weather symbol
11
ΔΕΥ 3/2/25 | 04:13
Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega

Οι επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Εβραϊκού Κράτους θέμα στη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Νετανιάχου: Απόλυτη η στήριξη στο Ισραήλ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα φτάσει σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κ. Νετανιάχου ένα εκ των πλέον στενών και αγαπητών του φίλων. Η υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ προς το Εβραϊκό Κράτος είναι απόλυτη.

Ο πρώτος στόχος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού είναι να συμφωνήσει με τον κ. Τραμπ τα επόμενα βήματα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν -κάτι που επιθυμεί και ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής- και να συνεχιστεί η διαδικασία που σταμάτησε μετά την φονική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς, με τη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα αυτό είναι επείγον για τον κ. Τραμπ και ο κ. Νετανιάχου θα βρεθεί σε δύσκολη θέση διότι μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού εναντιώνονται στη βελτίωση των σχέσεων με το Ριάντ. Σίγουρα αναμένεται να βρεθεί η χρυσή τομή, διότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έχει μεγάλη ανάγκη τον κ. Τραμπ. Χωρίς τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν θα υλοποιήσει τους υπόλοιπους σχεδιασμούς του.

Ο δεύτερος στόχος είναι να εξαφανίσει τις όποιες εντάσεις έμειναν από τον προηγούμενο Πρόεδρο και με κάποια μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στους Δημοκρατικούς.

Ο κ. Νετανιάχου φέρνει και καλά νέα στον κ. Τραμπ. Η Μέση Ανατολή έχει αλλάξει με τις νίκες του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Αλλά παραμένουν τα επικίνδυνα μέτωπα με το Ιράν, τους Χούθι και τη Συρία, όπου δημιουργείται ένα νέο θεοκρατικό καθεστώς, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί τέτοιο κράτος κοντά στα σύνορά του.

Ένα βασικό ερώτημα είναι αυτό: Θα συζητηθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία;

Ναι, αναμένουμε ότι η αντισημιτική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, οι προσωπικές επιθέσεις του εναντίον του κ. Νετανιάχου και οι σχέσεις του Τούρκου ισλαμιστή προέδρου με τη Χαμάς, θα τεθούν στις συνομιλίες καθώς έχουν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών -η Τουρκία είναι σύμμαχος μόνο στα χαρτιά- οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι στη Συρία.

Θα συζητηθεί και το μείζον θέμα της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στη Συρία, όπως και η συνεργασία με τους Κούρδους, τους οποίους υποστηρίζει το Ισραήλ και πολεμά η Τουρκία. Ο κ. Νετανιάχου ήδη ζήτησε την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο συριακό έδαφος.

Η συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική και θα καλύψει και τα ζητήματα της ενέργειας στη Μεσόγειο, όπως και τις συμμαχίες του Ισραήλ στα θέματα αυτά.

Εκτός της συνάντησης στο Όβαλ Όφις, το προεδρικό ζεύγος θα υποδεχθεί για δείπνο τον κ. Νετανιάχου και τη σύζυγό του στα υψηλά δώματα του Λευκού Οίκου.

Με τίτλο: Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Τραμπ, έναν απαραίτητο σύμμαχο που όμως έχει απαιτήσεις, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσε από την Ιερουσαλήμ τα εξής σημαντικά:

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχώρηση για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τους δεσμούς του Ισραήλ με την Ουάσινγκτον μετά την ένταση που επικράτησε στις διμερείς σχέσεις επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, αναχωρεί από το Ισραήλ την ώρα που η εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα εξακολουθεί να τηρείται και ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκινά αύριο Δευτέρα για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε στον πόλεμο έχουν ήδη αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», εκτίμησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πριν την αναχώρησή του.

«Οι αποφάσεις μας και το θάρρος των στρατιωτών μας έχουν αλλάξει τον χάρτη. Αλλά πιστεύω ότι με στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Τραμπ μπορούμε να τον αλλάξουμε ακόμη περισσότερο και προς το καλύτερο», πρόσθεσε.

Την Τρίτη οι κ. Νετανιάχου και Τραμπ θα συζητήσουν «για τη νίκη έναντι της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων μας και τη μάχη κατά του ιρανικού άξονα σε όλες του τις διαστάσεις», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου στην αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ «δεν είχε ποτέ έναν καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο».

Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο τότε Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προσφέρει την πλήρη στήριξή του στο Ισραήλ. Στη συνέχεια όμως, με τον καιρό, πήρε κάποιες αποστάσεις, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και της ανεπαρκούς βοήθειας που εισερχόταν στον θύλακα.

Ωστόσο ο Τραμπ μέσα σε μερικές ημέρες έθεσε ένα καινούργιο πλαίσιο.

Πρότεινε «απλώς να νοικοκυρευτεί» η Γάζα με τη μεταφορά των Παλαιστίνιων σε «πιο ασφαλή» μέρη, όπως η Αίγυπτος ή Ιορδανία, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Αποδέσμευσε την παράδοση στο Ισραήλ βομβών 2.000 λιβρών (περίπου 900 κιλά), την οποία ο Μπάιντεν είχε αναστείλει, και ακύρωσε τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος των Εβραίων εποίκων που κατηγορούνται για βιαιότητες εις βάρος Παλαιστίνιων.

«Για τον Νετανιάχου μια προνομιακή σχέση με τον Λευκό Οίκο είναι ζωτικής σημασίας εργαλείο», επεσήμανε η Σελίν Τουμπούλ συνδιευθύντρια για του Ιδρύματος για την Οικονομική Συνεργασία (ECD) στο Τελ Αβίβ.

Αυτή η «επίσκεψη εργασίας» θα επιτρέψει επίσης στον Νετανιάχου να εκτιμήσει το τίμημα της σχέσης του με σε έναν Αμερικανό πρόεδρο που ακολουθεί τις τακτικές του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Τραμπ επιθυμεί να διατηρηθεί η εκεχειρία στον νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, όπως και αυτή στη Λωρίδα της Γάζας με τη Χαμάς.

Οι σύμβουλοί του «επισημαίνουν ότι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα τον εμποδίσει να ασχοληθεί (…) με τις πιο επείγουσες προτεραιότητές του», εκτίμησε το Soufan Center με έδρα τη Νέα Υόρκη, κυρίως τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης από το Μεξικό και τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πέρα από αυτά, «ο Τραμπ θέλει να επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές του προς την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού», σχολίασε ο Ντέιβιντ Χάλφα ερευνητής στο Fondation Jean Jaures στο Παρίσι.

«Εκτιμά, όπως και οι προκάτοχοί του εξάλλου, ότι πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσει την περιοχή και να δημιουργήσει έναν συνασπισμό κατά του Ιράν με τους στρατηγικούς του εταίρους», ανάμεσα στους οποίους το Ισραήλ αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Κατά συνέπεια στις συζητήσεις του με τον Νετανιάχου θα αναφερθούν πιθανόν και οι υποχωρήσεις που θα πρέπει να δεχθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ριάντ.

Αυτή έμοιαζε να βρίσκεται σε καλό δρόμο πριν την 7η Οκτωβρίου, έκτοτε όμως η Σαουδική Αραβία τονίζει ότι η εξομάλυνση δεν θα είναι εφικτή προτού βρεθεί μια διαρκής και βιώσιμη λύση για τους Παλαιστίνιους.

Και αυτό είναι το δίλημμα του Νετανιάχου: Στα χαρτιά, υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Χάλφα, «υπάρχει σήμερα μια ιδεολογική ευθυγράμμιση μεταξύ της λαϊκιστικής και τραμπικής δεξιάς στις ΗΠΑ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού».

Όμως «το περιθώριό του για πολιτικούς ελιγμούς είναι πολύ μικρό μπροστά σε έναν Τραμπ που δεν είναι αντιμέτωπος με την πίεση της επανεκλογής».

Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, μέσω μεσολαβητών, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας, στη διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι και θα συμφωνηθεί το τέλος του πολέμου.

Αύριο Δευτέρα ο Νετανιάχου θα μιλήσει για το θέμα με τον Στιβ Ουίκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, ο οποίος στη συνέχεια, μέσα στην εβδομάδα, θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Όμως ένα μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ επιθυμεί να ξεκινήσουν και πάλι οι μάχες στη Γάζα μετά το πέρας της πρώτης φάσης. Σε διαφορετική περίπτωση ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Εκεί έγκειται και το δίλημμα του Νετανιάχου: μεταξύ ενός συμμάχου τον οποίο χρειάζεται στη διεθνή σκηνή και των εσωτερικών πολιτικών του υποστηρικτών, οι επιφυλάξεις των οποίων αυξάνονται.

«Αν ο Τραμπ τού ζητήσει να κάνει υποχωρήσεις υπέρ των Παλαιστίνιων για να πετύχει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ο Νετανιάχου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας προνομιακής σχέσης με τον Αμερικανό πρόεδρο και τη διατήρηση του συνασπισμού του», συνόψισε η Σελίν Τουμπούλ.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

no related-1623784
  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Πρόεδρος Τραμπ έδειξε και στον Πούτιν ποιος είναι το αφεντικό: Το νέο όπλο του, που θα το χρησιμοποιεί ασύστολα, είναι οι δασμοί… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video) – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης