weather symbol
5
ΠΑΡ 21/2/25 | 19:37
epa11910957 Bottles of locally brewed beer created by the Pravda Brewery with a label depicting a portrait of US President Donald Trump are on display in a shop in Lviv, Western Ukraine, 20 February 2025. EPA, MYKOLA TYS

Και τώρα, ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας; Η Τουρκία, πανταχού παρούσα, επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο ως “αξιόπιστος διαμεσολαβητής” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας!!!

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Η μεταστροφή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έναντι της Ρωσίας και του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί αναταραχή στους κόλπους της Ευρώπης όπου, αναπόφευκτα, θα επηρεασθούν η ασφάλεια και άμυνα των Ευρωπαίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέτοντας σε εφαρμογή τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο “νέος σερίφης στην πόλη”, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, προώθησε και πέτυχε τη σύγκληση της ιστορικής όπως χαρακτηρίσθηκε συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στις 18 Φεβρουαρίου 2025.

Στις συνομιλίες παρίστατο και ο Υπουργός Εξωτερικών της φιλοξενούσας χώρας, πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν.

Ηχηρές απουσίες από τη σύνοδο ήταν αυτή της Ουκρανίας, της οποίας το μέλλον αποτελούσε ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Απούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της συνόδου του Ριάντ ήταν η κατά προτεραιότητα εξέταση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτων και Μόσχας καθώς και τρόπων συνεργασίας μεταξύ τους.

Συζητήθηκε, βεβαίως, και η δυνατότητα οριστικού τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις λήφθηκαν αποφάσεις οι οποίες πυροδότησαν την έναρξη της νέας εποχής στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι μέχρι προ τινός αντίπαλοι συμφώνησαν να αποκαταστήσουν κανονικές διπλωματικές αποστολές και άμεσα να προβούν σε διορισμό πρέσβεων, ενώ θα προετοιμάζεται και συνάντηση του προέδρου Τράμπ με τον πρόεδρο Πούτιν.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν τη σύσταση ομάδων υψηλού επιπέδου για διαβουλεύσεις με στόχο τον καθορισμό στρατηγικής που θα διανοίξει την οδό προς οριστικό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενός από τους πλέον καταστροφικούς στην Ευρώπη.

Σημειωτέον ότι με τον τερματισμό του πολέμου οι δυο χώρες θα διαβουλευθούν για εγκαθίδρυση συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων και οικονομικών πτυχών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας στοχεύει στην απομάκρυνση της Ρωσίας από την Κίνα.

Στον απόηχο της επιτυχούς για τις δυο υπερδυνάμεις συνόδου του Ριάντ, κρίνεται ότι η Ρωσία, από χώρα παρίας, εξήλθε από τη διπλωματική απομόνωση και ετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο της ως υπερδύναμη σε ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα με τον πρόεδρο Πούτιν ως ισότιμο συνομιλητή.

Ως προς την Ευρώπη, είναι φανερό ότι οι δρόμοι της με τον ιστορικό της σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν χωρίσει. Η Δύση είναι διχασμένη. Μετά και τις προσβλητικές κατηγορίες για ελλειμματική δημοκρατία και ελευθερία του λόγου που εξαπέλυσαν Αμερικανοί επίσημοι, και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού λόγω του αποκλεισμού της από τη σύνοδο του Ριάντ και των αποφάσεων που λήφθηκαν σ αυτή.

Σε μια μάλιστα χρονική συγκυρία όπου ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας αδυνατεί να παράξει πολιτική και λύσεις. Αντιλαμβανόμενος την επικινδυνότητα των εξελίξεων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να συγκαλέσει δυο άτυπες συνόδους Ευρωπαϊκών κρατών στο Παρίσι, η δεύτερη μέσω διαδικτύου, για συζήτηση του θέματος της άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης.

Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα που αποτελεί απαίτηση των ΗΠΑ, καθώς και η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, με το πέρας του πολέμου, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες όλες τις χώρες μέλη.

  • Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου για διαμόρφωση ενιαίας φωνής δεν φαίνεται να καρποφορεί. Η Ευρώπη, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σταθεί ενωμένη και ομονοούσα εάν επιθυμεί να διαδραματίσει το ρόλο που οι ιδρυτές της Ένωσης έταξαν σ’ αυτή.

Εν μέσω των ανατροπών και της ρευστής κατάστασης πραγμάτων, η Τουρκία, πανταχού παρούσα, επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο ως “αξιόπιστος διαμεσολαβητής” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και προσφέρεται να φιλοξενήσει τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών που θα διαβουλευθούν για τον τερματισμό του πολέμου.

Επιδιώκει επίσης και συμμετοχή της, με το αζημίωτο, στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Τέτοιος αναβαθμισμένος ρόλος, εάν επιτευχθεί, θα καταστήσει την Τουρκία ακόμα πιο επικίνδυνη για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με αφορμή την υποψηφιότητα του Τασούλα που ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ: Το ύποπτο και συνωμοτικό Σεμινάριο της Ρώμης για την τύχη της Κύπρου

ΔιαβάστεΕπίσης