weather symbol
8
ΠΕΜ 6/2/25 | 19:09
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News

Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (videos): Άνω-κάτω ο πλανήτης με τα σχέδια και τις ιδέες του Προέδρου Τραμπ… Ο νέος εκβιασμός του θα γίνει μέσω των συμβολαίων της “αμαρτωλής” USAID…

Αφού αναστάτωσε τον πλανήτη με τις δηλώσεις του για τη Γάζα, το απόγευμα της Τρίτης, και έχοντας δίπλα του τον ευτυχισμένο Μπενιαμίν Νετανιάχου, χθες άφησε τους ανθρώπους του να …μεταφράσουν τα λόγια του, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Ουδείς μπορεί να εξηγήσει τον ανεξήγητο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο κ. Τραμπ αποφάσισε να …καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια να την μετατρέψει σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής. Τα είπε όλα αυτά τα ανιστόρητα με τη …σοβαρότητα(!) που τον διακρίνει. Αν δεν αφορούσαν ανθρώπους οι δηλώσεις του, που -σύμφωνα με το σχέδιο του- πρέπει να εκδιωχθούν από την Πατρίδα τους, θα γελούσαμε και θα το διασκεδάζαμε.

Δυστυχώς όλα τα βλέπει με τον φακό του επιχειρηματία και την παντοδυναμία του Αμερικανού Πλανητάρχη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, από τη Γουατεμάλα όπου βρισκόταν εξήγησε ότι ακόμα και αν απομακρυνθούν οι κάτοικοι της Γάζας, αυτό θα είναι ένα προσωρινό μέτρο. Προφανώς μέχρι να ανοικοδομηθεί η περιοχή. Ποιος πιστεύει όμως, το σεμνό Μάρκο, όταν όλος ο κόσμος άκουσε τα προεδρικά λόγια;

Αλλά και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι για την ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας. Για την ώρα, διότι μετά θα μπορούσε και να στείλει;

Ο κ. Τραμπ άνοιξε την πόρτα του τρελοκομείου. Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι «όλος ο κόσμος λάτρεψε» την ιδέα του. Στην πραγματικότητα όλες οι χώρες τον αποδοκίμασαν. Σημασία όμως έχει ότι κατέθεσε πλέον τις προτάσεις του και δεν τις έχει αποσύρει, ότι και να λένε οι συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία να ταχθεί υπέρ του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, περιφερόμενος σε αμερικανικά υπουργεία και μέσα ενημέρωσης, όπως το FOX, το αγαπημένο κανάλι του κ. Τραμπ.




«Στην πραγματικότητα», είπε, «η ιδέα είναι να επιτραπεί σε κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν να φύγουν. Δηλαδή ποιο είναι το κακό σ’ αυτό; Μπορούν να φύγουν, μπορούν να γυρίσουν πίσω μετά, μπορούν να μετεγκατασταθούν και να έρθουν πίσω. Αλλά πρέπει να ανοικοδομηθεί η Γάζα», ωραιοποίησε την πρόταση του κ. Τραμπ ο κ. Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τα είπε πολύ διαφορετικά και οι δηλώσεις του είναι δημόσιες. Είπε ότι θα φύγουν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας και η Λωρίδα θα γίνει η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής.

Πάντως, θα ήθελα να σας πω ότι δεν πρέπει να διαγραφούν οι δηλώσεις του επειδή αντιδρούν χώρες και οργανισμοί. Δεν μας έχει συνηθίσει να υποχωρεί. Το λέω και για ένα άλλο λόγο. Ότι ο γαμπρός του, ο γνωστός Κούσνερ ήταν ο πρώτος που είδε …τουριστικά αυτήν την άνευ προηγουμένου τραγωδία στη Γάζα. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη -άκουσον, άκουσον- εκκαθάρισης της Γάζας.

Ακούσαμε, λοιπόν, χθες, και κάτι άλλο: ότι την ομιλία του κ. Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ την έγραψε ο γαμπρός του Προέδρου, όχι κάποιο στελεχος του Λευκού Οίκου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα με την USAID, την Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη, που κατηγορείται ότι σκόρπαγε εκατομμύρια στο εξωτερικό για να προωθεί περίεργες ατζέντες, όπως αυτή της “διαφορετικότητας”, ή για να στείλει …προφυλακτικά στο Αφγανιστάν!

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt, ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συνδρομές της ιστοσελίδας Politico αξίας 8 εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν εκστόμισε τον ισχυρισμό, ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος πάγωσαν. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι φήμες ότι η USAID αγόραζε και μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό. Στην εποχή του Διαδικτύου οι φήμες και οι ισχυρισμοί μετατρέπονται σε …αλήθειες, που όμως είναι ψέματα.

Η κ. Λεβίτ φαίνεται ότι διέδωσε ψευδή ισχυρισμό ότι το Politico αλλά και το πρακτορείο Associated Press λάμβαναν για χρόνια εκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. Δεν πρόκειται για συμβόλαια συνεργασίας και εργασίας, αλλά για αγορά συνδρομών.

Φυσικά, ουδείς πιστεύει την αλήθεια, αφού η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε κάτι διαφορετικό.

Πάντως να είμαστε έτοιμοι διότι φοβάμαι ότι θα ακούσουμε ισχυρισμούς και για “εξαγορές” στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και αλλού. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει οι όποιοι ισχυρισμοί να ερευνώνται, να επιβεβαιώνονται πριν δημοσιεύονται. Και ένα παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός που κυκλοφόρησε για σύνδεση της USAID με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά τις ειλικρινείς μας προσπάθειες δεν έχουμε επιβεβαίωση.

Θυμίζω στους παλαιότερους ότι η USAID είχε αναμειχθεί στις προσπάθειες επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν στους Έλληνες της Κύπρου. Ήταν λάθος της υπηρεσίας να αναμειχθεί στις ενέργειες εκφοβισμού των Ελληνοκυπρίων. Και φαίνεται ότι έγινε με παράνομο τρόπο. Η USAID έστελνε τα χρήματα σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και αυτοί στην Κύπρο. Οι αποδέκτες; Γνωστοί-“άγνωστοι”…

Ο Ίλον Μασκ, που απαιτεί να κλείσει η υπηρεσία αμέσως και να απολυθούν οι υπάλληλοί της, υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα αρχεία της USAID στη δημοσιότητα. Ο μακαρθισμός παραμένει …”ζωντανός”!

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (videos): Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου επαναχαράσσουν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής, στο μενού του προεδρικού δείπνου και η Τουρκία μέσω της Συρίας… – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης