weather symbol
8
ΠΕΜ 20/2/25 | 11:30
Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ...σκέφτεται!!! Φωτογραφία via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou

Καραγκιοζιλίκια στον ΔΗΣΥ από την Αννίτα Δημητρίου ενώ το κόμμα της Δεξιάς …”καίγεται”: Τηλεφωνούν σε υπουργούς για να τους πουν ότι διαγράφονται!!!

Λίγες ώρες πριν το αυριανό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και πριν ακόμα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι υπουργοί της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη που είναι και μέλη του κόμματος ενημερώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής ότι το Σάββατο θα διαγραφούν, γράφει στον Φιλελεύθερο ο Ανδρέας Πιμπίσιης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, πήρε υπουργούς για να τους ενημερώσει για την απόφαση που θα λάβει αύριο το συνέδριο για τη διαγραφή τους.

Πέραν της κ. Δημητρίου, εντολή για να μιλήσουν με κάποια μέλη της κυβέρνησης έλαβαν και βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα μέλη του ΔΗΣΥ που είναι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενημερώθηκαν ότι αύριο θα ψηφιστεί η πρόταση για διαγραφή τους. Και ότι σε κατοπινό στάδιο υπάρχει πρόθεση να διαφοροποιηθεί η απόφαση και η διαγραφή θα γίνει… «έχασαν την ιδιότητα τους μέλους».

Η απορία που εκφράζεται από πλευράς κυβερνητικών στελεχών είναι το κατά πόσο η απόφαση των διαγραφών είναι προειλημμένη, μιας και αύριο θα ψηφίσει το συνέδριο.

Ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, σε ανάρτησή του αναφέρεται στα γεγονότα και παράλληλα καλεί την Αννίτα Δημητρίου να προχωρήσει και στη δική του διαγραφή.

Πέραν των πιο πάνω μπαίνει τώρα και το ερώτημα εάν η Αννίτα Δημητρίου θα προχωρήσει και θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να εκδιώξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη από την πολιτική ομάδα.

Ως γνωστό ο Νίκος Χριστοδουλίδης εντάχθηκε στην ομάδα του ΕΛΚ μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πριν η κ. Δημητρίου αναλάβει την προεδρία του ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια η ίδια δεν επέτρεψε τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης του κ. Χριστοδουλίδη στην υπουργικές συνόδους του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος (Φρίξος Δαλίτης):

Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τα στελέχη της ηγεσίας να μιλούν για μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση. Την ίδια ώρα όμως η πρόεδρος του κόμματος καλείται να βαδίσει σε λεπτές ισορροπίες και να εξισορροπήσει ανάμεσα στις εσωκομματικές τάσεις που επικρατούν στον ΔΗΣΥ αυτή τη στιγμή.

Πέραν από το γενικότερο μήνυμα που η Πινδάρου θέλει να βγάλει προς τα έξω, ότι δηλαδή μέσα από το συνέδριο επιχειρεί ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, εσωκομματικά υπάρχει μία ανησυχία. Το συνέδριο και οι αλλαγές που θα περάσουν είναι και ένα τεστ των τάσεων που επικρατούν εντός του κόμματος στη βάση των θέσεων που η κάθε πλευρά υποστηρίζει.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το θέμα των θητειών. Το ζήτημα με το συγκεκριμένο θέμα, δεν περιορίζεται στο εάν θα ψηφιστεί η τροποποίηση της πρόνοιας που ψηφίστηκε το 2018 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις και η ίδια η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το αντιλαμβάνεται.

Εντός του κόμματος υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της κατάργησης του ορίου θητειών από την μια και οι υπέρμαχοι της εφαρμογής του ορίου θητειών από την άλλη. Η ίδια η πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην τοποθέτηση στο Πολιτικό Γραφείο, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ορίου θητειών. Το θέμα όμως πάει ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου με δύο διαφορετικές προτάσεις.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση του ορίου θητειών για όλους τους βουλευτές. Η δεύτερη αναφέρεται στο δικαίωμα εξαίρεσης από τον περιορισμό των θητειών στην ηγεσία του κόμματος. Ως ηγεσία του κόμματος, ορίζεται η πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι τρεις αντιπρόεδροι. Συνολικά δηλαδή έξι άτομα, που σήμερα αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο αριθμό από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Για να εγκριθεί βέβαια η αλλαγή απαιτεί πλειοψηφία 2/3 των παρευρισκόμενων συνέδρων. Καθοριστική θα είναι η τοποθέτησης της προέδρου του κόμματος στην αρχική της ομιλία επί του συγκεκριμένου θέματος. Θα επιμένει στην θέση της όπως τη διατύπωσε αρχικά στο Πολιτικό Γραφείο; Και πόσο ξεκάθαρα και έντονα θα το διατυπώσει ενώπιον των συνέδρων;

>> Το Καταστατικό του 2018

Έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αφορμή και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών με αφορμή την πρόταση του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα για όριο τριών κοινοβουλευτικών θητειών, να γίνει αναφορά και στο πώς προέκυψε στον ΔΗΣΥ η καταστατική αλλαγή του 2018 για όριο θητειών σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα, η οποία θα τύγχανε εφαρμογής από τις βουλευτικές του 2026.

Στην Εθνική Στρατηγική Κατά της Διαφθορά της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και υπουργίας Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφερόταν μεταξύ άλλων το εξής: Ενισχύθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η αποφυγή του κατεστημένου, με τη ρύθμιση ανώτατου ορίου συνεχών θητειών στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο αξίωμα του Βουλευτή».

Τότε βέβαια ενώπιον της Βουλής συζητήθηκε και ψηφίστηκε μόνο ο περιορισμός των προεδρικών θητειών σε δύο. Για τις θητείες βουλευτών, η κυβέρνηση το είχε αφήσει στην Βουλή, λόγω του ότι εκκρεμούσε η κατάθεση πρότασης νόμου από κόμματα. Δεν συζητήθηκε ποτέ όμως. Με αφορμή όμως την εθνική στρατηγική κατά της διαφθοράς της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, προωθήθηκε και στον ΔΗΣΥ, καταστατική εισήγηση για θεσμοθέτηση ορίου τριών συνεχόμενων θητειών.

Την πρόταση τότε είχε προωθήσει η ΝΕΔΗΣΥ και είχαν και τότε αναπτυχθεί δύο τάσεις, μία υπέρ και μία κατά. Οι υπέρμαχοι της πρότασης χρησιμοποιούσαν   ως επιχείρημα πως ένα κόμμα χρειάζεται ανανέωση και όχι «μαρμαρωμένους βασιλείς» στη θέση κομματικών και πολιτειακών αξιωμάτων. Η συγκεκριμένη πρόταση τελικά, εγκρίθηκε από το συνέδριο ομόφωνα.

Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά ασφαλώς και η επιχειρηματολογία διαφέρει. Ο περιορισμός των θητειών, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους, θα επιφέρει απώλεια στελεχών και άρα κόστος στα ποσοστά του κόμματος. Υπάρχει επίσης και η άποψη πώς δεν μπορεί να μην υπάρχει εξαίρεση της ηγεσίας από μία τέτοια πρόνοια και ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος ενός κόμματος, να μην είναι και στην Βουλή. Στις προτάσεις βέβαια που πάνε στο συνέδριο, η εξαίρεση αφορά όλους τους βουλευτές στην μία περίπτωση και στη δεύτερη τα έξι άτομα της ηγεσίας.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πολύ πιθανόν να τροχιοδρομήσει εξελίξεις εσωκομματικά και σίγουρα, η Αννίτα Δημητρίου θα έχει να διαχειριστεί την επομένη μέρα και δεν θα είναι ικανοποιητικό για κάποιους, η επίκληση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Αυτό το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι θα της ζητηθούν εξηγήσεις, καθώς και οι υποστηρικτές του ορίου θητειών και οι υπέρμαχοι της αλλαγής της πρόνοιας είτε με την μία, είτε με την άλλη πρόταση, θεωρούν ότι την πλάστιγγα θα την γείρει η ίδια με τη στάση της και την τοποθέτηση της. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον και το πώς θα τοποθετηθεί ο ΔΗΣΥ στην πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για όριο τριών κοινοβουλευτικών θητειών.

Οι προτάσεις για τις διαγραφές

Σε ό,τι αφορά ο θέμα των διαγραφών, οι προτάσεις που θα πάνε ενώπιον του Συνεδρίου, είναι οι εξής:

>> Μέλος που κατέρχεται υποψήφιος με άλλο συνδυασμό πλην του ΔΗΣΥ, χάνει την ιδιότητα του μέλους,

>> Μέλος του κόμματος που διορίζεται Υπουργός, Υφυπουργός, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε κυβέρνηση που δεν στηρίζει ο ΔΗΣΥ, θα χάνει την ιδιότητα του μέλους

>> Αποκλεισμός από διεκδίκηση πολιτειακής και κομματικής θέσης για περίοδο έξι ετών, όσων συμμετέχουν σε κυβερνήσεις που δεν στηρίζει ο ΔΗΣΥ ή κατέρχονται υποψήφιοι σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία ως ανεξάρτητοι.

Σε ο,τι αφορά την κατάργηση της ποσόστωσης, η πρόταση μάλλον δεν θα πάει ενώπιον του συνεδρίου, ενώ υπάρχει επίσης πρόνοια, η αντικατάσταση αντιπροέδρου που κενώνεται η θέση του, να γίνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.

«Εγινε συζήτηση για προτεραιότητα του προέδρου του κόμματος»

Το θέμα της εκλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές εξακολουθεί να είναι θέμα που προβληματίζει. Ενώπιον του Συνεδρίου οδηγούνται ουσιαστικά δύο προτάσεις.

Η μία πρόταση αναφέρει ότι η εκλογή να γίνεται από όλα τα μέλη του κόμματος αφού λάβει από όλα τα μέλη του κόμματος 500 υπογραφές αναλογικά από τις επαρχίες εκ των οποίων οι 100 υπογραφές να είναι μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

Η δεύτερη πρόταση αναφέρει ότι η εκλογή υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας να γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο, εκτός εάν το Ανώτατο Συμβούλιο αποφασίσει να παραπέμψει την επιλογή σε έκτακτη παγκύπριο εκλογική συνέλευση.

Στην δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά η εξουσία παραμένει στο Ανώτατο Συμβούλιο, όπως ισχύει και σήμερα, αφού στην ουσία, αυτό θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον αν θα οδηγείται η εκλογή του υποψηφίου στα μέλη του κόμματος.

Η βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία ήταν φιλοξενούμενη στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ με την Κάτια Σάββα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έγινε συζήτηση ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για να έχει προτεραιότητα ο πρόεδρος του κόμματος στην επιλογή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν ήταν πρόταση, είπε, αλλά έγινε συζήτηση.

Συγκεκριμένα στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι έγινε συζήτηση για να μην λέμε ότι ήταν παραφιλολογία, η κ. Τσιρίδου απάντησε καταφατικά: «Ναι έγινε συζήτηση. Τέθηκε από κάποιους, δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πώς ξεκίνησε, αλλά ναι συζητήθηκε/ Εισακούστηκαν κάποιες φωνές ότι αυτά θα απέφευγε ο ΔΗΣΥ όσα έγιναν στις προεδρικές εκλογές. Έγινε η συζήτηση, είναι μία συζήτηση που γίνεται εσωτερικά. Δεν είναι όμως πρόταση που θα πάει στο συνέδριο», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου στην δήλωση της πριν τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα σε «απίστευτη παραφιλολογία».

Η Φωτεινή Τσιρίδου στην τοποθέτηση της στον «ΑΛΦΑ», δήλωσε πώς το θέμα των διαγραφών κατά την άποψη της, είναι θέμα πολιτικής απόφασης και όχι καταστατικού και ότι κατέθεσε την άποψη της στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν τέθηκε το θέμα.

ΔιαβάστεΕπίσης