
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
13/02/2025 | 13:56
Yπό αμφισβήτηση η μοναδικότητα της ανθρώπινης γλώσσας: Το τραγούδι των φαλαινών και η ανθρώπινη ομιλία ακολουθούν το ίδιο μοτίβο- Ερευνα [videos]
Έχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα που διευκολύνουν τη μάθηση
Φαίνεται απίθανο δεδομένης της απόστασης μεταξύ των δύο ειδών, ωστόσο το τραγούδι των φαλαινών και η ανθρώπινη γλώσσα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: και οι δύο αυτές μορφές επικοινωνίας, εκτός από το ότι μεταδίδονται πολιτισμικά από γενιά σε γενιά, έχουν επαναλαμβανόμενα μέρη και δομές που πιθανώς χρησιμεύουν για τη διευκόλυνση της μάθησης.
Αυτό υποδεικνύεται από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και με επικεφαλής το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, η οποία ανέλυσε για πρώτη φορά τα ηχογραφημένα τραγούδια αυτών των κητωδών με μια μέθοδο εμπνευσμένη από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αναγνωρίζουν τις λέξεις στην ομιλία.
«Αυτά τα αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις για τη μοναδικότητα της ανθρώπινης γλώσσας – λέει ο Simon Kirby από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μεταξύ των ερευνητών με επικεφαλής τον Inbal Arnon – ανακαλύπτοντας βαθιά κοινά σημεία μεταξύ εξελικτικά απομακρυσμένων ειδών.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανόησή μας για την εξέλιξη της γλώσσας μπορεί να ωφεληθεί όχι μόνο από τις παρατηρήσεις των στενότερων συγγενών μας των πρωτευόντων, αλλά και από περιπτώσεις συγκλίνουσας εξέλιξης που βρίσκονται αλλού στη φύση».
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν 8 χρόνια ηχογραφήσεων των τραγουδιών των φαλαινών που ζουν στην περιοχή της Νέας Καληδονίας, στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό, βρίσκοντας τη συστηματική επανάληψη των δομών όπως συμβαίνει σε όλες τις γνωστές γλώσσες: αυτό είναι ένα μοτίβο που δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα σε κανένα άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου.
«Η αποκάλυψη αυτής της κρυφής δομής που μοιάζει με γλώσσα στο τραγούδι των φαλαινών ήταν απροσδόκητη», σχολιάζει η Έλεν Γκάρλαντ από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους του Ηνωμένου Βασιλείου, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Το αν οι δομές που εντοπίσαμε είναι τόσο σημαντικές για τις φάλαινες όσο και για τους ανθρώπους παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα», προσθέτει ο Garland.
Με πληροφορίες από ansa.it