ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/02/2025 | 13:59
Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί – Νέοι σεισμογράφοι στην καλντέρα [videos]
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Σαντορίνη, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας,.
Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.
Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός επισήμανε:
- «Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό.
»Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού.
»Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες».
Σύσκεψη για ειδικά μέτρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσκεψη στις αρχές της επόμενης βδομάδας με τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε έμφαση και στα ζητήματα των υποδομών για τη Σαντορίνη, τα οποία είπε «πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποφυγή των φαινομένων κατολίσθησης.
«Αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό είναι να σας φέρω σε επαφή διαμέσου του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη, τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας» είπε.
«Ελπίζω να μη χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη λοιπόν, μέσω του Δημάρχου με τα συναρμόδια υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», ανέφερε.
Έπειτα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο άμεσες προτεραιότητες:
«Η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας.
Το δεύτερο, το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως, είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Ένα πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει για μια πρώτη χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο.
«Έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας για το ποιο είναι το όραμά μας για την Σαντορίνη του μέλλοντος. Και αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και πως βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται και το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύσκεψη για την προστασία των αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες
Ευρεία σύσκεψη για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε χθες υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, που καταγράφεται στη Σαντορίνη.
Με την έναρξη του φαινομένου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εφαρμόζοντας τις πάγιες οδηγίες για την αντιμετώπιση σεισμικής δραστηριότητας, έλαβε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Ειδικότερα, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα εκθέματα έχουν αναδιαταχθεί σε χαμηλότερα ράφια, ενώ έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά υλικά για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση περαιτέρω έντασης του φαινομένου.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στα εκθέματα που φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες, στα μεγάλα αγγεία και στα γλυπτά, τα οποία προστατεύθηκαν καταλλήλως για να περιοριστεί ενδεχόμενος κίνδυνος.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, τα εργαστήρια και οι αποθήκες είναι τακτοποιημένες και προστατευμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τα άλλα νησιά, στα οποία η σεισμική δραστηριότητα είναι αισθητή.
Χθες το πρωί κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Σαντορίνης, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκθέματα όσο και οι υποδομές στο νησί, προς το παρόν, δεν έχουν υποστεί φθορές ή ζημιές. Παράλληλα, το προσωπικό παραμένει σε διαρκή επιφυλακή για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε μελλοντική σεισμική δραστηριότητα.
Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Φήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.
Παρότι η νύχτα ήταν σχετικά πιο ήρεμη, στις 9:00 σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ που έγινε, μάλιστα, αισθητός τόσο σε περιοχές της Αττικής όσο και στην Κρήτη και φέρεται να προκάλεσε κατολίσθηση στο Φηροστεφάνι, βόρεια των Φηρών.
Έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα. Από τις 12:59 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι και τις 01:40, όλες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό και νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ καταγράφηκε λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα.
Αύριο αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το τι θα ισχύσει απο τη Δευτέρα για τα σχολεία.
Νέα Καμένη: Τοποθέτηση νέου σεισμογράφου
Από το ηφαιστειογενές νησί Νέα Καμένη που βρίσκεται στο κέντρο της καλντέρας από το 1500, η δημοσιογράφος Πέγκυ Μπρούσαλη περιγράφει την τοποθέτηση του νέου σεισμογράφου από το ΑΠΘ, με στόχο να πυκνώσει το δίκτυο παρακολούθησης της ακολουθίας των δονήσεων.
Tο πρωί προσγειώθηκε ελικόπτερο μισθωμένο από την Πολιτική Προστασία με μέλη της ΕΜΑΚ και τα ξημερώματα κατέφθασε το κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, το οποίο θα ξεκινήσει να κάνει έλεγχο στατικότητας σε δημόσια κτήρια και κτήρια του δήμου, μεταδίδει η δημοσιογράφος Χριστιάννα Μανιάτη. Επίσης, αναμένονται ένας παιδίατρος και ένας ορθοπεδικός γιατρός στο νησί.
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη, όπου ενισχύονται οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025, τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα για την υποδοχή και τη φιλοξενία των ανθρώπων πο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Λέκκας: Το σενάριο για τον μέγιστο σεισμό
Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Eυθύμιος Λέκκας ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μέγιστος πιθανός σεισμός που μπορεί να δώσει η περιοχή απάντησε ότι είναι 6 Ρίχτερ και κάτω. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, για το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης με το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί».
Σχετικά με τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».
Καραστάθης: Σταθερή η σεισμικότητα
Πτώση στη σεισμικότητα διαπιστώθηκε τη νύχτα στη Σαντορίνη και όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης είναι στο πλαίσιο φυσικής εξέλιξης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αιφνίδια αλλαγή:
«Οι σεισμοί τη νύχτα, ήταν ελάχιστοι με την έννοια ότι ο κόσμος κοιμήθηκε ήσυχα. Μετά τις 8 μέχρι το πρωί, είχαμε μόνο 5 δονήσεις. Η πτώση αυτή της σεισμικότητας δεν πρέπει, όμως, να εκλαμβάνεται ως στοιχείο ότι άλλαξαν τα πράγματα αιφνιδίως. Αυτές οι μεταβολές είναι πάντα στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης».
«άποτε, πυκνώνει η ακολουθία σε σύντομο χρόνο, κάποτε αραιώνει. Αυτό, που θέλουμε εμείς να δούμε, είναι μια συστηματική αραίωση, δηλαδή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι πιο αξιόπιστοι οι μέσοι όροι. Ο ρυθμός της σεισμικότητας μέχρι στιγμής παραμένει σταθερός», είπε ο κ.Καραστάθης.
Συνολάκης: Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα μπορεί να μεγαλώνει
«Υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, αλλά ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και με άλλους κρατήρες, είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
Πρόσθεσε ότι «μαζί με τον συνεργάτη Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο, κάνουν αγώνα δρόμου να βρεθούν παλιρριογράφοι, ενώ ήδη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 10 σε όλο το Αιγαίο.
Νομικού: Έχει δραστηριοποιηθεί ο χώρος δίπλα από το ρήγμα της Ανύδρου
«Περιμένουμε να πέσουν τα Μποφόρ για να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους τομογράφους στην καλντέρα της Σαντορίνης», είπε στο ΕΡΤΝews η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού η οποία και διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Όσον αφορά τις σχετικές δηλώσεις Συνολάκη η κα Νομικού του απέδωσε εύσημα επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι αυτός ο άνθρωπος που όλοι εμπιστευόμαστε για το παλιρροιακό κύμα».
Παρομοίασε ως «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», τον διαχωρισμό της περιοχής σε πολλές μικρότερες ζώνες που εξηγούνκαι «γιατί έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς», αφού κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή γύρω από την Άνυδρο,μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews