνος και όλοι οι άλλοι οι βλάκες. Και ο Πρόεδρος Τραμπ, σίγουρα είναι ένας πολύς ευφυής άνθρωπος.
Ήδη μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η συνάντηση του πρώην αρχικατάσκοπου Χακάν Φιντάν με τον Μάρκο Ρούμπιο κατέληξε και σε δημόσια διαφωνία. Οι ενημερώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση δεν συναντώνται πουθενά. Είναι ως να περιγράφουν διαφορετικές συναντήσεις.
Ο Αμερικανός υπουργός άλλαξε τη χλιαρή δήλωση της εκπροσώπου του για τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου. Πλέον είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ: δεν συμφωνεί με τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις από τις ορδές του Ερντογάν.
- Συμφωνήθηκε όμως η δημιουργία τεχνικών επιτροπών για να εξετάσει τα τουρκικά αιτήματα για την άρση των κυρώσεων και την αγορά των F-35. Οι τεχνικές επιτροπές εδώ διορίζονται όταν η κυβέρνηση θέλει να ρίξει την μπάλα στην κερκίδα.
Λέγοντας τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει πάντα ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ: Είναι απρόβλεπτος, άρα μπορεί να πάρει και απόφαση υπέρ ή εναντίον των F-35.
Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι τα Ιεροσόλυμα και το Εβραϊκό Λόμπι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Και πιστεύουν πως στο διπλωματικό και πολιτικό παιγνίδι της Ουάσιγκτον, τα ραντάρ δεν πιάνουν την Τουρκία, αν και έχει αγοράσει τις υπηρεσίες τουλάχιστον δέκα εταιρειών λόμπι.
ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας την Κυριακή θα πάει στο Ισραήλ, όπου θα έχει μία κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ηγέτης με την πιο σημαντική πρόσβαση στον Πρόεδρο Τραμπ.
Μαζί σχεδιάζουν το νέο χάρτη της Μέσης Ανατολής και τις νέες μεγάλες συμμαχίες του Ισραήλ με σημαντικές αραβικές χώρες.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έρχεται την πιο σημαντική στιγμή, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών που θα ασχοληθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και την αγορά των F-35. Αν και δεν σημαίνει και τίποτα στην πράξη, ούτε θα καταλήξουν και σε συμφωνία.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έκαναν γνωστή την κοινή τους θέση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει ποτέ το αμερικανικό υπερόπλο. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την κατάλληλη στιγμή να πάει στο Ισραήλ. Και κατά τη γνώμη πρέπει να γίνει και η τριμερής με την Κύπρο.
- Τις τελευταίες 72 ώρες είχαμε μία ανταλλαγή μηνυμάτων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400, που εμποδίζει την αγορά των F-35. Μας έκανε εντύπωση ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών άλλαξε εντελώς την απάντηση που έδινε για το συγκεκριμένο θέμα.
Ρωτήσαμε: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία; Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το νόμο – και από τότε που επιβάλατε κυρώσεις στην Τουρκία, οι Τούρκοι έχουν γίνει χορηγοί τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ – γιατί να το σκεφτεί η αμερικανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή; Εννοούμε την άρση των κυρώσεων.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας απάντησε ως εξής:
«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιαιτερότητες των συζητήσεών μας με την Τουρκία για αυτό το θέμα. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε για πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια σειρά τομέων».
Μέχρι τώρα μου απαντούσαν ότι η γνωστή θέση δεν αλλάζει. Ποια είναι η γνωστή θέση; Ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400 οι κυρώσεις θα παραμείνουν. Και δεν θα δικαιούται να αγοράσει τα μαχητικά F-35.
ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ:
Οι απαιτήσεις για την αγορά των (αμερικανικών) F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δεσμεύονται να εφαρμόζουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή.
Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος με την Τουρκία με παραγωγικό τρόπο.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
-
Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
-
E-mail: [email protected]