weather symbol
16
ΚΥΡ 2/2/25 | 14:38
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Κύπρο κ. Colin Stewart. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΡΙΟ

Η Τουρκία ανοίγει την Πύλα, αλλά και την τακτική των μικρών εντάσεων: Η επιστολή του κατοχικού ηγέτη στον Γκουτέρες δεν αφήνει περιθώρια για σπάσιμο του αδιεξόδου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Σε κεντρικό θέμα αναδεικνύει η κατοχική πλευρά το θέμα της Πύλας, σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται και κινήσεις επί του εδάφους, με το ενδεχόμενο πρόκλησης έντασης, όπως και στο παρελθόν, να είναι στην ατζέντα.

Όλο αυτό συνδέεται με την συνεχιζόμενη αναβάθμιση αξιώσεων από το κατοχικό καθεστώς τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε επιστολή του, που απέστειλε προ ημερών στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα όσα κατέθεσε ως πακέτο προτάσεων στην τελευταία τους συνάντηση και με την ευκαιρία θέτει τις αξιώσεις του, μη αφήνοντας περιθώρια συζητήσεων.

Προκύπτει από την επιστολή ότι η τουρκική πλευρά επικεντρώνεται στα οδοφράγματα αλλά πρωτίστως στο θέμα της Πύλας. Σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ο Τατάρ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία προτείνει διόδους που θα ξεκινούν από τις ελεύθερες περιοχές και θα καταλήγουν σε ελεύθερες περιοχές.

Η κατοχική δύναμη ζητά για προφανείς λόγους «συνοριακούς σταθμούς», για διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα και όπως είναι γνωστό επιμένει στη Μια Μηλιά και τη Λουρουτζίνα.

Σχέδια κατά της Κύπρου

Είναι, όμως, σαφές πως το θέμα προτεραιότητας για την τουρκική πλευρά είναι εκείνο της Πύλας. Και δεν ασχολείται με την εφαρμογή της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε αλλά να υλοποιηθούν τα σχέδια της κατοχικής δύναμης, για κατασκευή του δρόμου Άρσους- Πύλας.

Με βάση το σχέδιο τους, ο δρόμος δύο λωρίδων θα είναι συνολικού μήκους 11,6 χιλιόμετρα, τα πρώτα 7,5 χιλιόμετρα θα διέρχονται εντός των ορίων του χωριού Άρσους και τα υπόλοιπα 4,1 εντός των ορίων της Πύλας. Ο Τατάρ κάνει λόγο για απομόνωση των κατοίκων και απάνθρωπη συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ανθρώπων αυτών!

Το όλο θέμα δεν είναι απλά η κατασκευή του δρόμου. Το ζήτημα, το οποίο εγείρεται στοχεύει να ικανοποιήσει τα σχέδια του κατοχικού στρατού, με στόχο να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα ελέγχου της περιοχής σε περίπτωση κρίσης ( δρόμο Λάρνακας- Αμμοχώστου και αεροδρόμιο Λάρνακας).

Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε επισκεφθεί την περιοχή και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ξεναγήθηκε από στρατιωτικούς και τοπικούς παράγοντες.

Είναι σαφές πως η κατοχική δύναμη επιλέγει την τακτική της πρόκλησης κρίσεων στη νεκρή ζώνη, που έχει ως στόχο πρωτίστως στην κατάληψη εδαφών. Την ίδια ώρα, δια των μικρών κρίσεων, που δημιουργεί ο κατοχικός στρατός σε διάφορες περιοχές στη νεκρή ζώνη, επιχειρεί να μετατοπίσει την προσοχή και τις συζητήσεις σε στρατιωτικά ζητήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι  γκριζάρει διάφορες περιοχές, στέλνει στρατό και καταλαμβάνει έδαφος. Αυτό σημαίνει προέλαση και συνιστά εισβολή στη νεκρή ζώνη.

Με προτάσεις η Λευκωσία

Η κυπριακή πλευρά έχει, όπως είναι γνωστό, καταθέσει προτάσεις στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Παράλληλα, η Λευκωσία επεξεργάζεται κι άλλες ιδέες, που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις συζητήσεις και να διατηρήσουν τις επαφές, την κινητικότητα.

Ταυτόχρονα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και διάφοροι τρίτοι, οι οποίοι παρασκηνιακά επιχειρούν να ξαναφρεσκάρουν παλιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μεταξύ αυτών και εκείνα τα οποία παραπέμπουν στο θέμα της Αμμοχώστου και τη διασύνδεση του θέματος αυτού με παλαιότερες εισηγήσεις. Όπως το θέμα του απευθείας εμπορίου, το οποίο «θα διεξάγεται στα πλαίσια της νομιμότητας».

Ταξίδι- αστραπή στη Ν. Υόρκη

Ενόψει εξελίξεων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα έχει αύριο Δευτέρα, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι- αστραπή του Κωνσταντίνου Κόμπου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, έχει ως στόχο να εκφράσει τη θέση της Λευκωσίας πριν την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, που χρονικά τοποθετείται στις 10 Φεβρουαρίου.

Η Λευκωσία θέλει να διαμηνύσει πως δεν αποδέχεται τη λογική της «μέσης οδού» μεταξύ των εκατέρωθεν απόψεων. Δηλαδή, τη θέση της κυπριακής πλευράς, που είναι και της διεθνούς κοινότητας μέσα από αποφάσεις και ψηφίσματα και εκείνης της κατοχικής δύναμης για δυο κράτη.

Τούτο καθίσταται αναγκαίο να γίνει καθώς ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην έλλειψη «κοινού εδάφους», υιοθετώντας τη θέση της μέχρι πρόσφατα προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Γκουεγιάρ. Η Λευκωσία θέλει να καταγραφεί η άποψη της και να προλάβει τυχόν κινήσεις στη βάση αυτής της λογικής, που ουσιαστικά εάν γίνει θα εξυπηρετήσει την κατοχική πλευρά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Εγκληματική” παράλειψη η μη απαγγελία του… ποιήματος για τη ΔΔΟ; Το εθνικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους της δεκαετίας του ΄70, ούτε και να “βράζουμε στο ζουμί μας”

ΔιαβάστεΕπίσης