weather symbol
12
ΔΕΥ 3/2/25 | 01:23
Η "άφιξη" της τουρκικής κορβέτας βόρεια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, κινητοποίησε άμεσα το ναυτικό επιτελείο και τον στόλο και δόθηκε εντολή μονάδα επιφανείας να παρακολουθεί κάθε κίνηση του τουρκικού πλοίου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Τούρκοι ταράζουν τα «ήρεμα νερά»: Η νέα πρόκληση βόρεια της Κρήτης σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις της Άγκυρας, απαιτούν πλήρη εγρήγορση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Πέντε διαφορετικά γεγονότα καταδεικνύουν τις προθέσεις που έχει η Τουρκία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, το  νέο σκηνικό που στήνει η Τουρκία βόρεια της Κρήτης με την παρουσία, την επίδειξη σημαίας, τις δι’ ασυρμάτου ερωτήσεις προς τα ερευνητικά πλοία που πραγματοποιούν έρευνες σε διεθνή ύδατα έρχεται να προστεθεί στην πρόκληση της Κάσου και το «κρυφτό» που παίχτηκε, πολιτικά, διπλωματικά και στο πεδίο.

Παράλληλα υπάρχει η νέα ταξιαρχία πεζοναυτών στην Ίμβρο, που έρχεται για να ενισχύσει τους Τούρκους καταδρομείς που έχουν έδρα στο νησί αλλά και ο διπλωματικός πυρετός για την πιθανή απόκτηση των αεροσκαφών 4,5 γενιάς EurofighterTyphoon, μαζί με τους πυραύλους Meteor. Σε σε όλα αυτά προστίθεται ο ταχύς ρυθμός εγχώριων ναυπηγήσεων πολεμικών πλοίων που καταδεικνύουν την πίστη για πλήρη εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

 

Απρόσκλητος επισκέπτης…

Την ώρα που οι δυο ελληνικές ναυτικές οδηγίες (navtex) έχουν κατευθύνει τα ερευνητικά πλοία «IevoliRelume» & «NGWorker», από ένα ως περίπου τρία ναυτικά μίλια εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, η Άγκυρα θέλησε, όπως στην περίπτωση της Κάσου, να δηλώσει εκ νέου παρούσα, ακόμη και βόρεια του Αγίου Νικολάου Κρήτης!

Η τουρκική, παλαιού τύπου, κορβέτα πλέει κι αυτή- όπως τα ερευνητικά πλοία- σε διεθνή ύδατα και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η κίνηση περιπολίας που κάνει, παρακολουθείται τόσο από μονάδα επιφανείας που βρίσκεται στο πεδίο, όσο κι από επιχειρησιακά κέντρα.

Ως τώρα καταγράφονται κινήσεις σε μια απόσταση από οκτώ ως δεκατέσσερα ναυτικά μίλια του σημείου των ερευνών και σίγουρα όχι με την ταχύτητα του ενός ή δυο κόμβων που πλέουν συνήθως τα ερευνητικά ώστε να εργαστούν όπως ακριβώς χρειάζεται.

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι πέραν της επίδειξης σημαίας, βόρεια του Αγίου Νικολάου, ίσως αυτό- ορίστηκαν σε «τοποτηρητές» από την στιγμή που δι’ ασυρμάτου έθεσαν ερωτήματα προς τους αξιωματικούς των γεφυρών από τα δυο ερευνητικά πλοία.

Η Άγκυρα έχει θέσει ήδη στόχους με την παρουσία του συγκεκριμένου πλοίου. Ν’ αναβαθμίσει την στάση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Να δείξει ότι καμία δραστηριότητα της Αθήνας περιμετρικά του 25ου Μεσημβρινού δεν περνά απαρατήρητη. Και είναι σαφές ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως η πλήρως αποφασισμένη στην περίπτωση συνέχισης των ερευνών στην Κάσο.

Μετά τους Καταδρομείς τώρα και Πεζοναύτες…

Απέναντι από τον φάρο της Πλάκας και το επιτηρητικό φυλάκιο του στρατού ξηράς δεσπόζει η Ίμβρος. Ως σήμερα διαθέτει Σύνταγμα Καταδρομών με κάθε είδους ειδικότητα για ειδικές επιχειρήσεις.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των γειτόνων μας πάντως μαρτυρά και την επιθετική διάθεση που έχουν, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η Ίμβρος εκτός από τους καταδρομείς θ’ αποκτήσει καιταξιαρχία πεζοναυτών, έναν σχηματισμό δηλαδή με αμιγές προσανατολισμό στις αποβατικές ενέργειες.

Οι δυο ταξιαρχίες πεζοναυτών στην Φώκαια και την Ίμβρο εντάσσονται στην λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», που είναι σαφές για τον καθένα ότι η δύναμη αυτή έχει κύρια αποστολή δυτικά κι όχι κάποιον εξ ανατολών κίνδυνο.

Και κανείς στο ελληνικό επιτελείο δεν ξεχνά ότι υπάρχει ακόμη μια ταξιαρχία πεζοναυτών στην Αλεξανδρέτα, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο!

Ο πύραυλος Meteor τους καίει

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις που αφορούν την χώρα μας, ιδίως σ’ ότι έχει να κάνει με την πιθανή προμήθεια των αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής 4,5 γενιάς EurofighterTyphoon, τα οποία οι Τούρκοι θέλουν οπωσδήποτε να συνοδεύονται από τους πυραύλους Meteor.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας, σχεδόν λακωνικά είπε ότι έχουν σταλεί όλα στην Μ. Βρετανία και είναι γνωστές στους Άγγλους (σ.σ. άρα και στην κοινοπραξία) ποιες είναι οι απαιτήσεις που έχουν θέσει οι Τούρκοι.

Το Λονδίνο φέρεται να είναι αυτό που κινείται παρασκηνιακά, συμπορευόμενο με την Άγκυρα, ασκώντας παράλληλα πίεση στο Παρίσι να ενδώσει στο τουρκικό αίτημα για την απόκτηση των noescapezone πυραύλων, που ήδη διαθέτουν τα ελληνικά Rafale.

Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι το ισοζύγιο των αεροπορικών δυνάμεων εν έτει 2025 αλλά και στο μέλλον, θα γέρνει δραματικά υπέρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κι αυτό είναι κάτι που η γείτονα θέλει ν’ αλλάξει πάσει θυσία.

Την ίδια ώρα ωστόσο η Τουρκία στα ναυπηγεία της κατασκευάζει νέες κύριες μονάδες επιφανείας. Αν ισχύσει το ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως ότι κάνει τώρα στο πεδίο, πχ. βόρεια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, σημαίνει ότι μελλοντικά και με τις σύγχρονες μονάδες της, προφανώς θα επιχειρήσει να εδραιώσει τις παράνομες και παράλογες θέσεις που εκφράζει.

Η νέα τουρκική νέο-ιμπεριαλιστική, νέο-Οθωμανική προσέγγιση

«Η μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας είναι χώρες που δεν συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews, για να καταδείξει την Άγκυρα τονίζοντας ότι

«Αυτή η νέα τουρκική νέο-ιμπεριαλιστική, νέο-Οθωμανική προσέγγιση, την οποία ονομάζουν “MaviVatan”, δηλαδή «Γαλάζια Πατρίδα», δεν υπήρχε παλαιότερα. {…} ισχυρίζεται πως τα μισά νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία.{…} ισχυρίζονται πως η Κρήτη, ένα πελώριο νησί με πολύ σημαντική παρουσία του ΝΑΤΟ και μια αμερικάνικη βάση στην Σούδα, θα έπρεπε να ανήκει στην Τουρκία. {…} Ελπίζω πως είναι μόνο όνειρα, αλλά όπως και να έχει δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, καθώς και εσωτερικά στο ΝΑΤΟ»

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Μετά την αυτοψία της αμερικανικής JPO για τo F-35, η «σκυτάλη» στην ελληνική task force για επόπτευση και σχεδιασμό των έργων στην 117 Πτέρυγα Μάχης

ΔιαβάστεΕπίσης