![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/SANTOROMNOI-SEISMOLOGOI-2-768x512.jpg)
ΕΛΛΑΔΑ
10/02/2025 | 06:55
O νέος μεγάλος (5R) σεισμός αλλάζει ξανά τα δεδομένα στη Σαντορίνη: Κλειστά για δεύτερη εβδομάδα τα σχολεία* Παπαζάχος: «Σε ισχύ το σενάριο των 6 Ρίχτερ» [video]
Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες, καθώς μετά από μια παροδική ύφεση, το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις στις 9, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 15 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφεται στην περιοχή, μετά τα 5,2 Ρίχτερ πριν από τέσσερις ημέρες. Λίγα λεπτά αργότερα, εκδηλώθηκαν συνολικά άλλοι 4 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ, σε διάστημα μόλις 15 λεπτών.
Από το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί άλλοι 5 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα παγιωθούν οι σεισμικές δονήσεις αυτής της τάξεως των Ρίχτερ. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή. Αύριο Δευτέρα θα γίνει επιχείρηση ανέλκυσης σεισμογράφων από τη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας και συγκεκριμένα στη νήσο Καμένη, ενώ θα τοποθετηθούν και 8 νέοι, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα η επιστημονική κοινότητα.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενώ στη μάχη των ερευνών θα ριχτούν και ωκεανογραφικά, για να δουν τι είναι αυτό που προκαλεί τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στο νησί.
Οι ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
«Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:05 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού».
«Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 20:53 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού».
Είχαν προηγηθεί στις 21.16 σημειώθηκε και νέα δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 13χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/29862445.jpg)
(Ξένη Δημοσίευση) Απόσπασμα από τον διαδραστικό χάρτη κατανομής σεισμών στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, οι οποίοι προέκυψαν από την καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας από το ΕΣ-ΕΚΠΑ. ΑΠΕ ΜΠΕ/Ε.Κ.Π.Α./STR
Στις 20.53 σημειώθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης. Νωρίτερα στις 20.41 έγινε σεισμός 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
To απόγευμα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 17.16 σημειώθηκε σεισμός έντασης 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το Ευρωμεσογειακό ανέφερε ότι ο σεισμός είχε ένταση 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.
Κλειστά για δεύτερη εβδομάδα τα σχολεία
Σε εγρήγορση παραμένουν αρχές, σεισμολόγοι και κάτοικοι των νησιών, με τις δονήσεις, πάντως, να είναι πιο αραιές.
Οι αυτοψίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.
Έρευνες στα πετρώματα
Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ξεκινήσει οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης.
«Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
«Δεν ετέθη ποτέ κανένα θέμα έκρηξης του ηφαιστείου»
Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επι των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.
«Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ηταν 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς.
Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.
Παπαζάχος στον ΣΚΑΪ: «Έχει μειωθεί αλλά παραμένει σε ισχύ το σενάριο των 6 Ρίχτερ»
Για τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών μίλησε την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Χριστίνα Βίδου, ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Έχει μια μικρή ύφεση η ακολουθία, όμως πολλές φορές αυτές οι υφέσεις είναι και παροδικές. Δεν έχουμε μπει σε μια φάση που να πούμε ότι έχει πραγματικά μειωθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα. Γίνονται αρκετά 4,5άρια σε ομάδες αυτήν τη στιγμή. Χθες το βράδυ γίνονται σεισμοί αισθητοί από τους κατοίκους στις 5 και στις 7 η ώρα το πρωί, οπότε νομίζω ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε μια εκτίμηση. Η φύση άλλωστε έχει άλλες μετρικές και αυτά τα πράγματα αλλάζουν σε επίπεδο μήνων και εβδομάδων και όχι ημερών», όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, για να προσθέσει:
«Δεν υπάρχει κύριος σεισμός 5,2 Ρίχτερ όταν υπάρχουν πολλοί σεισμοί 5,1 και 5 και 4,9 που τον συνοδεύουν. Κύριος είναι ο σεισμός που ξεχωρίζει πολύ από τους άλλους, με πολλή διαφορά στο μέγεθος και κυριαρχεί σαν φαινόμενο, δηλαδή δημιουργεί κυριαρχία με πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά. Εδώ μιλάμε για μια ομάδα σεισμών, για αυτό και ονομάζεται σμηνοσειρά».
Ως προς τα 6 Ρίχτερ, απάντησε λέγοντας ότι «έχει ελαφρά απομακρυνθεί, αλλά είναι αρκετά σημαντική πιθανότητα». «Η πιθανότητα αυτή έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί τελείως και παραμένει σε ισχύ ως δυσμενέστερο σενάριο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ