weather symbol
19
ΠΑΡ 18/4/25 | 09:48
Citizens take part in a nationwide protest on Presidents' Day against the recent agenda of US President Donald Trump. EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Κοινά συμφέροντα, όχι αξίες: Η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ επιβάλλει μια στροφή προς μια περισσότερο συναλλακτική και λιγότερο αξιακή προσέγγιση

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ*, Καθημερινή – Αθήνα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαχρονικά, με κυβερνήσεις όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, προβάλλει στην εξωτερική πολιτική της τα επιχειρήματα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της υιοθέτησης σχέσεων καλής γειτονίας και συμπεριφορών που βασίζονται σε κανόνες.

Είναι μια πολιτική αρχών η οποία, προφανώς, έχει αξιακή βάση και θα συνεχίσει να αποτελεί, και σωστά, μέρος της ελληνικής προσέγγισης των διεθνών σχέσεων. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική η εξωτερική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον εντός του οποίου ασκείται, που δεν είναι στατικό, αλλά συνεχώς μεταβαλλόμενο. Και πρέπει, φυσικά, να βασίζεται στον ρεαλισμό. Μπορεί να προσδοκούμε το ευκταίο, όμως, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε για το εφικτό.

Η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ επιβάλλει μια στροφή προς μια περισσότερο συναλλακτική και λιγότερο αξιακή προσέγγιση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα που θα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και θα αγνοεί τις αρχές του δικαίου, όμως θα πρέπει –για το επόμενο διάστημα τουλάχιστον– τα επιχειρήματά της να εδράζονται περισσότερο στην ψυχρή λογική των πρακτικών λύσεων και της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ επιβάλλει μια στροφή προς μια περισσότερο συναλλακτική προσέγγιση.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει η κυβέρνηση, πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί, στις ομιλίες και επαφές τους στο εξωτερικό, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, να εστιάζει σε περιπτώσεις όπου τα συμφέροντα συγκλίνουν και σε δράσεις οι οποίες αποφέρουν στην άλλη πλευρά μετρήσιμα οφέλη.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Σε αντίθεση ίσως με ό,τι συνέβαινε επί προεδρίας Μπάιντεν, ο οποίος ιδιωτικά αλλά και δημοσίως, και με τον πλέον ηχηρό τρόπο, πρόβαλλε την ανάγκη υιοθέτησης κανόνων συμπεριφοράς στο διεθνές σύστημα, τα χαρακτηριστικά της προεδρίας Τραμπ επιβάλλουν συγκεκριμένες αλλαγές τόσο στη χάραξη πολιτικής όσο και, κυρίως, στον τρόπο προβολής της.

Δεν ωφελεί η ανάδειξη πτυχών όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία και η δημοκρατία, όταν η άλλη πλευρά εστιάζεται στα οικονομικά κέρδη και συνεργάζεται αρμονικά με αυταρχικούς ηγέτες.

Κάθε χώρα έχει τις δικές της αναφορές, και κάθε ηγεσία τις δικές της ευαισθησίες, προτεραιότητες και κώδικες επικοινωνίας. Αυτό ισχύει στον υπέρτατο βαθμό με την Αμερική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να δίνεται λιγότερη έμφαση στις κοινές αξίες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και περισσότερη στα κοινά συμφέροντα και στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν.

* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής e-Kathimerini

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το δίδαγμα των Ιμίων: Εάν τότε οι ΗΠΑ είχαν υιοθετήσει εξαρχής μια ξεκάθαρη στάση, η εξέλιξη των γεγονότων ενδεχομένως να ήταν διαφορετική

ΔιαβάστεΕπίσης