ΓΝΩΜΕΣ
27/01/2025 | 06:30
Τέσσερα σενάρια ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για την Κύπρο: Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες στο Κυπριακό
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία
Η κινητικότητα που σημειώνεται στο Κυπριακό, περισσότερο με τις συναντήσεις, τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις επισκέψεις, συντηρούν στο προσκήνιο το ζήτημα, αλλά οι προοπτικές είναι περιορισμένες.
Η νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, εντός των επόμενων ημερών και η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στο νησί (καθορίσθηκαν συναντήσεις στις 10 Φεβρουαρίου), συνιστούν τον προπομπό ενόψει της σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο.
Ενόψει, πάντως, της άτυπης Πενταμερούς είναι σαφές πως ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών συζητούνται διάφορα σενάρια, που συνδέονται με τα πιθανά ενδεχόμενα.
Πρώτο σενάριο είναι να μην προκύψει αποτέλεσμα, να συντηρηθεί η κινητικότητα και να παραμείνει η προσπάθεια ζωντανή, πλην όμως το Κυπριακό να τεθεί εκ νέου στον αναπνευστήρα. Δεν θα ανακοινωθεί, ωστόσο, αδιέξοδο.
Δεύτερο σενάριο είναι να κηρύξει αδιέξοδο ο Γενικός Γραμματέας και να παρουσιασθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο ευνοεί η Άγκυρα, η οποία επεξεργάζεται για χρόνια φόρμουλες για αλλαγή των όρων εντολής του Γ.Γ., με στρατηγική επιδίωξη την υιοθέτηση μιας απόφασης, ψηφίσματος, που θα αναιρεί το 186/64, το οποίο παραπέμπει στη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τρίτο, να μην υπάρξει αποτέλεσμα στην άτυπη Πενταμερή και ο Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να εισέλθουν σε περίοδο «περισυλλογής» και να επανέλθουν όταν και όποτε τους καλέσει. Αυτό θα είναι μια στοχευμένη συντήρηση της προσπάθειας μέχρι και να διεξαχθούν οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας λογικής που αναπτύσσουν διεθνείς παίκτες, που θεωρούν ότι εάν φύγει ο Τατάρ θα αλλάξει η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό! Κάτι, βέβαια, που δεν ισχύει καθώς τις μεγάλες αποφάσεις λαμβάνει η κατοχική Τουρκία.
Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας να παρουσιάσει κάποιες ιδέες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της τέως απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ. Θα είναι γεφυρωτικού χαρακτήρα, αν και δεν πρόκειται να παρουσιαστούν ως τέτοιες καθώς παραπέμπουν σε επιδιαιτησία. Λέξη που θεωρείται κόκκινο πανί για την ελληνική πλευρά.
Παρασκηνιακές διεργασίες για το ψήφισμα
Το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι ακόμη μήνες, πέρασε μέσα από πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις, με στόχο τη βελτίωση των διατυπώσεων. Το αγγλικό προσχέδιο δεν άρεσε ποσώς στη Λευκωσία τόσο για τα όσα αναφέρονταν αλλά και στο γεγονός ότι αποφεύγονται διατυπώσεις σε σχέση με τη βάση των διαπραγματεύσεων.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στη Νέα Υόρκη, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας όσο και στη Λευκωσία από το υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κι αυτό της προσφέρει αναβαθμισμένο και εν πολλοίς καθοριστικό ρόλο στις διεργασίες.
Η Ελλάδα βοήθησε σημαντικά να υπάρξουν αλλαγές και να «κλειδώσει» το τελικό κείμενο, διαφοροποιημένο από το αρχικό. Υποβοηθητικός ο ρόλος των ΗΠΑ, της Κίνα και της Γαλλία. Εντός της εβδομάδας το ψήφισμα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (30 ή 31 Ιανουαρίου).
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ