weather symbol
14
ΤΕΤ 22/1/25 | 10:59
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ersin Tatar και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στην Κύπρο κ. Colin Stewart. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Θα φέρει “σκονάκι” από τον κηδεμόνα του: Ο Ερσίν Τατάρ δεν μπορούσε να αποφασίσει μόνος και πήγε στην Άγκυρα να πάρει οδηγίες από τον Τούρκο αφέντη του

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το σύνθημα του Βάσου Λυσσαρίδη «κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε πατριώτης και πατριώτισσα στρατιώτης». Σύνθημα εποχής, βγαλμένο μέσα από τις ανάγκες της περιόδου κατά την οποία προτάχθηκε , αλλά δεν… περπάτησε.

Αποδοκιμάσθηκε, ενίοτε και χλευάσθηκε. Στην επίσημη πλευρά, τους αρμόδιους, επικράτησαν άλλες λογικές, περισσότερο προσαρμογής στα «νέα δεδομένα». Προσαρμογής, που βαθμηδόν, άλλαξαν και την μορφή του προβλήματος, την ουσία.

Σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά, τα πράγματα προφανώς έχουν αλλάξει. Όπως και τα συνθήματα.  Δεν αλλάζει, βέβαια, η πραγματικότητα, που είναι η κατοχή. Σήμερα γίνονται κινητοποιήσεις για να ανοίξουν περισσότεροι δίοδοι διέλευσης ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής, που από τουρκικής πλευράς παρουσιάζονται ως «διασυνοριακά» οδοφράγματα.

Να ανοίξουν κι άλλα οδοφράγματα, για να επιτευχθούν περισσότερα, όπως αναφέρεται, ρήγματα στο κατοχικό συρματόπλεγμα.  Δεν είναι προφανώς έτσι. Τα εννέα οδοφράγματα δεν έχουν «χαλάσει» το τείχος του διαχωρισμού. Δεν υπήρξαν ρήγματα, ικανά να οδηγήσουν σε ανατροπές, σε συμφωνία, που είναι και ο μόνος στόχος.

Κανείς, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αμφισβητήσει  πως η μερική άρση των περιορισμών για διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, έχει επιβεβαιώσει πως το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά η κατοχή.

Είναι η κατοχική Τουρκία, που προκάλεσε και συντηρεί το πρόβλημα. Τουλάχιστον για τους Ελληνοκύπριους αυτό, η συνεχιζόμενη κατοχή,  είναι το μείζον.

Με την μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, έχει διαψευστεί και ο πάλαι ποτέ ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε δηλώσει πως εάν έσμιγαν οι «δυο λαοί» θα προκαλούνταν επεισόδια, φέρνοντας ως παράδειγμα, το ενδεχόμενο ένας Ελληνοκύπριος να πειράξει μιαν Τουρκάλα! Βέβαια ήταν επί Ντενκτάς, με ρητές εντολές της Άγκυρας, που μονομερώς άνοιξαν τη δίοδο στην περιοχή του «Λήδρα Πάλας».

Είναι σαφές πως έχουμε φθάσει στο σημείο να επικεντρώνονται οι συζητήσεις στο θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων, διόδων διέλευσης, χωρίς αυτό να συνδέεται με οποιαδήποτε προοπτική σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας. Κι αυτό γιατί, όπως αποφάνθηκε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν «υπάρχει κοινό έδαφος».

Και δεν υπάρχει «κοινό έδαφος» διότι ( και δεν το λένε αυτό τα Ηνωμένα Έθνη), η κατοχική πλευρά μετακινήθηκε και επιμένει στο δικό της… έδαφος.

Ο Τατάρ δεν αποφασίσζει μόνος

Προφανώς και ο Τατάρ δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνος του. Ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης δεν μπορεί να μετακινήσει ούτε ένα βαρέλι χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται διαχρονικά αλλά και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ.

Επιφυλάχθηκε ο Τατάρ να απαντήσει, μετά που θα συνεννοηθεί με την Άγκυρα. «Θα πρέπει να ρωτήσω» φέρεται να έχει αναφέρει ο κατοχικός ηγέτης. Και εκεί που θεωρούνται οι περιοχές «στρατιωτικές», λέγει πως θα πρέπει να ρωτήσει τον στρατό. Και στις περιπτώσεις που δεν είναι στρατιωτικές, ρωτά τον Τούρκο «πρέσβη».

Εν αναμονή, λοιπόν, μέχρι η Άγκυρα να ζυγίσει τα δεδομένα και να επανέλθει ο Τατάρ να δώσει την απάντηση. Για ένα ζήτημα που φαντάζει εύκολο, αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Το… τραβούν στο χρόνο. Για να δυσκολέψουν τις συζητήσεις και για να ζητήσουν κι άλλα ανταλλάγματα. Γιατί δεν γίνεται βήμα από τουρκικής πλευράς εάν δεν πάρει δώρα.

Είναι σαφές πως ένα είναι η επικοινωνία, οι επαφές, που αποτελούν μια συνεχής δοκιμή για τη λειτουργία στη μετά τη λύση εποχή της κοινωνίας, και διαφορετικό να χρησιμοποιείται το εργαλείο αυτό για εδραίωση του τουρκικού αφηγήματος για αναγνώριση των λεγόμενων πραγματικοτήτων. Επίσης ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη χρησιμότητα δυο διόδων διέλευσης, σε Αθηαίνου και Κόκκινα, που θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Τατάρ δεν μπορούσε να πάει στη συνάντηση με τον κηδεμόνα του, γι αυτό και θα πρέπει όλοι να περιμένουν να απαντήσει. Θα αποφασίσει ο κηδεμόνας, θα τον ενημερώσει και θα μάθουμε και εμείς!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έμεινε…παγωτό ο κατοχικός ηγέτης από την πρόταση του Προέδρου της Κύπρου και έριξε τη μπάλα στην εξέδρα: Περιμένει εντολές και έγκριση από την κατοχική δύναμη…

ΔιαβάστεΕπίσης