![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/Mitsotakis-Macron-1.jpg)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/02/2025 | 18:41
Επί μία ώρα τα έλεγαν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων: Ευρωπαϊκή οικονομία και άμυνα στην ατζέντα, αλλά και ο τουρκικός «πόθος» για τους πυραύλους Meteor
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά τόσο με τις διμερείς σχέσεις όσο και με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, είχαν σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες στον τομέα της άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες , στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της πώλησης των Meteor, με τον Κυριαάκο Μητσοτάκη να περιγράφει τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες ο κ. Μακρόν δεν φάνηκε να διαφωνεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ήταν ικανοποιημένος από τη στάση του Γάλλου προέδρου εξερχόμενος από την συνάντηση, παρά το ότι τους Meteor κατασκευάζει ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ.
Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα συζητούσε με τον κ. Μακρόν και το θέμα των πυραύλων METEOR που η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί για τα μαχητικά Eurofighter που φιλοδοξεί να αποκτήσει, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν είχαν μια πρώτη συζήτηση και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες, με τον Γάλλο πρόεδρο να μην εμφανίζει το ζήτημα ως τετελεσμένο. Βεβαίως, ο κ. Μακρόν είχε και νεότερη συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή με φόντο και τα εξοπλιστικά ζητήματα. Όμως, από την άλλη η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν συνάψει προ ετών στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, συνεπώς οι διμερείς σχέσεις είναι άλλου επιπέδου.
Τί είπε ο Μακρόν – Η ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα αμυντικά ζητήματα επαναβεβαίωσε την δέσμευση της Γαλλίας τόσο στην γαλλοελληνική στρατηγική συνεργασία, όσο και υπέρ της ασφάλειας της Ελλάδας, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ.
Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και για την υποστήριξη της βιομηχανικής της βάσης, ενόψει της σχετικής με το θέμα Λευκής Βίβλου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή άνοιξη.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα διεθνή ζητήματα, αρχής γενομένης από την άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς επίσης και για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
Ως προς τα ζητήματα της σημερινής διεθνούς συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει ένας προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ανταγωνιστικής, ελκυστικής και ανεξάρτητης τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρεται στο ανακοινωθέν των Ηλυσίων Πεδίων. Εκ παραλλήλου επισημαίνεται ότι προς το σκοπό αυτό υποστηρίζουν την ταχεία εφαρμογή ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού φύλου πορείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που θα βασίζεται στις επενδύσεις, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα.
Προς το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανταγωνιστικότητα, σε συνέχεια της έκθεσης Ντράγκι, κυρίως δε σε σχέση με την απλοποίηση των κανόνων της ΕΕ, την απεξάρτηση από τον άνθρακα της βιομηχανικής παραγωγής, την μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και τον νόμιμο ανταγωνισμό.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θέμα της ανάπτυξης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της κλιματικής και της ψηφιακής μετάβασης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη
no related-1627624