weather symbol
7
ΠΕΜ 6/2/25 | 00:47
epa11576573 Gaza City seen from Al Rashid road from the southern Gaza Strip, EPA/MOHAMMED SABER

Κατηγορηματικό «όχι» από την Τουρκία στην πρόταση Τραμπ για τη Γάζα: Σφοδρές οι αντιδράσεις από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Παλαιστίνιους

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον της λωρίδας της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, χαρακτήρισε απαράδεκτο το σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας, λέγοντας ότι πρόκειται για μία κατάσταση που ούτε η Τουρκία, ούτε οι χώρες της περιοχής θα αποδεχτούν.

«Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Με άλλα λόγια, είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και την αντικατάστασή τους από Ισραηλινούς» δήλωσε.

Παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα ο ισλαμικός κόσμος, έχει δείξει μια γενική συναίνεση για μια λύση δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967, για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι δεν βλέπουμε καμία δέσμευση από τον Ντόναλντ Τραμπ για μια τέτοια λύση. «Αλλά το θέμα του εκτοπισμού που αφορά τη Γάζα είναι μια κατάσταση που ούτε η περιοχή ούτε εμείς θα δεχτούμε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και πότε θα υπάρξει απ’ ευθείας επαφή του προέδρου Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε:

«Υπάρχουν δηλώσεις (του) που εκπλήσσουν τον κόσμο. Τις παρακολουθούμε στενά. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις και δηλώσεις που προκαλούν μεγάλη αναταραχή. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα, παρακολουθούμε στενά το πού θα “κάτσουν” οι σχέσεις (των ΗΠΑ) με την Τουρκία και πώς θα τις χειριστούμε αναλόγως. Κάνουμε τις προετοιμασίες μας. Ο πρόεδρός μας έχει ένα όραμα για το θέμα αυτό. Όλα τα υπουργεία κάνουν τις προετοιμασίες τους. Ως υπουργείο Εξωτερικών, συγκεντρώνουμε αυτές τις προετοιμασίες και φτιάχνουμε έναν φάκελο. Από εδώ και πέρα, θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς κατά τη νέα περίοδο».

Αναφορικά με τις κυρώσεις CAATSA, του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια πολύ έντονη διπλωματική κινητικότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την απερχόμενη κυβέρνηση. Ο μηχανισμός στρατηγικής εταιρικής σχέσης άρχισε να λειτουργεί και πάλι. Σε ορισμένα θέματα ελήφθησαν αποστάσεις. Φτάσαμε μάλιστα την τελευταία περίοδο στο σημείο να εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει με τις CAATSA. Οι θέσεις μας για τις CAATSA είναι σαφείς. Πρόκειται για μια στάση που δεν αρμόζει σε μια σχέση συμμαχίας. Δεν αρμόζει σε μια σχέση συμμαχίας το να υπόκειται η Τουρκία σε μια τέτοια κύρωση με έναν νόμο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ. Πρώτα απ’ όλα, αυτό πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι ασύμβατο με το πνεύμα της συμμαχίας να επιβάλλουν δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τέτοιες κυρώσεις η μία στην άλλη».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα νέα μέλη του Κογκρέσου έχουν μόλις αναλάβει καθήκοντα, το ίδιο και ο Αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας ότι «από τον Μάρτιο και μετά, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σιγά σιγά».

Γενικευμένες αντιρρήσεις 

Η πρόταση ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «αναλάβουν» και να «κάνουν δική τους» την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίστηκε με επιπλήξεις από τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «αναλάβουν» τη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο πληθυσμός της εκτοπιστεί μόνιμα σε άλλες χώρες, καταδικάστηκε από όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο – αν και χαιρετίστηκε από μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε και εμείς δουλειά με αυτήν».

Είπε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν μπορούν να ζήσουν στη Γάζα αυτή τη στιγμή» και ότι ο θύλακας – ο οποίος έχει καταστραφεί από τον 15μηνο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς – θα μπορούσε να μετατραπεί στη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία» και υποστήριξε ότι είχε την υποστήριξη υψηλού επιπέδου από ηγέτες με τους οποίους υποτίθεται ότι συζήτησε την ιδέα, αλλά δεν τους κατονόμασε.

  • Ο Ριγιάντ Μανσούρ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους στη Γάζα να μετεγκατασταθούν στα «αρχικά τους σπίτια» στο Ισραήλ αντί να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ.

«Για όσους θέλουν να στείλουν» τους κατοίκους της Γάζας «σε ένα ευτυχισμένο ‘ωραίο μέρος’, “ας τους αφήσουν να επιστρέψουν, ξέρετε, στα αρχικά τους σπίτια μέσα στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μανσούρ. «Υπάρχουν ωραία μέρη εκεί και θα είναι ευτυχείς να επιστρέψουν σε αυτά τα μέρη».

Και η Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους και ότι δεν θα δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος.

«Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει τις αδιάκοπες προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η θέση της ήταν «αδιαπραγμάτευτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Σάββατο, μια ομάδα αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση του Τραμπ να μεταφερθούν οι κάτοικοι της Γάζας σε γειτονικές χώρες.

Σημείωσαν μάλιστα σε κοινή δήλωση ότι οποιοδήποτε σχέδιο που ενθαρρύνει τη μεταφορά ή τον «ξεριζωμό» των Παλαιστινίων θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι αντίθετο στην «αναγκαστική μεταφορά» Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «πάντα υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή κυριαρχία επί των Παλαιστινίων είναι η βασική αρχή της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Γάζας».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή «όπου τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια».

«Η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν σήμερα το πρωί, όπως ήταν και πέρυσι», δήλωσε ο Αλμπανέζε σε συνέντευξη Τύπου.

‘Ήταν φρικτό’

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι εναντίον της λύσης των δύο κρατών, η οποία αποτελεί την επίσημη προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

“Δεν σημαίνει τίποτα για ένα κράτος δύο κρατών ή ένα κράτος ή οποιοδήποτε άλλο κράτος”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν στους ανθρώπους “μια ευκαιρία στη ζωή”, επειδή η Λωρίδα της Γάζας ήταν “μια κόλαση για τους ανθρώπους που ζουν εκεί”.

“Δεν είχαν ποτέ μια ευκαιρία στη ζωή, επειδή η Λωρίδα της Γάζας ήταν ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Ήταν φρικτό”, δήλωσε ο Τραμπ.

Έπαινοι από το Ισραήλ

Στο Ισραήλ, η πρόταση του Τραμπ έγινε δεκτή με επαίνους από τα ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, τα οποία εξέφρασαν έντονη αποδοκιμασία για την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Ιανουάριο.

Ο πρώην υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ -ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός- έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Ντόναλντ, αυτό μοιάζει με την αρχή μιας όμορφης φιλίας”.

Ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε επίσης στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η επιστροφή του στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου είναι πιο πιθανή μετά την πρόταση του Τραμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ευχαρίστησε τον Τραμπ στα εβραϊκά σε ανάρτηση στο Χ, όπου διακήρυξε την είδηση “ακόμη καλύτερη και ακόμη καλύτερη”, προσθέτοντας emojis με ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Τραμπ ως τον “μεγαλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο” και τον επαίνεσε επειδή “σκέφτεται έξω από το κουτί με φρέσκες ιδέες”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Μανδαλίδης και Euronews
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

ΔιαβάστεΕπίσης