
ΑΜΕΡΙΚΗ
26/03/2025 | 01:49
Γι’ αυτό ήταν εκνευρισμένος ο πρώην αρχικατάσκοπος; Ο Ρούμπιο εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία, δήλωσε η εκπρόσωπος του
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τις «ανησυχίες» της για τις συλλήψεις και τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής της διπλωματίας των δυο χωρών χθες Τρίτη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Ο υπουργός (Εξωτερικών) εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία», αναφέρει η τελευταία φράση του ενημερωτικού σημειώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εκπρόσωπό του Τάμι Μπρους μετά τη συνάντηση του Μάρκο Ρούμπιο με τον Χακάν Φιντάν.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την καταστολή από την τουρκική κυβέρνηση των διαδηλώσεων στη χώρα. Ως τώρα, η Ουάσιγκτον περιοριζόταν να καλεί να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Ρούμπιο επανέλαβε πως είναι «ανάγκη» να υπάρξει «στενή συνεργασία για να υποστηριχτεί μια Συρία σταθερή, ενωμένη και ειρηνική» που δεν θα αποτελεί «βάση για τη διεθνή τρομοκρατία» ούτε «διάδρομος για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».
Η αναφορά αυτή διαφέρει κάθετα και οριζόντια από την γνωστή τουρκική θέση, η οποία υποστηρίζει τους τζιχαντιστές της Συρίας και συνεργάζεται με τις τρομοκρατικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».
- Η φράση αυτή παραπέμπει στο αίτημα της Τουρκίας για άρση των κυρώσεων CAATSA, που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του προεδρική θητεία.
- Ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί άρση των κυρώσεων για να μπορέσει να αγοράσει τα μαχητικά αεροπλάνα F-35. Οι τεχνικές επιτροπές ακριβώς θα ασχοληθούν με τις κυρώσεις και το πρόβλημα του ρωσικού συστήματος S-400.
Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ακόμη ότι τέθηκε θέμα επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών που θα οργανωθούν κατά την προσεχή περίοδο.
Η εκπρόσωπος Τύπου, Τάμι Μπρους (Tammy Bruce), ανέφερε ότι “ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε σήμερα (χθες) με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να συζητήσουν τη συνεργασία σε βασικά θέματα ασφάλειας και εμπορίου”.
Σύμφωνα με την κ. Μπρους:
Ο υπουργός (Ρούμπιο) ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για την ειρήνη στην Ουκρανία και στο Νότιο Καύκασο. Εκτίμησε την ηγεσία της Τουρκίας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του ISIS.
Επανέλαβε την ανάγκη για στενή συνεργασία για την υποστήριξη μιας σταθερής, ενοποιημένης, ειρηνικής Συρίας που δεν θα αποτελεί ούτε βάση για τη διεθνή τρομοκρατία ούτε δρόμο για αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο διμερές εμπόριο και ενθάρρυνε ακόμη να προχωρήσει μεγαλύτερη οικονομική εταιρική σχέση.
Τέλος, ο υπουργός (Ρούμπιο) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία.
Σημειώνουμε ότι διαδηλωτές βγήκαν ξανά μαζικά στους δρόμους στην Τουρκία χθες το βράδυ, παρότι πάνω από 1.400 άνθρωποι —ανάμεσά τους τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι— έχουν συλληφθεί στις ογκώδεις κινητοποιήσεις που πυροδότησε η σύλληψη και η προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ζητούσε από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον να άρουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία και να αφήσουν τη χώρα να επιστρέψει σε ένα κρίσιμο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον υπό την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη, μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Τούρκου ισλαμιστή προέδρου.
Το πρακτορείο σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν απομακρυνθεί από μια στρατηγική εταιρική σχέση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των δύο μακροχρόνιων συμμάχων έχουν διευρυνθεί.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο πρώην αρχικατάσκοπος «τόνισε τη σημασία να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και οι εργασίες για την άρση των κυρώσεων CAATSA και για τη διαδικασία επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Secretary Rubio’s Meeting with Turkish Foreign Minister Fidan
The below is attributable to Spokesperson Tammy Bruce:
Secretary of State Marco Rubio met with Turkish Foreign Minister Hakan Fidan today to discuss cooperation on key issues in security and trade. The Secretary requested Türkiye’s support for peace in Ukraine and the South Caucasus. He appreciated Türkiye’s leadership in the Global Coalition to Defeat ISIS and reiterated the need for close cooperation to support a stable, unified, peaceful Syria that is neither a base for international terrorism nor a pathway for destabilizing Iranian activities. The Secretary also noted recent advancements in bilateral trade and encouraged even greater economic partnership moving forward. Finally, the Secretary expressed concerns regarding recent arrests and protests in Türkiye.