weather symbol
8
ΔΕΥ 10/2/25 | 16:09
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης περιμένουν με αγωνία να ξεθυμάνει η γης. Φωτογραφία Hellas Journal

«Δεν ετέθη ποτέ κανένα θέμα έκρηξης του ηφαιστείου»… Σεισμός 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής: Έγινε αισθητός και στην Αττική

Αισθητός στην Αθήνα έγινε ο σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα ανοιχτά της Σαντορίνης.

Η σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ έγινε στις 21:05. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 15 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό του βάθος στα 11,2 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο των τελευταίων ημερών, καθώς την Τετάρτη (5/2) είχε καταγραφεί σεισμός 5,2 Ρίχτερ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δόνηση αυτή ταρακουνήθηκε για τα καλά και η Σαντορίνη με τους κατοίκους να ζουν ένα ακόμη βράδυ αγωνίας.

Προηγήθηκε εκείνη των 4.7 Ρίχτερ στις 20:53, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών και εστιακό βάθος 16.5 χλμ.

Ακολούθησαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή με μεγέθη μεταξύ 4,3 και 4,1 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα στις 21:16 σημειώθηκε δόνηση 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 25 Χλμ. Β-ΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 30 χιλιομέτρων.

Ένα λεπτό μετά, νέα δόνηση επίσης με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 8.1 χλμ.

Ακολούθησαν στις 21:25 δόνηση 4,1 Ρίχτερ 24 Χλμ. Ν-ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13 χλμ και στις 21:31 άλλη μία δόνηση 4,2 Ρίχτερ 20 Χλμ. Ν-ΝΑ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Mε διαφορά δέκα λεπτών καταγράφηκαν σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην Αμοργό, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Οι ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:05 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 36.6454 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25.6544 Ανατολικά

Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 20:53 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 36.6220 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25.6870 Ανατολικά

Έρευνες στα πετρώματα

Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ξεκινήσει οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης.

«Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επι των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν ετέθη ποτέ κανένα θέμα έκρηξης του ηφαιστείου»

Ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.

«Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ηταν 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΕΡΤ News (Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα, Λίνα Θεολογγίτου, Κατερίνα Φάκα)

ΔιαβάστεΕπίσης