![](https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/2025/02/Santorini-12.jpg)
ΕΛΛΑΔΑ
06/02/2025 | 23:04
Αγωνία για τη Σαντορίνη: Θα γίνει μεγάλος σεισμός ή πάμε σε αποκλιμάκωση; Σμηνοσειρά ή προσεισμική ακολουθία * Τα σενάρια των σεισμολόγων [videos]
Από το πρωί της Πέμπτης η Θήρα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στρατό, αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ να ενισχύουν την παρουσία τους στο νησί, καθώς ο χορός των ρίχτερ συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η φυγή χιλιάδων κατοίκων.
Μεγάλα σακιά άμμου έχουν τοποθετηθεί κοντά σε σημεία με κορδέλες απαγορευτικού πρόσβασης, για τον φόβο μεγάλους σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι.
Σήμερα έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε πως από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας, πριν δέκα ημέρες, πάνω από 7.700 δονήσεις έχουν καταγραφεί στην θαλάσσια ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, ενώ και σήμερα ο Εγκέλαδος έκανε αρκούντως αισθητή την παρουσία του:
Σήμερα καταγράφηκαν τέσσερις σεισμοί 4 βαθμών και άνω της Κλίμακας Ρίχτερ το απόγευμα και το βράδυ. Παράλληλα, σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ είχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο σεισμός 4,6 Ρίχτερ στις 7:51
- Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη 1 τα ξημερώματα σημειώθηκαν συνολικά 20 σεισμικές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στους κατοίκους.
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ ανακοίνωσε το σεισμολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 21:34, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά – βόρειο ανατολικά της Οίας Σαντορίνης.
Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι – Τί λένε για την εξέλιξη του φαινομένου
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Ευ. Λέκκας τα χθεσινά 5,2 Ρίχτερ, αλλά, όπως λέει, δεν συνιστούν το κύριο σεισμικό γεγονός.
O Γεράσιμος Παπαδόπουλος πιστεύει ότι έχουμε να κάνουμε με προσεισμική ακολουθία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, είπε ότι για τον ίδιο το ενδεχόμενο αυτό, όπως και εκείνο ενός μεγάλου σεισμού, είναι ανοιχτό.
Σμηνοσειρά σεισμών βλέπει ο Θανάσης Γκανάς για την Σαντορίνη
Ο γενικός διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, θεωρεί πως το πιθανότερο σενάριο στη Σαντορίνη είναι πως πρόκειται για σμηνοσειρά.
«Νομίζω είμαστε κοντά στην αποκλιμάκωση. Η σμηνοσειρά είναι σε εξέλιξη. Κατά την άποψή μου είναι πιθανότερο να έχουμε σμηνοσειρά με 4 και 5 Ρίχτερ παρά να δούμε έναν μεγάλο σεισμό ο οποίος είναι το δεύτερο σενάριο και το λιγότερο πιθανό. Επίσης δεν υπάρχει κίνηση προς την Αμοργό», συμπλήρωσε μιλώντας στο OPEN.
«Αν αθροίσουμε την ενέργεια που έχει εκλυθεί τις τελευταίες ημέρες, ισοδυναμεί με έναν σεισμό 6άρι. Οι 989 σεισμοί που έχουμε καταγράψει από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αν αθροίσουμε την ενέργειά τους είναι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ. Αλλά συνέβη μέσα από 989 σεισμούς σε διάστημα πέντε ημερών», επεσήμανε ο κ. Γκανάς.
Ευθύμιος Λέκκας: Τα 3 σενάρια
Στα 3 σενάρια που εξετάζονται για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το πρώτο σενάριο και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει η σεισμική ακολουθία με την ίδια ένταση σε ένα διάστημα της τάξεως μερικών εβδομάδων και στη συνέχεια να αποσβεσθεί σταδιακά. Σε αυτό το σενάριο ο ίδιος σημείωσε ότι παροδικά μπορεί να υπάρξουν και σεισμοί με υψηλότερα μεγέθη πχ 4.8 ή 5 βαθμών.της κλίμακας Ρίχτερ.
Σχετικά με τον χθεσινό σεισμό των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δήλωσε πως «δεν θα τον ονομάζαμε κύριο σεισμό γιατί είναι περίπου ίδιος με τους άλλους σεισμούς και δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους άλλους.
Κύριο σεισμό θα ονομάσουμε ένα σεισμό της τάξεως 5.5, 5.6, 5.7 βαθμών και σε αυτή την εκδοχή, το δεύτερο δηλαδή σενάριο, δεν θα έχουμε σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη. Στην Αμοργό δεν θα έχουμε καθόλου βλάβες».
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες βλάβες σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια και κάποιες κατολισθήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι.
«Θα υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο για σεισμό κάτω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως εξήγησε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλο το νησί. «Επιπτώσεις σε καταρρεύσεις κτιρίων, παλιών, εγκαταλελειμμένων ή κτιρίων που δεν έχουν υποστεί συντήρηση, θα υπάρξουν κατολισθήσεις», δήλωσε ενδεικτικά. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το σενάριο «ακραίο» και επισήμανε πως πάνω σε αυτό στηρίζονται και έγινε η επιχειρησιακή κινητοποίηση.
Ο κ. Λέκκας, ανέφερε πως θα υπάρξουν αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα αλλά πρέπει να έχουν τη γενική εικόνα την οποία ακόμα δεν έχουν ακόμα και γι’ αυτό οι δύο αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν από κοινού.
Αναφορικά με τα ηφαίστεια, διευκρίνισε πως η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και πως δεν υπάρχει θέμα διέγερσης ηφαιστειακής δραστηριότητας γιατί δεν υπάρχει συσχέτιση.
Συνολάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο, μας χτυπάει «καμπανάκια» – Το σενάριο για τσουνάμι
Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης περιέγραψε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Συνολάκης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική ακολουθία τις Κυκλάδες, εξήγησε ότι το πρώτο σενάριο είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα σταματήσει, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011».
Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου».
Παπανικολάου: «Περιμένουμε έναν σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ- Δεν είναι ο κύριος ο 5,2»
Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο Mega για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι σαφές ότι το μέγεθος είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου που είναι στο κέντρο της διεγερμένης περιοχής είτε είναι της Ίου που είναι 2-3 χιλιόμετρα πιο βόρεια, πιο κοντά στην Ίο. Και τα δύο αυτά ρήγματα που έχουν τέτοιες διαστάσεις και μετατόπιση. Το ρήγμα της Ίου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση. Αυτή έχει βυθίσει όλο το κομμάτι με το Κολούμπο, που μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν σεισμό της τάξεως του 6. Το οποίο δικαιολογείται και με βάση τη δραστηριότητα αυτή των σεισμών που έχουμε φτάσει μέχρι το 5,2».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΣΚΑΙ/MEGA