weather symbol
8
ΠΕΜ 6/2/25 | 22:22
Οι πύραυλοι Meteor που φέρουν τα ελληνικά Rafale F3R έχουν χαρακτηριστεί ως όπλα "no escape zone". Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Παρασκήνιο και ανατολίτικο παζάρι σε εξέλιξη για τους Meteor που ποθεί διακαώς η Τουρκία: Δεσμευμένο το Παρίσι στο ελληνογαλλικό σύμφωνο, λένε γαλλικές διπλωματικές πηγές

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Το θέμα των πυραύλων Meteor που θα ήθελε να αποκτήσει η Τουρκία, μαζί με 40 Eurofighter Typhoon, βρίσκεται ακόμη σε «εκκρεμότητα» λέει πηγή της Hellasjournal που είναι σε θέση να γνωρίζει το διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο εξελίσσεται.

Η Αθήνα σε ανώτατο επίπεδο παρακολουθεί κάθε εξέλιξη που αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ως μείζον, διότι στην περίπτωση απόκτησης των Meteor από την Τουρκία, κατ’ ουσίαν χάνεται ένα κρίσιμο πλεονέκτημα που απολαμβάνει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία.

  • Πάντως η «εκκρεμότητα» αυτή ίσως λαμβάνει και μορφή ενός ιδιότυπου bras de fer ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο, εν μέσω πιέσεων προερχόμενων από την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να γίνει κι εκείνη μέρος του κλειστού club των πυραύλων μακρού πλήγματος, πέραν του οπτικού ορίζοντα.

Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι ότι το θέμα αυτό παρακολουθείται από τον Τύπο, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες , μέλη του κατασκευαστικού consortium των πυραύλων.

  • Ευρωπαϊκά φύλλα, όπως η γαλλική Le Canard Enchaîné, τιτλοφορεί άρθρο «Οι πύραυλοι Meteor τορπιλίζουν τη γαλλοελληνική συμμαχία».

Στο γαλλικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αρχικά το Παρίσι εξέφρασε αντιρρήσεις στην κοινοπραξία, αλλά αυτό πλέον αίρεται, με αποτέλεσμα να συνυπογράφει την προμήθεια των Meteor στην Τουρκία.

Και η ισπανική εφημερίδα «La Razon» σε άρθρο της υποστηρίζει ότι η συμφωνία Μ. Βρετανίας- Τουρκίας δείχνει στο μεγαλύτερο ποσοστό «κλειδωμένη» και μάλιστα σε αυτήν υπάρχουν οι πύραυλοι Meteor.

Ήδη από τον Δεκέμβριο οι πληροφορίες που διαχέονται στον Τύπο έκαναν λόγο για ισχυρότατες πιέσεις των Άγγλων προς την Γαλλία.

Την ίδια στιγμή πάντως η Τουρκία που έχει συνηθίσει το κοινό να διαφημίζει τις προσπάθειες που κάνει για την ενίσχυση της αεροπορίας της, διατηρεί κλειστά τα χαρτιά της, αρκούμενη δια εκπροσώπου της να δηλώνει ότι έχουν σταλεί εγγράφως οι απαιτήσεις που έχουν οι Τούρκοι για τα 4,5 γενιάς Ευρωπαϊκά μαχητικά.

Δυσαρεστημένη η Αθήνα

Από την πλευρά της Αθήνας δημοσιοποιήθηκε η έντονη δυσαρέσκεια, στην περίπτωση που οι Τούρκοι γίνουν χρήστες των συγκεκριμένων πυραύλων, εμβέλειας περίπου 200 χλμ σύμφωνα με ανοικτές πηγές.

  • Και δεν αποκλείεται ο προβληματισμός που υπάρχει στην Αθήνα, να μεταφερθεί από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο Μακρόν την ερχόμενη Δευτέρα κατά το ταξίδι του κου. Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Έχει προηγηθεί η διαμαρτυρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας στην Γαλλίδα πρεσβευτή, η οποία με την σειρά της απλώς, ως οφείλει, θα κομίσει στο Παρίσι την ελληνική δυσαρέσκεια.

Άγνωστο βεβαίως παραμένει αν επιχειρήθηκε συνομιλία σε επίπεδο υπουργών, τόσο Εξωτερικών, όσο και Άμυνας με τους ομολόγους τους ώστε να τονιστεί πως η ενδεχόμενη παραχώρηση Meteor στην Τουρκία δημιουργεί ισχυρές αναταράξεις και κίνδυνο ανατροπής του αεροπορικού ισοζυγίου στο Αιγαίο, με παράλληλη υπενθύμιση του συμφώνου αμυντικής συνδρομής.

Γαλλικές Διπλωματικές πηγές για τουρκικούς Meteor

Οι σχέσεις πάντως Παρισιού- Άγκυρας, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, κρέμονται σ’ ένα τεντωμένο σχοινί εδώ και χρόνια, ιδίως στο επίπεδο των προέδρων των χωρών.

Και την στιγμή που το «ανατολίτικο» παζάρι καλά κρατεί, διπλωματικές πηγές προερχόμενες από το Παρίσι αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά είναι θορυβημένη με την εξέλιξη αυτή. Σχολιάζουν μάλιστα σχετικά με την ενδεχόμενη προμήθεια για τους πυραύλους Meteor, ότι έχει ληφθεί το μήνυμα από της ελληνικής πλευράς.

Η ίδιες πηγές μάλλον σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου σημειώνουν ότι η εξαγωγή των Meteor δεν έχει ληφθεί από την Γαλλία.

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι το Παρίσι αποτελεί την μόνη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας βάσει του αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου όπως προβλέπει το άρθρο 2 κατά το οποίο η μία χώρα θα συντρέξει την άλλη σε περίπτωση που κινδυνεύει η κυριαρχία τους.

Τέλος οι Γάλλοι προσδοκούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,  ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης