![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/Santorini-seismos.jpg)
ΕΛΛΑΔΑ
09/02/2025 | 14:45
Ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται στη Σαντορίνη με μικρότερη όμως ένταση: Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ το απόγευμα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού * 95 σεισμοί το Σάββατο
Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στις Κυκλάδες, ωστόσο με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο σήμερα στις 17.16 με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Επιπλέον δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι σε διάστημα 5 λεπτών στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ειδικότερα το σεισμολογικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, κατέγραψε στις 13:54 ώρα Ελλάδος, ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 231 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Λίγο αργότερα, στις 13:59 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το μέγεθος στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 4,5. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε τα ξημερώματα ήταν 4,1 Ρίχτερ στις 3:35, στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης.
Παράλληλα, σημειώθηκαν οκτώ μικρότερες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στις 11:02 το πρωί, σημειώθηκε άλλη μία δόνηση 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα.
Οι διαπιστώσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών: 95 σεισμοί το Σάββατο
Σταδιακή, μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών καταγράφει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σχετική έκθεσή του.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή, από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, βάσει των στοιχείων καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται, ότι έχει αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη, ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης και είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/gmaps3/santorini_amorgos_zone.php .
Καραστάθης- Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: χαμηλότεροι ρυθμοί από την Παρασκευή
Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα έως και σήμερα μέχρι στιγμής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως εξηγεί, οι χαμηλότεροι αυτοί ρυθμοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. «Είχαμε διαπιστώσει την αλλαγή αυτή αμέσως, αλλά κρατήσαμε μια επιφύλαξη ως προς το ότι θα πρέπει να παγιωθεί αυτή κατάσταση, για να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της προοπτικής της εξέλιξης. Διευκρινίζω ότι τέτοιου τύπου ακολουθίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο ρυθμό τις σεισμικότητας, άλλοτε με μικροαυξήσεις ή με μικρομειώσεις και γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται σε σχετικά μεγάλα χρονικά περιθώρια, ας πούμε κάποιων ημερών.
- Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες η σεισμικότητα. Θέλουμε να πέφτει σταδιακά ο ρυθμός. Δεν μπορεί, δεν είναι φυσιολογικό, να σταματήσει απότομα», σημειώνει.
Αναφορικά με τους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «οι νέοι σεισμολογικοί σταθμοί που εγκαταστάθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μαζί με τους νέους σταθμούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην βελτίωση της ακρίβειας του προσδιορισμού των σεισμικών εστιών καθώς και στην αξιολόγηση των στατιστικών παραμέτρων που αφορούν την εξέλιξη της ακολουθίας», και προσθέτει ότι αναμένεται να εγκατασταθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας ακόμη στην Αστυπάλαια.
Σχετικά με το ρυθμό συχνότητας των τελευταίων ημερών ο κ. Καραστάθης επισημαίνει ότι τις πρώτες μέρες του φαινομένου δηλαδή μετά την τρίτη μέρα υπήρχε αυτή η κατακόρυφη αύξηση. «Την πρώτη μέρα είχαμε 2, μετά είχαμε 15, μετά 26, και μετά 28. Από την τρίτη μέρα μέχρι την έκτη είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω του 4, στην τάξη των 26 με 28 σεισμών ανά ημέρα. Την 7η του μηνός και την 8η έπεσε αυτός ο ρυθμός, στις 7 του μηνός είχαμε 8 και στις 8 του μηνός είχαμε 13. Μένει να δούμε πώς θα κυμανθεί. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους σεισμούς όλους πάνω από 3.
Είναι καλύτερο βέβαια πάντα να παρακολουθούμε ενσωματώνοντας μεγαλύτερα δείγματα. Όπως είναι τώρα η ακολουθία με τα μεγέθη πάνω του 3 δείχνει την πτώση αυτή στη συχνότητα. Τις πρώτες μέρες που συζητάμε από την 3η Φεβρουαρίου μέχρι την 6η είχαμε πολύ υψηλές τιμές σεισμών με μεγέθη άνω του 3. Από της τάξης του 130 μέχρι 146 σεισμούς ανά ημέρα. Ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες ο ρυθμός έχει πέσει σε 100, 68 και σήμερα βλέπουμε», υπογραμμίζει ο κ. Καραστάθης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
no related-1627029