weather symbol
11
ΔΕΥ 24/2/25 | 16:24
Η παρουσία του πολεμικού ναυτικού είτε για Εθνικούς, είτε για Συμμαχικούς σκοπούς στο Αρχιπέλαγος ή την Αν. Μεσόγειο είναι μια αποστολή διαρκής κατά την οποία οι μονάδες του στόλου "γράφουν" περισσότερα από 3000 μίλια σε κάθε αποστολή. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Ακολουθήσετε κινήσεις πρωτόπλου… (πλους που εκτελείται σε «περιορισμένα ύδατα», ή και «υπό δυσμενείς συνθήκες»): Η οδηγία του Ναύαρχου Κατάρα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Οι «ναύτες» στο Αρχιπέλαγος ή και τις υπηρεσίες ξηράς πολλές φορές επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων τα οποία έχουν την δική τους αξίας, μια και το «scripta manent» είναι αυτά που στο τέλος μένουν.

Και μέσα από τα γραπτά, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για την επικοινωνία του Αρχηγού του πολεμικού ναυτικού με τα στελέχη του κλάδου, προκύπτουν αρκετά που αφορούν το μέλλον του όπλου!

Ο Ναύαρχος Δημήτρης Ελευθέριος Κατάρας, έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον απολογισμό 365 ημερών και να βάλει την υπογραφή του σε κινήσεις που αφορούν το προσωπικό, την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και μέσα.

Από την άλλη πλευρά εκείνο που μπορεί να ξεχωρίσει είναι ότι μέσα σε ελάχιστες λέξεις, κρύβονται νοήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα που η ηγεσία καλείται ν’ ανταπεξέλθει.

Τα «περιορισμένα ύδατα» έχουν να κάνουν με την σχεδίαση σ’ έναν χάρτη, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την καθαρή ναυτική διάλεκτο.

Όμως μέσα σε αυτές τις δυο λέξεις ενδεχομένως να κρύβονται αρκετά προβλήματα που μπορεί να αφορούν τις παραιτήσεις του προσωπικού, το γεγονός ότι το ναυτικό αναζητά στελέχη ή και τ’ ανοιχτά θέματα που αφορούν την ενίσχυση του στόλου, ο οποίος πρέπει να φτάσει στο επιχειρησιακό επίπεδο του 21ου αιώνα, την παλαιότητά των μονάδων, τις γεωπολιτικές αλλαγές, και άλλα πολλά!

Οι «δυσμενείς συνθήκες», σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την θάλασσα αλλά με όλα τα παραπάνω, ιδίως όταν όλες οι εισηγήσεις κρούουν διαχρονικά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της αποτρεπτικής ισχύος του πολεμικού ναυτικού…

Οι ναύτες έχουν μάθει ότι σε «περιορισμένα ύδατα» και σε «δυσμενείς συνθήκες», χρειάζονται όλοι, κάνεις δεν περισσεύει. Η δουλειά άλλωστε είναι ομαδική και χρειάζεται προσήλωση στο καθήκον.

Εξορθολογισμός αποστολών…

Τα «ιθυντήρια σημεία», δηλαδή τα καθαρά σημεία από τα οποία εξάγονται τα στίγματα που χαράσσονται πάνω στον χάρτη ώστε να μην χαθεί η σωστή και ασφαλή πορεία ενός πλοίου. Ανάμεσα σε αυτή την ομαδική δουλειά υπάρχουν ωστόσο εξισώσεις, όπως αυτή που αναφέρει ο Αρχηγός, Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας.

«Οφείλουμε να ισορροπήσουμε κατάλληλα πόρους μεταξύ διαθεσιμότητας, ετοιμότητας, ανάπτυξης δυνατοτήτων, επιχειρησιακών υποχρεώσεων και προβολής ναυτικής ισχύος. Ειδικότερα, απαιτείται επικαιροποίηση οργάνωσης & λειτουργίας, επαναπροσδιορισμός των διαδικασιών, αναθεώρηση της Επιχειρησιακής Σχεδίασης, καθώς και προαγωγή της Διακλαδικότητας, ως μοναδική συνταγή επιτυχίας στο σύγχρονο Θέατρο Επιχειρήσεων».

Το «ιθιντήριο σημείο» της παραπάνω αναφοράς αφορά τον εξορθολογισμού των αποστολών και την λειτουργία. Ήδη έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις τόσο στο Αν. Αιγαίο σε σχέση με το μεταναστευτικό, όσο και με άλλες μονάδες που παρέμεναν εν πλω -και ενώ υπάρχει πάντα μονάδα επιφυλακής- χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αποστολή παρά μόνον αν απαιτούνταν μετακίνηση για τον οποιονδήποτε λόγο.

Το «ιθιντήριο» αυτό σημείο έχει να κάνει και με την παλαιότητα των μονάδων, την συντήρησή τους και την απαίτηση για επιχειρησιακή ετοιμότητα, διότι εφόσον κληθεί το ναυτικό, θα υψώσει το σύγχρονο ξύλινο τείχος που έχει…

2η εξίσωση οι 16 μονάδες…

Γρίφος ή εξίσωση που να ισοδυναμεί με 16 κύριες μονάδες είναι η σύνθεση της νέας δομής δυνάμεων που αφορά τον στόλο. Σε λίγες ημέρες αυτή η εξίσωση ενδεχομένως να έχει απάντηση στην λύση, αλλά πάντοτε θα υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό που είναι το «πότε» θα υλοποιηθεί ή αν είναι ρεαλιστική η προσέγγιση αυτή. Τα όσα καταγράφονται ως εξέλιξη για την ενίσχυση του στόλου ενδεχομένως να έχουν ορίζοντα δεκαπενταετίας, αλλά ως τότε και με δεδομένη την γιγάντωση του ναυτικού της «νευρικής» Τουρκίας, το θα γίνει ή τι θα συμβεί στην περίπτωση που απαιτηθεί η πραγματική υπεράσπιση της Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Έναν χρόνο μετά ως «πρωτόπλους», ο Αρχηγός του ναυτικού αναφέρει, «Στόχος είναι η ανανέωση των Μονάδων του ΠΝ με κατάλληλη ποσοτική διαμόρφωση που θα διασφαλίζει την επιχειρησιακή ικανότητα, στοχεύοντας στην ποιοτική ενίσχυση των μονάδων του Στόλου. {…} Επικαιροποίηση και υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα εξυπηρετούν και θα εναρμονίζονται με τη νέα δομή του ΠΝ: πρόγραμμα Φ/Γ Belharra, Ε/Π Romeo, ΠΠ τ. ISLAND, ΠΠ τ. PROTECTOR, πρόγραμμα νέων Υ/Β, ΕΜΖ Φ/Γ ΜΕΚΟ, Υ/Β και ΤΠΚ, ανανέωση δυναμικού Κ/Β & Τ/Λ του Στόλου, συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα EPC και Φ/Γ τ. Constellation, Μηεπανδρωμένα συστήματα και η Κυβερνοασφάλεια.»

Το επίδομα κι άλλα που έρχονται…

Ο Αρχηγός εστιάζει στο προσωπικό, αναφέρεται στο «επίδομα στόλου» και τον εξορθολογισμό που ήρθε στο ναυτικό ύστερα από τις προγενέστερες παλινωδίες.

Την ίδια στιγμή οι παραιτήσεις μπορεί να μην κατατίθενται με τον ρυθμό που έτρεχαν αλλά η στρόφιγγα παραμένει ανοιχτή. Οι προσπάθεια να προσελκύσει το ναυτικό νέους είναι σε εξέλιξη και οι πάντες έχουν καταθέσει στην πολιτική ηγεσία τις λύσεις που χρειάζονται ώστε αυτός ο επαγγελματικός προσανατολισμός να γίνει ξανά εκείνος που ήταν προηγούμενες δεκαετίες.

«Εστιάζουμε στη ευόδωση έμμεσων παροχών και στην επέκταση της αμοιβής των στρατιωτικών σε ένα ευρύ φάσμα προνομίων και μέτρων υποστήριξης για τις στρατιωτικές οικογένειες, όπως τη βελτίωση παροχών υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση των στεγαστικών προγραμμάτων».

Έχει γράψει ο Αντιναύαρχος Κατάρας σημειώνοντας ότι «τα πληρώματα μας θα αποδώσουν και θα επιτύχουν όταν εφοδιάζονται με τη γνώση»…

Στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκεται όλο το κείμενο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του πολεμικού ναυτικού και που αποτελεί απολογισμό του Αντιναυάρχου Κατάρα αλλά και «στίγματα» του οράματος του Αρχηγού για το μέλλον του όπλου που έχει κληθεί να διοικήσει από τον ύψιστο βαθμό.

https://hellenicnavy.gr/sxedio-plou-2025/

ΔιαβάστεΕπίσης