weather symbol
7
ΠΑΡ 7/2/25 | 10:23
Σε έκτακτη ανάγκη και σε επιφυλακή η Σαντορίνη / Φωτογραφία: Hellas Journal

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαντορίνη: Δυο σεισμοί 4,8 και 4,2 Ρίχτερ μέσα σε μόλις 5 λεπτά το πρωί* Αυτοψία Μητσοτάκη [video]

Σε ετοιμότητα παραμένουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες στις Κυκλάδες, εξαιτίας του μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ.

Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:16,

Η πιο πρόσφατη σεισμική δόνηση άνω των 4 ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:11 το πρωί και ήταν έντασης 4,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ πέντε λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμη πιο δυνατός σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. ανατολικά- βορειοανατολικά της Οίας Σαντορίνης. Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού και 4,2 βαθμών στις 6:56 το πρωί.

Η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.

Στη Σαντορίνη, σπεύδει σήμερα το πρωί με ειδικά ναυλωμένη πτήση ο Πρωθυπουργός. Θα συνοδεύεται από τον Βασίλη Κικίλια αλλά και τον ακαδημαϊκό και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστα Συνολάκη.




Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους επιστήμονες οι οποίοι μετά την ενημέρωση που παρείχαν για όλα τα γεωλογικά δεδομένα έχουν επιστρέψει στο νησί το οποίο βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τα σημεία στα οποία έχουν στρατοπεδεύσει τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων (ΕΜΑΚ) αλλά και της ΕΜΟΔΕ (στη Θήρα έχουν μεταβεί 16 διασώστες της ΕΜΟΔΕ και 10 της ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή διασωστικού σκύλου και βρίσκονται σε ετοιμότητα) για να συνομιλήσει μαζί τους και να δει από κοντά το επίπεδο ετοιμότητας στο νησί ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και το κινητό συντονιστικό στρατηγείο της Πυροσβεστικής το λεγόμενο “Όλυμπος”, το οποίο έχει μεταφερθεί προληπτικά στη Σαντορίνη.




Χθες οι δυνάμεις στο νησί ενισχύθηκαν με οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος (στην περιοχή έχει φτάσει από τον Πειραιά το ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών “3434”, το οποίο είναι εξοπλισμένο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε καταστροφές) και της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενώ αποβιβάστηκαν και 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες.

Χιλιάδες μικροί σεισμοί τις τελευταίες 10 ημέρες

Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται ασταμάτητα στη Σαντορίνη. Φωτογραφία Hellas Journal

Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.

Τα τρία σενάρια 

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε»(…), σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στο EPTNews.

Αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια που υπάρχουν λέγοντας πως, «το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 5.5 – 5.6, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στο σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό», τόνισε.

Και το τρίτο σενάριο, είναι «το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στην Σαντορίνη», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.




«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις», εξήγησε. Το σενάριο της σμηνοσειράς είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

«Όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο. Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα, υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας, είμαστε προς τη σταθεροποίηση, αν σταματήσουν οι σεισμοί μεγέθους 5» τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Δημήτρης Γκανάς.

Στο ρήγμα νοτίως της Ίου, επικεντρώνει την προσοχή του ο Ομότιμος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, θεωρώντας ότι η σεισμική δραστηριότητα κατευθύνεται προς τα εκεί. «Το 5,2 δεν είναι μόνο ότι αυξήθηκε το μέγεθος, αυξήθηκε και ο χώρος που βρίσκεται σε εντατική διέγερση και σπάνε ρήγματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Αναμένεται μεγάλος σεισμός;

Η κυρια άποψη ανάμεσα στους γεωλόγους είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός και θα συνεχιστούν για κάποιες εβδομάδες οι μεσαίας έντασης σεισμοί 4-5 ρίχτερ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Ο κ. Γκανάς τόνισε: «Η έννοια της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από το Κολούμπο της Σαντορίνης και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Από εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα και τώρα σπάει ό,τι ρήγματα βρει εκεί μέσα, μικρότερα ρήγματα που δίνουν 5 – 5,2 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα πάρει 2 εβδομάδες μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».

Τι συμβαίνει με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Ρευστή είναι η κατάσταση σε σχέση με την ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην περίπτωση που σπάσει.

Ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, κ. Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή και σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός αλλά και σε περίπτωση που έχουμε μία ηφαιστειακή κρίση της Σαντορίνης. Κρίση το λένε οι ηφαιστειολόγοι όταν ένα ηφαίστειο μπαίνει σε ένα μικρό παροξυσμό».

Η επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου είναι διαρκής, Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να γνωρίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες με την ίδια ένταση.

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία κατοίκων από τις Κυκλάδες

Μετά τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει και τις παιδικές κατασκηνώσεις του στον Άγιο Ανδρέα, προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους των Κυκλάδων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τα νησιά τους, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Η εγκατάσταση θα ανοίξει αύριο Σάββατο (8/2) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη γραμμή του Δήμου Αθηναίων 1595, για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 60 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προσωρινή στέγαση. Στα καταλύματα των παιδικών εξοχών, θα προσφέρεται στους φιλοξενούμενους ασφαλές καταφύγιο, θερμαινόμενη διαμονή, διατροφή, καθαριότητα και φύλαξη. Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα δόθηκαν από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ενώ η διατροφή καλύπτεται σε συνεργασία με το Βρεφοκομείο Αθηνών.

«Ανταποκρινόμενοι στις στεγαστικές ανάγκες που προέκυψαν για τους κατοίκους των Κυκλάδων από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, ο Δήμος Αθηναίων με γρήγορα ανακλαστικά, ανοίγει τις παιδικές κατασκηνώσεις του στον Άγιο Ανδρέα. Εκεί, θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους, προσφέροντας ασφαλή στέγαση και σίτιση σε όσους το έχουν ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

ΔιαβάστεΕπίσης