weather symbol
10
ΣΑΒ 18/1/25 | 01:59
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι

Τα βίντεο με την ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου για τον Ντόναλντ Τραμπ και την απειλή για ισοπέδωση της Χαμάς: Το αρκτικό κρύο αλλάζει τα σχέδια του εκλεγμένου Προέδρου

Το κλίμα μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, που πήρε και φυλάκισε σε συνθηκες κόλασης η τρομοκρατι οργάνωση Χαμάς, είναι πανηγυρικό. Τόσο ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο εκλεμένος Ντόναλντ Τραμπ, δικαιούνται να νιώθουν υπερηφάνεια διότι οι προσπάθειες τους πέτυχαν.

Βεβαίως, είναι αργά για αρκετούς πολίτες του Ισραήλ που έχασαν τις ζωές τους στην ομηρεία. Τα επιτελεία των δύο Προέδρων ομολογούν ότι η συμφωνία άργησε πολύ και ότι θα μπορούσε να είχε υπογραφεί από τον περασμένο Μάιο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το σχέδιο στο Κάιρο απότον αρχηγό της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Πρέπει να θυμίζουμε ΠΑΝΤΑ ότι η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς δεν πέτυχε τίποτα, κανένα από τα οράματα των Παλαιστινίων για να ζήσουν επιτέλους σε καθεστώς ειρήνης και στο δικό τους κράτος. Χάθηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι στο όνομα του …τίποτα.

Ανάμεσα στα θύματα είναι χιλιάδες τα παιδιά και οι γυναίκες. Ξέρετε πόσα παιδιά είναι ορφανά και από τους δύο γονείς; Ξέρει η τρομοκρατική Χαμάς πόσοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν να φάνε; Που ζουν οι ηγέτες της και οι οικογένειες τους; Μέσα στη χλιδή στην κατοχική Τουρκία φυσικά…

Ο κ. Τραμπ πρέπει να πάρει τα περισσότερα εύσημα, όσο και αν ενοχλεί τους Δημοκρατικούς κι ειδικά τον Πρέοδρο Μπάιντεν. Είναι πολύ ορθή η ανάλυση ότι εάν δεν απειλούσε με αφανισμό τους τρομοκράτες, η Χαμάς και το Κατάρ θα έσερναν τα πόδια τους για άλλο ένα χρόνο.

Βέβαια, δεν είναι άμοιρο ευθυνών το ισραήλ. Μην τρελαθούμε κιόλας. Ενώ είχε δίκιο για την αντεπίθεη μετά το μαζικό έγκλημα της 7ης Οκτωβρίου 2023, στη συνέχεια το έχασε. Οι μαζικοί ανεξέλεγκτοι βομβαρδισμοί σκότωσαν αθώους, παιδιά και γυναίκες.

Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία για την εκεχειρία θα κρατήσει για πάντα. Και οι άνθρωποι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, να ζήσουν σε καθεστώς ειρήνης, ανάπτυξης και προόδου. Το δικαιούνται και οι μεν και οι δε…

Στο θέμα της αλλαγής της απόφασης της Ντόχα, να πιέσει πραγματικά τη χαμάς, έπαιξε ρόλο και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όταν υποχρέωσε το Εμιράτο να διώξει τους ηγέτες της Χαμάς.

Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε προσωπικά τον Εμίρη με βαρύτατες κυρώσεις. Δυστυχώς δεν έπραξε το ίδιο και για τον Ταγίπ Ερντογάν που συνεχίζει να φιλοξενεί ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αντίθετα τον επιβράβευσε ΞΑΝΑ, μόλι χθες (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ). Ο απερχόμενος Πρόεδρος πρέπει να ντρέπεται.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος μίλησε και την Παρασκευή για την βοήθεια που πρόσφερε στην ομάδα της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, που ηγείτο των διαπραγματεύσεων.

Υπερηφανεύεται, όπως σημείωσα προηγουμένως, δικαιολογημένα ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε διότι απείλησε με εξόντωση τη Χαμάς εάν δεν συμφωνούσε με την απελευθέρωση των ομήρων, πριν από την ορκωμοσία του, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Η αλήθεια είναι ότι απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή είναι ένας πολύ σκληρός άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Και χρησιμοποίησε τον τρόπο διαπραγμάτευσης που επιθυμεί ο ίδιος ο κ. Τραμπ: απειλές με επίδειξη της δύναμης.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι αν δεν είχαν εμπλακεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του η συμφωνία, δεν θα κλεινόταν ποτέ. Αλλάξαμε την πορεία της κατάστασης, υποστήριξε, και την αλλάξαμε γρήγορα, και ειλικρινά.

Το καλό που τους θέλω (εννοεί τους ηγέτες της τρομοκρατικής χαμάς), είναι να έχει γίνει η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας προτού ορκιστώ…

Σύμφωνα με τα Πρακτορεία AFP και Reuters από την Ουάσινγκτον:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε «τη σοβαρή ανησυχία του» για την αμερικανική Δημοκρατία λόγω της διάβρωσης των θεσμών, οι οποίοι πλέον θα βρίσκονται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, στην τελευταία του συνέντευξη πριν από την αποχώρησή του, τη Δευτέρα, από τον Λευκό Οίκο.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη διάρκειας μίας ώρα στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC από το Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην οποία δήλωσε ότι ανησυχεί πως η χώρα θα πέσει στα χέρια «μιας ολιγαρχίας» και «μιας χούφτας ζάπλουτων ανθρώπων».

Αναφερόταν, χωρίς να τους κατονομάζει, στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ και στους δισεκατομμυριούχους του τεχνολογικού τομέα Ίλον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ που έχουν συνταχθεί με τον Ρεπουμπλικάνο.

«Ανησυχώ πραγματικά για το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», τόνισε χθες ο Μπάιντεν.

Χωρίς να είναι σαφής, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση μεγάλης ισχύος στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και των συντηρητικών στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία.

«Υπάρχει ένα ανεξάρτητο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο όμως πρέπει να λογοδοτεί. Υπάρχει ένα Κογκρέσο το οποίο πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές και μια προεδρία που έχει πραγματικά περιορισμένες εξουσίες. Είμαστε επικεφαλής, αλλά δεν μπορούμε να υπαγορεύουμε τα πάντα», εξήγησε ο 82χρονος Δημοκρατικός που έχει περάσει μισό αιώνα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.

Την Τετάρτη το βράδυ, στην τελευταία του ομιλία προς το έθνος, ο Μπάιντεν είχε εκτιμήσει ότι «διαμορφώνεται μια ολιγαρχία στην Αμερική», η οποία «απειλεί συγκεκριμένα ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας».

Στη συνέντευξή του στο MSNBC κατήγγειλε επίσης ότι «πολυεκατομμυριούχοι, οι υπερβολικά ζάπλουτοι, οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως αρχίζουν να ελέγχουν όλο το σύστημα, από τα μέσα ενημέρωσης ως την οικονομία».

Μεσανατολικό και Ουκρανία

Ο Μπάιντεν δέχθηκε ερωτήσεις και για τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία, που σημάδεψαν την προεδρία του.

Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε άμεση, προσωπική επαφή με τον Τραμπ πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την Τετάρτη, ενώ τόνισε ότι «τίποτα δεν θα γινόταν», αν δεν είχε ασκήσει ο ίδιος πιέσεις στις δύο πλευρές.

Ακλόνητος σύμμαχος του «φίλου» του, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν αποκάλυψε και τις πρώτες συζητήσεις που είχαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Του είπα ότι θα τους βοηθήσουμε, αλλά διευκρίνισα: ‘Μπίμπι δεν μπορείς να ισοπεδώσεις με τις βόμβες αυτές τις κοινότητες», αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας, διηγήθηκε ο Μπάιντεν.

«Και μου απάντησε: ‘Όμως εσείς ισοπεδώσατε με βόμβες το Βερολίνο (το 1945) και (ρίξατε) ατομική βόμβα (στην Ιαπωνία). Σκοτώσατε χιλιάδες ανθρώπους διότι έπρεπε να το κάνετε για να κερδίσετε τον πόλεμο’», συνέχισε ο Μπάιντεν.

Και είχε ένα «νόμιμο επιχείρημα», εκτίμησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου του είπε: «αυτοί είναι που σκότωσαν τους συμπατριώτες μου».

Ωστόσο ο Μπάιντεν εκτίμησε στη συνέντευξη του ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει «να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τις νόμιμες ανησυχίες» των Παλαιστίνιων, προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την επιβίωσή του.

«Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα χωρίς να βρει μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα (…) αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Το υπενθυμίζω συνεχώς στον φίλο μου, και είναι φίλος μου, αν και δεν συμφωνούμε και πολύ τώρα τελευταία, τον Μπίμπι Νετανιάχου, ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τις νόμιμες ανησυχίες μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που λέγονται Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δεν έχουν ένα μέρος για να ζήσουν με ανεξάρτητο τρόπο», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ωστόσο η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει χάσει «670.000» άνδρες, που έχουν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουν τα πάντα, αλλά σημαίνει ότι δεν θα πετύχουν τη νίκη που πίστευε» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατέληξε ο Μπάιντεν.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης