weather symbol
12
ΔΕΥ 3/2/25 | 23:18
Στιγμιότυπο οθόνης από τις εξελίξεις στην Σαντορίνη στην τηλεόραση του OPEN. Teaser via Glomex@OPEN

Αδειάζει η Σαντορίνη: Έκτακτες πτήσεις – Συνωστισμός στο λιμάνι * Μπαράζ με εκατοντάδες σεισμούς * Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου [videos]

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο αρμόδιων Επιτροπών, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Συγκεκριμένα συνεδρίασαν από κοινού η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

  • Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).




Ευθύμιος Λέκκας: Θετικό ότι μετατοπίζεται η δραστηριότητα προς Αμοργό

Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι χθες, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστή νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Ρίχτερ, την οποία κατέγραψε στις 19:44 το σεισμολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε απόσταση 233 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής.Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς αν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια.

«Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου», επισήμανε και προσέθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.

  • «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα», είπε.

Όπως εξήγησε η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός. «Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.

Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5», τόνισε και κατέληξε: «Το 6 είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».

 

Τα σενάρια των σεισμολόγων για το φαινόμενο

Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες με τη μεγαλύτερη στα 4,9 ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σεισμική δόνηση έντασης 4.4 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι (3/2, 15:05), με το επίκεντρο να εντοπίζεται 15 Χλμ. νοτιοδυτικά του νησιού της Αμοργού.

Κανένας από τους επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πει πότε θα τερματιστεί η διέγερση αυτή, ωστόσο όλοι αποκλείουν συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου.

«Μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από 6 ρίχτερ» δήλωσε στο ΕΡΤNews, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση και συσχέτιση με την σεισμική δραστηριότητα. Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Μπορεί να έχουμε και ένα σεισμό μεγαλύτερο από 5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, ένα σεισμό της τάξεως των 5,5 είναι μια πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και σε καμία περίπτωση δε θα πάμε πάνω από 6, ακραίο σενάριο».

«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο» σημείωσε ο Κώστας Συνολάκης, Kαθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης,

«Η ακολουθία όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξη της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης, η απόσταση όσο μεγαλώνει μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.




Η ΕΜΑΚ στο νησί – Μηνύματα 112

Προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, ενώ ΕΜΑΚ, κλιμάκια διασωστών και γιατρών έχουν ήδη μεταβεί στο νησί και γίνεται έκκληση στους πολίτες, από την Πολιτική Προστασία να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρχών.

Στο μεταξύ, μήνυμα του 112 προειδοποιεί για κατολισθήσεις. Στο νησί της Σαντορίνης απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.

 

Εγκαταλείπουν την Σαντορίνη: Έκτακτες πτήσεις – Συνωστισμός στο λιμάνι

Επισκέπτες και εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη, αφού οι αλλεπάλληλες, εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί έχουν θορυβήσει τους κατοίκους.

Πολλοί έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Τα σχολεία παραμένουν για προληπτικούς λόγους κλειστά και θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή.

Έκτακτο δρομολόγιο για Σαντορίνη βάζει η ATTICA GROUP
Έκτακτο δρομολόγιο για Σαντορίνη βάζει η ATTICA GROUP με το επιβατικό οχηματαγωγό Κίσσαμος το οποίο εκτελεί την γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς και απόψε θα κάνει μία παράκαμψη για να περάσει και από το λιμάνι της Σαντορίνης.

Αποπλέει από Ηράκλειο στις 21.00 και αναμένεται στην Σαντορίνη 01.00 η ώρα τα ξημερώματα Τρίτης. Το πλοίο ταξιδεύει με τα χρώματα της ΑΝΕΚ η οποία πλέον ανήκει στον όμιλο Attica.

Έκτακτες πτήσεις της Sky express από και προς Σαντορίνη
Η SKY express ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες συνθήκες στο νησί της Σαντορίνης προχώρησε στην προσθήκη δύο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων για σήμερα και δύο επιπλέον για αύριο από και προς το νησί, με στόχο τη διευκόλυνση μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Σημειώνεται, πως οι προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας από και προς Σαντορίνη πραγματοποιούνται κανονικά βάσει του αρχικού τους προγραμματισμού.




 

ΔιαβάστεΕπίσης