ΑΜΕΡΙΚΗ
24/01/2025 | 10:14
«Θα προτιμούσα να μην επιβάλω δασμούς στην Κίνα»: Παρά τις απειλές, ο Τραμπ 2.0 κάνει στροφή (;) απέναντι στο αντίπαλο δέος* Πόσο θα κρατήσει ο μήνας του μέλιτος;
Την… προτίμησή του να μην επιβάλει δασμούς στην Κίνα εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αξιοσημείωτη στροφή σε σχέση με τις δεσμεύσεις του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας όταν έλεγε ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στον πιο ισχυρό οικονομικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, το δεύτερο μέρος της οποίας μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο δημοσιογράφος Σον Χάνιτι ρώτησε τον Τραμπ αν θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για το θέμα της Ταϊβάν και του εμπορίου. Ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε: «Μπορώ να το κάνω διότι έχουμε κάτι που θέλουν, έχουμε έναν θησαυρό».
«Έχουμε μια μεγάλη δύναμη επί της Κίνας και αυτό είναι οι δασμοί και δεν τους θέλουν», τόνισε. «Θα προτιμούσα να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσω, αλλά είναι μια φοβερή δύναμη επί της Κίνας», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει την επιβολή από την 1η Φεβρουαρίου δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε κάνει λόγο για δασμούς έως και 60%.
«Ήταν σαν φίλος μου o Σι»
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον Σι, ο Ρεπουμπλικάνος χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν «καλή» και «φιλική». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες είχαν «πολύ καλή σχέση» πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19. «Είναι μια πολύ φιλόδοξη χώρα, είναι ένας φιλόδοξος άνδρας (…) Ήταν σαν φίλος μου, είχαμε πολύ καλή σχέση», εξήγησε ο Τραμπ.
Ωστόσο δικαιολόγησε την επιθυμία του να επιβάλει δασμούς στο Πεκίνο λέγοντας ότι «η Κίνα παίρνει πολλά από τα χρήματά της από την Αμερική και χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να ενισχύουν τον στρατό τους».
Αλλά και στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ο Τραμπ δήλωσε στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έχουν μια «πολύ καλή σχέση» και εξέφρασε ενδιαφέρον να επισκεφθεί το Πεκίνο τους επόμενους μήνες.
Ο Τραμπ έδωσε επίσης 75 ημέρες παράταση στην κινεζική εφαρμογή TikTok, δείχνοντας πρόθεση να μετριάσει τον νόμο που απαιτεί από την εταιρεία να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ ή να αποκλειστεί.
Αυτά αποτελούν σαφές σημάδι ότι ο επανεκλεγμένος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συζητήσει – και να κλείσει συμφωνίες – με την Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Αυτό είναι ευπρόσδεκτο νέο για το Πεκίνο, το οποίο προετοιμαζόταν για μια ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς ο Τραμπ στελέχωσε την κυβέρνησή του με αυστηρούς επικριτές της Κίνας και είχε εκστρατεύσει υπέρ υψηλών δασμών σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.
«Η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Λιου Ντονγκσού από το City University του Χονγκ Κονγκ. «Μια καλύτερη σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι πιο σημαντική για την Κίνα από ό,τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες … έτσι η Κίνα επιθυμεί» να εμπλακεί.
Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα για το Πεκίνο, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος τύπου “οφθαλμός αντί οφθαλμού” θα έπληττε την εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία της Κίνας σε μια δύσκολη στιγμή. Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσουν τη συνεργασία.
Πεκίνο: Μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας με τον διάλογο
Από τη μεριά της, η Κίνα επανέλαβε σήμερα ότι μπορεί να λύσει τις εμπορικές της διαφωνίες με τις ΗΠΑ μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προτιμούσε να μην επιβάλει δασμούς στο Πεκίνο.
«Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους και τους πολέμους δασμών, οι οποίοι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς, ούτε του κόσμου», πρόσθεσε η Μάο.
Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα, κεντρικό ζήτημα στη διαμάχη Κίνας και ΗΠΑ, η Μάο επεσήμανε ότι το Πεκίνο ποτέ δεν επεδίωξε σκοπίμως να έχει εμπορικό πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει «τεράστιος χώρος» για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, το δεύτερο μέρος της οποίας μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε: «Έχουμε μια μεγάλη δύναμη επί της Κίνας και αυτή είναι οι δασμοί και δεν τους θέλουν». Ωστόσο πρόσθεσε: «Θα προτιμούσα να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσω, αλλά είναι μια φοβερή δύναμη επί της Κίνας».