weather symbol
14
ΤΕΤ 8/1/25 | 03:10
epa11226173 Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (R) meets with President of the Republic of Cyprus Nikos Christodoulides (L) at Al-Ittihadiya palace in Cairo, Egypt, 17 March 2024. EPA, EGYPTIAN PRESIDENTIAL OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο: Απαραίτητη η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, λέει ο Λετυμπιώτης

Σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η στενότερη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι πραγματοποιούνται αύριο, 8 Ιανουαρίου 2025, στην Αίγυπτο η 10η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Αιγύπτου.

«Η επικείμενη Τριμερής Σύνοδος, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν της προηγούμενης συνάντησης στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2021, διεξάγεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την περιοχή, αναδεικνύοντας τη σημασία και τη διαχρονική αξία της στρατηγικής σύμπραξης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στις τρεις χώρες», είπε ο κ Λετυμπιώτης.

«Αποτελώντας ορόσημο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, η τριμερής αυτή συνάντηση ενισχύει την κοινή πορεία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της προσεχούς ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2026», είπε, προσθέτοντας πως, την ίδια χρονιά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη, 11η Τριμερής Σύνοδος στην Κύπρο, «υπογραμμίζοντας περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας ως ευρωπαϊκή ‘γέφυρα’ για την Αίγυπτο και την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων εντός της ΕΕ».

Σύνοδος με ιδιάζουσα σημασία

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η αυριανή Τριμερής Σύνοδος «έχει ιδιάζουσα σημασία» λόγω των εξελισσόμενων κρίσεων, μεταξύ άλλων, στη Γάζα και στη Συρία, καθώς και των ευρύτερων επιπτώσεων που παρατηρούνται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

«Σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η στενότερη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η προοπτική οικονομικής και κοινωνικής προόδου στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.

Ενδεικτικά, σημείωσε, στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων, «που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της τριμερούς αυτής σχέσης».

Ανάφερε ότι, πριν από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, θα λάβει χώρα η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Αιγύπτου, με αντικείμενο την εδραίωση και θεσμοθέτηση των τακτικών Διακυβερνητικών Συνόδων, που θα πραγματοποιούνται εναλλάξ στις δύο χώρες. «Κύριες προτεραιότητες αποτελούν η υλοποίηση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «θα τεθούν επί τάπητος οι δυνατότητες για κοινά επενδυτικά σχέδια σε τομείς υποδομών, εμπορίου, τεχνολογίας, καινοτομίας και τουρισμού, ενώ θα εξεταστούν δράσεις προς μία στενότερη ενεργειακή συνεργασία».

«Σημαντική παράμετρος αποτελεί επίσης η συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως ενόψει της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Συνόδου, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων επί των τρεχουσών περιφερειακών εξελίξεων, «θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και επεξεργαζόμενα κοινές και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των προκλήσεων».

Μνημόνια συνεργασίας

Σημείωσε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των συμπράξεων σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Κατά τη Συνάντηση, θα υπογραφεί επίσης αριθμός μνημονίων συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τομέας της Εκπαίδευσης, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της ενδυνάμωσης των Γυναικών, της διαχείρισης Υδάτων και της Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, είπε.

«Σε μια περίοδο, όπου οι γεωπολιτικές προκλήσεις εντείνονται, η πραγματοποίηση της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, όπως επίσης και της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Αιγύπτου, εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, επιβεβαιώνοντας την κοινή δέσμευση για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Εκπρόσωπος.

«Με τη συνέχιση και τη θεσμοθέτηση αυτών των συνεργασιών, Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα, συνεχίζουν να είναι πυλώνες σταθερότητας, ενισχύοντας την προοπτική μιας ειρηνικής, σταθερής και ανεπτυγμένης Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι αυριανές Σύνοδοι «αποτελούν, συνεπώς, ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του κοινού οράματος για την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος ευημερίας και αλληλεγγύης στην περιοχή».

Σημείωσε ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παράλληλα, ανέφερε, στο περιθώριο των εργασιών της Διακυβερνητικής και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα λάβει χώρα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από τις τρεις χώρες, προσβλέποντας στην περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και στην ανάδειξη νέων προοπτικών ανάπτυξης.

«Διαρκείς διπλωματικές επαφές» σχετικά με ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί και το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει, οι διπλωματικές μας επαφές υπό το πρίσμα μιας τέτοιας πιθανότητας είναι συνεχείς και διαρκείς».

«Μέχρι σήμερα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων, αξιολογούνται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και είναι ζητήματα που διαχειριζόμαστε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

ΔιαβάστεΕπίσης