![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/Santorini-seismos.jpg)
ΕΛΛΑΔΑ
13/02/2025 | 08:39
«Νηνεμία πριν την καταιγίδα»; Λιγότερο έντονη η σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο 24ωρο στις Κυκλάδες* Το αισιόδοξο σενάριο είναι τα 6 Ρίχτερ, λέει ο Τσελέντης [video]
Ήσυχο, χωρίς έντονες καταγραφές κύλησε το βράδυ σε Σαντορίνη και Αμοργό. Η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε, ωστόσο, δεν σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, που να ξεπερνά τα 4,5 Ρίχτερ, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες.
Η μοναδική «παραφωνία» ήταν η διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού, μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στη 01:02, και το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 11,4χλμ. Ένα λεπτό αργότερα σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 12,8 χιλιόμετρα.
Τσελέντης: Το αισιόδοξο σενάριο είναι τα 6 Ρίχτερ
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προχώρησε σε νέα ανάρτηση στην οποία υποστηρίζει ότι το «αισιόδοξο σενάριο είναι να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ» στην περιοχή ενώ για το «χειρότερο σενάριο» απαντά ««με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R».
Ο κ. Τσελέντης αναφέρει ακόμα και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει τσουνάμι αλλά με τα σύγχρονα μηχανήματα προειδοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.
Πολύ μικρή πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R
Τάσσεται ακόμα κατά της εκκένωσης της Σαντορίνης, ενώ για τη διάρκεια του των σεισμών ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι είμαστε σε προσεισμική δράση, υποστηρίζοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα έχουμε τον κύριο σεισμό και το μέγεθός του».
Μεταξύ άλλων ο Άκης Τσελέντης αναφέρει στην ανάρτησή του:
«Θεωρώ αναγκαίο λοιπόν να απαντήσω στα εκατοντάδες ερωτήματα που μου στέλνουν τρομοκρατημένοι πολίτες κάθε μέρα στη σελίδα μου:
1. Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από τη ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ και την αμφίδρομη σχέση της με το ηφαίστειο Κολούμπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ για να καταλάβετε πως εξηγείται αυτή η παρατεταμένη σεισμική δράση.
2. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;
Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R.
3. Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με τη καλδέρα με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην ασταθή Θηραική Γη.
4. Θα έχουμε τσουνάμι; Δυστυχώς και με τα δύο σενάρια θα έχουμε. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να «κτυπήσει» στις ακτογραμμές πολλών νησιών αλλά με τα προηγμένα συστήματα προφύλαξης του Γεωδυναμικού και σχετική ενημέρωση του κόσμου ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (αυτό δεν έχει γίνει) οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.
5. Πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα έχουμε το κύριο σεισμό και το μέγεθος του. Μέχρι τότε η παρούσα ΠΡΟσεισμική δράση θα συνεχιστεί (στο Αρκαλοχώρι κράτησε μερικούς μήνες) αλλά και όταν γίνει ο κύριος σεισμός λόγο του μηχανισμού που την προκαλεί ίσως συνεχίσει για λίγο. Θα έχουμε βέβαια πλούσια διαρκώς εξασθενούμενη (όχι όπως τώρα) ΜΕΤΑσεισμική ακολουθία. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε επίδραση στο τουριστικό προϊόν του νησιού για μερικούς ακόμα μήνες.
6. Αν παρέμενα στο νησί (το πιο λογικό) τι θα έκανα;
– Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
– Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
– Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Οι σεισμοί ανύψωσαν την Καλντέρα
Σημειώνεται πως ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, σε δηλώσεις στον Alpha σημείωσε πως οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν επηρεάσει την Καλντέρα.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε ο σεισμολόγος.