![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/29877614-trump-768x512.jpg)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/02/2025 | 15:34
Οι αμοιβαίοι δασμοί των ΗΠΑ έρχονται σε λίγες ώρες δήλωσε ο Τραμπ: «Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα το αναμενόμενο διάταγμά του για την επιβολή αμοιβαίων δασμών, σε μια νέα κλιμάκωση του ανοικτού εμπορικού πολέμου εναντίον των οικονομικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει, το Truth Social.
‘Ηταν “ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΙΣΩΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΟΙ ΔΑΣΜΟΙ!!!”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας το διάσημο σύνθημά του “ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ”.
Ο Ρεπουμπλικανός θέλει να επιβάλει στα προϊόντα που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια ξένη χώρα το ίδιο επίπεδο δασμών που η τελευταία επιβάλλει σε προϊόντα που εξάγουν οι ΗΠΑ.
Η υπογραφή του διατάγματος αναμενόταν και θα αποτελέσει ένα νέο στάδιο στη μαζική χρήση των δασμών από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο στην προσπάθειά του να μειώσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών ή για να αναγκάσει τις άλλες χώρες να κάνουν παραχωρήσεις στη σχέση τους με την Ουάσινγκτον.
Τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την αύξηση στο 25% των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (και προϊόντων που προέρχονται από αυτά) στις ΗΠΑ, όποια κι αν είναι η χώρα προέλευσής τους, περιλαμβανομένων χωρών που είχαν εξαιρεθεί προηγουμένως όπως ο Καναδάς και το Μεξικό.
Η κίνηση αυτή θα εξομοίωνε τους δασμολογικούς συντελεστές των Ηνωμένων Πολιτειών στις εισαγωγές με τα επίπεδα που επιβάλλουν άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν ευρεία αύξηση των δασμών στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη, οι οποίες τείνουν να έχουν υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι χώρες που έχουν εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, όπως η Νότια Κορέα, κινδυνεύουν λιγότερο από αυτή την κίνηση, πιστεύουν οι αναλυτές.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, δασμόν αντί δασμού, το ίδιο ακριβώς ποσό».
Για παράδειγμα, αν η Ινδία επιβάλει δασμό 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα, η Ουάσινγκτον θα επιβάλει επίσης δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ινδία, εξήγησε έκθεση της Nomura αυτή την εβδομάδα.
«Ο στόχος του Τραμπ για την εφαρμογή αμοιβαίων δασμών είναι να εξασφαλίσει δίκαιη μεταχείριση για τις αμερικανικές εξαγωγές, η οποία θα μπορούσε έμμεσα να αντιμετωπίσει και τις εμπορικές ανισορροπίες των ΗΠΑ με τις χώρες-εταίρους», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.
Μεταξύ των ασιατικών οικονομιών, η Ινδία έχει μέσο σταθμισμένο πραγματικό δασμό 9,5% στις αμερικανικές εξαγωγές, ενώ στις εξαγωγές της Ινδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει δασμός 3%.
Η Ταϊλάνδη έχει συντελεστή 6,2% και η Κίνα συντελεστή 7,1% στα προϊόντα των ΗΠΑ.
Αλλά οι υψηλότεροι δασμοί επιβάλλονται επίσης συχνά από φτωχότερες χώρες, οι οποίες τους χρησιμοποιούν ως εργαλείο για έσοδα και προστασία, επειδή έχουν λιγότερους πόρους για να επιβάλουν μη δασμολογικά εμπόδια, όπως ο ρυθμιστικός προστατευτισμός, δήλωσε νωρίτερα στο AFP ο αντιπρόεδρος γενικών οικονομικών του Ινστιτούτου Scott Lincicome.
Παραμένει ασαφές αν ο Τραμπ βλέπει τους αμοιβαίους δασμούς ως εναλλακτική λύση σε έναν καθολικό δασμό μεταξύ 10 και 20%, τον οποίο πρότεινε κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ, ή ως ξεχωριστή πολιτική.
Με πληροφορίες από AFP-Reuters-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ