![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/01/GKOUMAS-LEYTERIA-KYPROS02-768x463.jpg)
ΓΝΩΜΕΣ
13/02/2025 | 06:10
«Μας κοιτάζει ο Χάρος και του τρέχουνε τα σάλια»: Η Κύπρος σε νέες περιπέτειες… Γιατί επιμένουν οι πολιτικοί στη φιλοτουρκική “λύση” της Διζωνικής;
Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*, Φιλελεύθερος – Λευκωσία
Η ιστορία του Κυπριακού και των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να διδάσκεται σε σχολές πολιτικών επιστημών ως παράδειγμα προς αποφυγή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά δεν διδάσκεται.
Προς το παρόν, βασανίζει τα θύματα της όλης κατάστασης, που παρακολουθούν την εξέλιξη ενός ανεκδότου, το οποίο αφορά μια παράνομη κατοχή, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου, τα τετελεσμένα των οποίων καρπώνονται πολιτικοί νάνοι, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές -ο Ερσίν Τατάρ είναι ένα παράδειγμα, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν και άλλοι.
Το δυστυχές είναι που στα 50 χρόνια συνομιλιών, ελάχιστοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν για τις συνομιλίες και όχι απλώς για τη βάση στην οποία διεξάγονται.
Έχει αποδειχτεί, πολύ πριν το Κραν Μοντανά, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πήγαινε στις διαπραγματεύσεις για να λύσει το Κυπριακό στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ η τουρκοκυπριακή (όποιο αστέρι κι αν ήταν στην ηγεσία της) για να επιβάλει τετελεσμένα όπως τα ήθελε η Άγκυρα, για να κερδίσει όσα μπορούσε ακόμα και πριν την κατάληξη σε σχέδιο, για να γεμίσει το τραπέζι με προσκόμματα.
Έτσι, κάθε επόμενη ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι άφαντη στις τράπεζες των διαπραγματεύσεων (να κάτι που κέρδισε η κατοχική πλευρά), είναι καταδικασμένη να κάνει διαρκώς βήματα πίσω, να συζητά όσα συζητούσαν οι προηγούμενοι, να αποδέχεται -προφορικά ή γραπτά- όσα συμφώνησαν οι προηγούμενοι, να υποχωρεί, να δίνει, να υπόσχεται.
Ταυτόχρονα, να μην έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από την άλλη πλευρά, η οποία γνωρίζει ότι μετά το 2003, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, δεν εξαρτάται πλήρως ούτε από την τουρκική οικονομία ούτε από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
Ατού ο Γαβρίλης…
Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, την ώρα που ετοιμαζόμαστε για μια ακόμα -άτυπη, δήθεν- διάσκεψη στην ελβετική Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου. Ο δρόμος είναι γεμάτος ναρκοπέδια, ο νυν κατοχικός ηγέτης επιμένει στον στόχο της αναγνώρισης και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να βρει τρόπο επανεκκίνησης ουσιαστικών (πάλι δήθεν) διαπραγματεύσεων για να αναστηθεί η συζήτηση για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία -ατού ο Γαβρίλης.
«Προσεγγίζουμε αυτή την πολυμερή συνάντηση ως μια ευκαιρία να αποτελέσει εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις προς την κ. ΝτιΚάρλο, σε σχέση με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτή η θετική κατάληξη κατά τη διάρκεια της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη», δήλωσε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ στο Προεδρικό.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, υποχρεώνεται και η κυπριακή κοινωνία να παρακολουθεί εξελίξεις που δεν οδηγούν σε τίποτα καλό. Μονάχα σε μια διάσκεψη για τις φωτογραφίες, για να εμπλουτίζεται το άλμπουμ της παρούσας διακυβέρνησης και να διατυμπανίζεται η «καλή θέληση» του Προέδρου για επανέναρξη των συνομιλιών, περιμένοντας τον… Ερχιουρμάν.
Την ώρα που τα κόμματα στη Λευκωσία -όλα τα κόμματα- θα ανακοινώνουν ό,τι τους καπνίσει, περιμένοντας επίσης μια κατοχική ηγεσία που δεν θα μιλά ανοικτά για λύση δύο κρατών αλλά θα το εννοεί.
Για να συντηρείται και η ψευδαίσθηση της ειρηνικής διευθέτησης πριν να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός, πριν τερματιστεί ο εποικισμός, χωρίς να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Παράλληλα, ο κόσμος γύρω μας θα χάνεται, αλλά εμείς θα αισθανόμαστε πως είμαστε στο επίκεντρο: «Μας κοιτάζει ο Χάρος και του τρέχουνε τα σάλια».
* Αλέκος Μιχαηλίδης
[email protected]
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ