ΕΛΛΑΔΑ
03/02/2025 | 21:38
Αγωνία για τη Σαντορίνη με τον «χορό» των ρίχτερ: Πρωτοφανές φαινόμενο – Ψάχνουν τα σενάρια εξέλιξης του μπαράζ των εκατοντάδων δονήσεων οι σεισμολόγοι * [videos]
Με τους σεισμολόγους να προσπαθούν να διερευνήσουν την εξέλιξη του φαινομένου, οι Κυκλάδες ζουν τον εφιαλτικό χορό των ρίχτερ, με τις σεισμικές δονήσεις να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 200 εδώ και τρεις ημέρες, την Σαντορίνη να “αδειάζει” καθώς πολύς κόσμος εγκαταλείπει το νησί με αεροπλάνα και πλοία – με μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων προς λιμάνι και αεροδρόμιο – και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης να επεκτείνονται μέχρι την Παρασκευή σε Θήρα, Ιο, Αμοργό και Ανάφη.
Ενδεικτικό της έντασης της σεισμικής δραστηριότητας είναι ότι μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα απόψε το βράδυ – από τις 10:12 έως τις 10:32 – σημειώθηκαν τρεις σεισμοί άνω των τεσσάρων ρίχτερ:
- στις 22:12, σεισμός 4.ο ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού
- στις 22:19, σεισμός 4,8 ρίχτερ σε απόσταση 230 χλμ. με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
- στις 22:39 σεισμός 4.5 στην κλίμακα Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού
- Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Εκτιμήσεις και προβλέψεις σεισμολόγων
Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που βρίσκεται στη Σαντορίνη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews τόνισε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει αμείωτη και σήμερα, έχουμε αρκετά μεγάλα μεγέθη, της τάξεως των 4 έως 5 βαθμών. Είναι μεγέθη τα οποία γίνονται έντονα αισθητά στους κατοίκους του νησιού και βεβαίως αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά πια, δηλαδή κοντά στην Αμοργό.
Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι έχουμε την ενεργοποίηση ρηγμάτων τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Ούτως ή άλλως δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956 και να γεμίσει πάλι ενέργεια. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού».
Διαφορές μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης
Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας πως: «Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους.
Συνεπώς είναι ένα θετικό στοιχείο. Όπως επίσης θετικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτό που αναλύσαμε και στην Επιτροπή, ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις εξελισσόμενες σεισμοηφαιστειακές διεργασίες στην Καλντέρα και στο Κολούμπο.
- Δεν συνδέονται αυτές οι δύο δραστηριότητες, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, βεβαίως είναι άνθρωποι που φοβούνται τους σεισμούς και αυτοί είναι φυσικό να απέρχονται από το νησί. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται κατά περιόδους στο νησί, οπότε και αυτοί φεύγουν από το νησί, ένας αριθμός.
Αλλά εγώ πιστεύω ότι το σύνολο των κατοίκων του νησιού, εκτός αν είναι σε ειδική κατηγορία, είναι πολύ ψύχραιμοι και συμπεριφέρονται πολύ καλά στους σεισμούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαμε τέσσερις αρκετά μεγάλος σεισμός της τάξεως των 4,8 που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί. Η αντίδραση ήταν πολύ φυσιολογική και πολύ ψύχραιμη θα έλεγε κανένας».
Αργόσυρτη ακολουθία σεισμών – βραδύτερη απόσβεση
Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι: «Εάν είχαμε έντονο σεισμικό φαινόμενο θα υπήρχε γρηγορότερη απόσβεση, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κύριο σεισμό ο οποίος είναι αρκετά πιο μεγάλος από τους υπόλοιπους και θα πηγαίναμε σε μία φάση γρήγορης απόσβεσης της σεισμικής δραστηριότητας. Εδώ έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία με σεισμούς που φτάνουν μέχρι τα 5 Ρίχτερ και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή αρκετές βδομάδες. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την εξέλιξη της ακολουθίας χρονικά.
Τα δημόσια κτίρια είναι στη φάση ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει τα κτίρια. Από κει και πέρα, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από έναν δομημένο ιστό όπου είναι σε ένα μεγάλο φάσμα. Δηλαδή από τα πολύ παλιά κτήρια, τα ερειπωμένα κτίρια, τα κτίρια που έγιναν τη δεκαετία του 60, του 70, του 80, τα σύγχρονα κτίρια, είναι όλο το φάσμα.
Γι’ αυτό και εμείς έχουμε δώσει την οδηγία προς τους κατοίκους, οι επιτροπές στις δύο επιτροπές έχουνε δώσει την οδηγία να μην κατοικούν μέσα σε σπίτια τα οποία είναι πολύ παλιά ή να μην διέρχονται έξω από ερειπωμένα ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Και βέβαια να προσέχουν να μην διέρχονται από περιοχές όπου έχουμε μορφολογικές ασυνέχειες και είναι δυνατόν να εκδηλωθούν κατoλισθητικά φαινόμενα».
Λέκκας: Τα πιθανά σενάρια
Ο κ. Λέκκας επισήμανε πως «η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη. Έχω κάνει πρόσκληση στα μέλη των δύο επιτροπών, 8 η ώρα το πρωί να συνεδριάσουμε, να δούμε τις εξελισσόμενες διεργασίες και από κει και πέρα δεν μπορούμε να προδιαγράψει τίποτα ως προς τη διάρκεια επαναλαμβάνω, γιατί το μέγεθος έχουμε πει ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5.5.
Ένα απίθανο σενάριο είναι να πάει μέχρι τα 6, όπου είναι η ελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.
Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε κάποιο σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχύτερη απόσβεση του φαινομένου.
Το λίγο πάνω από το 5 δεν θα έχει επίπτωση στη Σαντορίνη. Υπάρχει ένα σενάριο στα 5.5 όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις και βέβαια το σενάριο των 6 βαθμών, είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες θα έλεγε κανένας πιθανότητες».
Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο- τίποτα δεν αποκλείεται
Τα σενάρια πλέον είναι δύο, δήλωσε στο iefimerida.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς: «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη μεταξύ 4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα εξελιχθεί ακόμη και μήνες μέχρι να ηρεμήσει, ή θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, κατολισθήσεις, ακόμη και ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε και για τα δύο σενάρια».
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, και η πολιτεία να προετοιμαστεί κατάλληλα ακόμη και για πιθανή διέγερση του ηφαιστείου, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και σήμερα.
«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της επιστήμης να έχουμε μέσα σε δύο 24ωρα 37 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ. Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη κλιμάκωση της σεισμικής δράσης στην περιοχή της Ανύδρου και αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό για ποιον λόγο συμβαίνει και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείουμε τίποτα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις», τονίζει.
Το ρήγμα του σεισμού του 1956
Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή γνωρίζουν τα ρήγματα της περιοχής. Υπάρχει μια τάφρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο τελευταίος σεισμός έγινε το 1956 με μέγεθος 7,5 συν πλην 0,2. Σήμερα, οι επιστήμονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένας νέος σεισμός -αν συμβεί- δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.
«Τα ρήγματα στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ», σημειώνει.
Και καταλήγει: «Επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή καμία διαβεβαίωση και βεβαιότητα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες από την Πολιτική Προστασία και έχει γίνει ευρεία ενημέρωση. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ακούν φήμες. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αναλόγως θα πράξουμε».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/iefimerida.gr/ertnews.gr