ΑΜΥΝΑ
03/02/2025 | 22:34
«G to G» για το πυραυλικό σύστημα PULS από το Ισραήλ: Η ταχύτατη διαδικασία αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα για το «μακρύ δόρυ»« του ελληνικού Πυροβολικού
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Τον Φεβρουάριο πρόκειται να τοποθετηθεί το νεότερο και ίσως πιο σημαντικό κομμάτι στο απαιτητικό ψηφιδωτό της άμυνας της χώρας.
Η εισαγωγή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των νεότερων όπλων που εισηγήθηκε η στρατιωτική ηγεσία στην πολιτική, φέρνει δεδομένα που μαρτυρούν ότι μπορεί οι Τούρκοι να δοκιμάζουν τον εγχώριο γι’ αυτούς βαλλιστικό πύραυλο Typhoon, αλλά την ίδια στιγμή οι Έλληνες «χτίζουν» στρατηγικές συμφωνίες μέσα από τις οποίες, πέραν του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματος, ενισχύεται και η αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα PULS είναι ένα από τα πρώτα συστήματα που πρόκειται εντός Φεβρουαρίου, να αναλυθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Από την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, η διαδικασία θα περάσει στην ολομέλεια κι από εκεί το σύστημα που αφορά το ελληνικό Πυροβολικό, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, θα φτάσει σε Government to Government συμφωνία.
Αρμόδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι παρά την αναθεωρημένη πρόταση των Αμερικανών για την αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών MLRS, η ελληνό-ισραηλινή συμφωνία προχωρά και αν δεν σημειωθούν καθυστερήσεις στο πολιτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του Μαρτίου θα υπάρξουν οι επίσημες υπογραφές, ώστε την επόμενη κιόλας μέρα να τρέξει η διαδικασία γι’ αυτή την προμήθεια.
Μακρύ δόρυ 35 ως 300 χλμ…
Στρατιωτική πηγή εξηγούσε ότι το νέο αυτό πυραυλικό σύστημα, από την προηγμένη αμυντική βιομηχανία των Ισραηλινών, συγκεντρώνει όλα εκείνα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της σύγχρονης απειλής που αναδύεται στην περιοχή από την Τουρκία, η οποία επιδεικνύει τα εγχώρια όπλα της, συνοδεύοντάς τα με ρητορική των απειλών.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το συνολικό κόστος της προμήθειας αυτής, με αρμόδιους του Γενικού Επιτελείου Στρατού να σημειώνουν ότι «κινούνται σ’ ένα λογικό κόστος».
Οι ίδιες πηγές βάζουν στην «πλάστιγγα» και την εμβέλεια, PULS vs MLRS… 300 χλμ με τα ανάλογα πυρομαχικά το ισραηλινό όπλο, 180 χλμ το αμερικανικό.
Και η Αθήνα σκοπεύει, όπως μαρτυρά αυτός ο σχεδιασμός, να μετατρέψει και το πυραυλικό Πυροβολικό σ’ ένα ιδιαίτερα μακρύ δόρυ της εξωτερικής της πολιτικής, το οποίο θα είναι πολύ ακριβές και αποτελεσματικό, αν ποτέ αυτό απαιτήσουν οι καταστάσεις.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Διεύθυνση Πυροβολικού ως εισήγηση είχαν την απόκτηση 38 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών PULS ώστε να διασπαρθούν από τον Έβρο ως τα νησιά του Αιγαίου.
Κάθε σύστημα διαθέτει δυο καλάθους με 36 εκτοξευτές και είναι εφικτή η διαφορετικότητα των πυρομαχικών, δηλαδή να υπάρχουν πύραυλοι εμβέλειας από 35 ως και 300 χλμ.
Στο κόστος των 700 εκατομμυρίων πέραν των πολλαπλών εκτοξευτών συμπεριλαμβάνονται, όπως επισημαίνουν με έμφαση στρατιωτικές πηγές, περισσότερα του ενός φόρτου πυρομαχικά, πυροβολαρχίες διοίκησης, οπλισμένα drones, η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση του πυρήνα των πυροβολητών.
MLRS: Από προτεραιότητα… στους PULS
Σε ό,τι αφορά το αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS που ως σήμερα θωρακίζει επάξια την ελληνική άμυνα, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.
Ήδη η προσφορά τους για την αναβάθμιση, από την αρχική του 1 δις plus, συρρικνώθηκε κατά 450 εκατομμύρια.
Η πρόταση περιέχει την αναβάθμιση από Μ 270 σε Μ270 Α2, συν την αγορά πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS μέσω των FMS.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ