weather symbol
12
ΤΕΤ 26/2/25 | 00:38
FDI από το 2025, εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ και φρεγάτες τύπου S θα είναι οι κύριες μονάδες τουλάχιστον για μια δεκαετία. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Οι δυσμενείς «συνθήκες πλου» για τον Στόλο θα συνεχίζονται για δέκα και πλέον χρόνια: Ακόμη κι αν το θρίλερ των ΜΕΚΟ λάβει τέλος με τις ανακοινώσεις του 12ετούς προγράμματος εξοπλισμών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Είτε στις 4 Μαρτίου, είτε στις 10 ή έναν μήνα αργότερα, αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων στην Βουλή, στην ολομέλεια θα συζητηθεί το δωδεκαετές πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ θα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των αναγκών για έναν σύγχρονο στόλο που να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στον 21 ο αιώνα.

Οι ίδιες πηγές έχουν επισημάνει, αν και δεν έχει ανακοινωθεί, ότι το δημοσιονομικό «ταβάνι» που δίνει η κυβέρνηση στο ναυτικό αγγίζει περίπου τα 300 εκατομμύρια και για τις τέσσερις μονάδες.

Για κάποιους το ποσό αυτό αρκεί για ένα «μινιάρισμα», ενώ άλλοι στρατιωτικοί επισημαίνουν ότι έχει επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία με βάση το συγκεκριμένο δημοσιονομικό «ταβάνι».

Ο στόχος είναι να υπάρξει αντικατάσταση κυρίως στα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ σ’ ότι έχει να κάνει με τα όπλα των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ, αυτά θ’ αναβαθμιστούν αλλά μέσω ξεχωριστών συμβάσεων και σε βάθος χρόνου.

Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας θα γίνει κάθε εργασία που σχετίζεται με την αντικατάσταση των ραντάρ, το σύστημα μάχης, τους αισθητήρες πλοήγησης, την ζεύξη δεδομένων, τις νέες επικοινωνίες κι ότι άλλο χωρά μέσα στα 300 εκατομμύρια.

Στο Ναύσταθμο, σε ακινησία συντήρησης βρίσκεται η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ. Αν και ορισμένα από τα συστήματα του πλοίου έχουν «δανειστεί» στις άλλες τρεις ΜΕΚΟ ώστε να υπηρετήσουν με επάρκεια την αποστολή της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ», στη νεότερη φρεγάτα του στόλου τείνουν να
ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες που θα της επιτρέψει να δέσει ξανά δίπλα στα δίδυμα πλοία της κλάσης ΥΔΡΑ και αφού περάσει τις εν όρμω και εν πλω δοκιμές.

Στο ναυτικό επιτελείο και τον στόλο έχουν θέσει ως κύριο στόχο, εφόσον η αναβάθμιση ξεκινήσει εντός του 2025 να έχουν εκσυγχρονιστεί ως το 2028και οι τέσσερις ΜΕΚΟ.

Η δύσκολη εξίσωση των 16 κύριων μονάδων

Το μόνο βέβαιο είναι πως το πολεμικό ναυτικό για τα επόμενα περίπου δέκα χρόνια καλείται να πορευτεί στην καλύτερη περίπτωση FDI με τέσσερις, τέσσερις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, τις εκσυγχρονισμένες, όσες αντέξουν ολλανδικές και αξιόπιστες, Kortenaer.

Αλλά ακόμη και με τις παραπάνω φρεγάτες, μάλλον ο αριθμός των 16 μονάδων που προβλέπει η Νέα Δομή Δυνάμεων δεν πιάνεται.

Σαφώς δεν μπορούσε το πολεμικό ναυτικό να φτάσει την προηγούμενη δομή που ήθελε συνολικά 19 μονάδες, φρεγάτες και κορβέτες, αν και στην προγενέστερη κατάσταση τα παράκτια περιπολικά LCS είχαν βαπτιστεί κάτι σαν… κορβετοφρεγάτες!

Παράλληλα με τον παραπάνω δισεπίλυτο «πλου», σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά θα πρέπει να εισέρχονται σε ακινησία μικρότερες μονάδες για τον εκσυγχρονισμό τους, όπως για παράδειγμα οι πυραυλάκατοι Super Vita, με ότι αυτό σημαίνει για την έλλειψη δύναμης στην θάλασσα.

Το βλέμμα στο μέλλον του στόλου

Το ναυτικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και εισηγηθεί το μέλλον του στόλου μέσα από τις συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενώ όπως γίνεται αντιληπτό παρακολουθεί οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το μέλλον των υποψήφιων προγραμμάτων, είτε αυτό αφορά την λεγόμενη
ευρωκορβέτα είτε την επόμενη φρεγάτα κλάσης Constellation.

Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το ναυτικό επιτελείο όταν έρθει το 2029 (σ.σ. χρονιά ολοκλήρωσης της κατασκευής πρωτότυπων ευρωκοβετών) ή μετά το 2030, όταν κι αν ολοκληρωθεί η κατασκευή των Connie, δεν είναι γνωστός.

Ωστόσο στην περίπτωση που παρατηρηθεί δυσανάλογη καθυστέρηση με τις ελληνικές ανάγκες, για τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να υπάρξει το plan b, είτε με μονάδες στο ίδιο τονάζ, είτε με κάποιο πολεμικό πλοίο που υπάρχει ήδη έτοιμο και δοκιμασμένο.

Επιπλέον στρατιωτικές πηγές μας έλεγαν ότι πάντοτε το ναυτικό στρέφει το βλέμμα του στην διεθνή αγορά μήπως εντοπιστούν μεταχειρισμένες μονάδες που να ικανοποιούν απόλυτα τις επιχειρησιακές ανάγκες στον στόλο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσθέσουν επιπλέον προβλήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης