
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/03/2025 | 21:19
Αφού «καταχέριασε» τον Τριντό τηλεφωνικώς ο Τραμπ πάγωσε για ένα μήνα τους δασμούς στα αυτοκίνητα για Καναδά και Μεξικό * Στη στιγμή εκτόξευση 500 μονάδων ο Dow Jones!
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησαν για 50 λεπτά σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού, το οποίο χαρακτήρισε την συνομιλία εποικοδομητική.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου η συνομιλία μάλλον ήταν κάπως… έντονη και αντιπαραγωγική…
Δεν πέρασαν πολλά λεπτά αφότου ο Τραμπ έκανε την ανάρτηση με την σφοδρή επίθεση στον “κυβερνήτη!” του Καναδά, κι έγινε γνωστό πως πάγωσε τους δασμούς σε Καναδά και Μεξικό, μόνο για τα αυτοκίνητα…
Η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεση μετά την ανακοίνωση παγώματος των δασμών: άνοδος άνω των 500 μονάδων!
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η συνομιλία ήταν «εποικοδομητική» και οι δύο ηγέτες ενδέχεται να μιλήσουν ξανά σήμερα, ανέφερε προ της ανάρτησης Τραμπ το γραφείο του Τριντό.
Τι είπε ο Τραμπ: Μετά την κλήση, ο Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι είπε στον Τριντό πως οι προσπάθειες που κάνει για να μειώσει τη διακίνηση φαιντανύλης «δεν είναι αρκετά καλές», ενώ πρόσθεσε ότι η συνομιλία των δυο ηγετών έληξε με «κάπως» φιλικό τρόπο,. Δεν ανέφερε κανένα ενδεχόμενο συμβιβασμό για τους δασμούς 25% που έχει επιβάλει στον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ.
Η ανάρτηση Τραμπ
«Ο Τζάστιν Τριντό, από τον Καναδά, μου τηλεφώνησε για να ρωτήσει τι θα μπορούσε να γίνει με τους δασμούς», αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Του είπα ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη φαιντανύλη που πέρασε από τα σύνορα του Καναδά και του Μεξικού και τίποτα δεν με έπεισε ότι έχει σταματήσει. Είπε ότι έχει βελτιωθεί, αλλά είπα, “Αυτό δεν είναι αρκετά καλό”. Η κλήση έληξε με «κάπως» φιλικό τρόπο! Δεν μπόρεσε να μου πει πότε γίνονται οι καναδικές εκλογές, κάτι που με προβλημάτισε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει εδώ; Τότε συνειδητοποίησα ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το ζήτημα για να παραμείνει στην εξουσία. Καλή τύχη Τζάστιν!»
Και ο Τραμπ, συνεχίζει:
«Για όποιον ενδιαφέρεται, είπα επίσης στον Κυβερνήτη Τζάστιν Τριντό του Καναδά ότι προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που έχουμε μαζί τους λόγω των Αδύναμων Συνοριακών Πολιτικών του, που επέτρεψαν τεράστιες ποσότητες φαιντανύλης και παράνομων αλλοδαπών να διαχυθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι Πολιτικές ευθύνονται για το θάνατο πολλών ανθρώπων!»
Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει οριστεί ακόμη αφότου ο Τριντό ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί τον Ιανουάριο.
Και ήρθε η απόφαση…
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να καθυστερήσει ένα μέρος των δασμών 25% που επέβαλε πρόσφατα στον Καναδά και το Μεξικό για ένα μήνα κατόπιν αιτήματος των αυτοκινητοβιομηχανιών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγο αργότερα….
«Μιλήσαμε με τους τρεις μεγάλους της αυτοκινητοβιομηχανίας», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λίβιτ. «Πρόκειται να δωσουμε μια εξαίρεση ενός μήνα σε όλα τα αυτοκίνητα στα οποία αφορά η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά».
Το εμπόριο αυτοκινήτων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο του εμπορίου των ΗΠΑ με αυτές τις χώρες, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το εμπόριο αυτοκινήτων των ΗΠΑ με τους γείτονές τους ανήλθε συνολικά σε περίπου 345 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Καναδά και 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Μεξικό.
Πολλά από τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στον Καναδά και το Μεξικό εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αδασμολόγητα στο πλαίσιο του εμπορικού συμφώνου της Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά» κατέληξε.