ΑΜΥΝΑ
11/01/2025 | 20:49
Τα στοιχήματα της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού: Ο ρόλος του κυματοθραύστη, η ανάταξη του στόλου, η εκπαίδευση και… οι ΜΕΚΟ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Υπήρξε κυβερνήτης στην φρεγάτα ΕΛΛΗ, σ’ ένα δηλαδή από τα παλαιότερα αλλά ως σήμερα πλήρως επιχειρησιακά και υπέρ- οπλισμένα πλοία του στόλου.
Ως Πλωτάρχης έγραψε χιλιάδες ναυτικά μίλια στην οριογραμμή του Αρχιπελάγους ως κυβερνήτης στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗ.
Τότε ζούσε για πρώτη φορά σε θέση ευθύνης την προκλητικότητα των γειτόνων μας και προφανώς, όπως οι περισσότεροι άλλωστε κυβερνήτες των μονάδων επιτήρησης, είχε κυνηγήσει τουρκικά πλοία που εισέρχονταν παρανόμως εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Εκείνα τα χρόνια άλλωστε δεν ήταν απ’ αυτά των «ήρεμων νερών» και της «πλήρους» (;) κατανόησης για καλή γειτονία ακόμη κι αν δεν συμφωνεί ο ένας με τον άλλον…
Το βιογραφικό του θεωρείται εχέγγυο ώστε να πετύχει στην αποστολή που του ανατέθηκε μετά τις κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών.
Οι εισηγήσεις του Ναυάρχου Δημητρίου- Ελευθερίου Κατάρα, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, εισακούστηκαν πλήρως κι έγιναν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία.
Σε αυτές τις κρίσεις η πιο «βαριά» αλλαγή ήταν αυτή του Αρχηγού Στόλου, όπου ο Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης αποστρατεύτηκε, ενώ μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ την θέση αυτή αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος.
Μέσα από τις αλλαγές ένα επιπλέον σημείο που αφορά το ναυτικό επιτελείο είναι το «δίδυμο» που προκύπτει και είναι αυτό του Ναυάρχου Κατάρα με το νέο Νο2 του ΓΕΝ, τον Υποναύρχο Λαγάρα.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι με αυτούς τους Ανωτάτους αξιωματικούς το ναυτικό επιτελείο δεν θα μπορεί να είναι παρατηρητής στις εξελίξεις. Εκεί συγκεντρώνεται η επιχειρησιακή ισχύς και γνώση, γεγονός που προμηνύει εξελίξεις για το μέλλον του πολεμικού ναυτικού.
Αποστολή: Κυματοθραύστης…
Το επίδομα στόλου που «ζέστανε» τα στελέχη που υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες είναι ένα σημείο που ο νέος επιχειρησιακός διοικητής του πολεμικού ναυτικού μπορεί να εργαλειοποιήσει και να κάνει τα πληρώματα ακόμη πιο προσηλωμένα στα καθήκοντά τους, με κύριο στόχο να
κάμψει το κύμα παραιτήσεων το οποίο υφίσταται ακόμη και τώρα.
Να θυμίσουμε ότι το αναθεωρημένο επίδομα στόλου αποζημιώνει κάθε στέλεχος ξεχωριστά, αναλόγως την ευθύνη που έχει ο καθένας εντός του πλοίου.
Το επίδομα αυτό ήταν ένα στοίχημα δικαίωσης, τόσο για την ηγεσία του πολεμικού ναυτικού, όσο και γι αυτούς οι οποίοι νοιαζόντουσαν για την αξιοκρατία, την αναγνώριση του μόχθου των πληρωμάτων του στόλου. Βεβαίως για να λάβει θέση «κυματοθραύστη» στο παρατεταμένο ντόμινο των παραιτήσεων, ο νέος Στόλαρχος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εμπνεύσει τα πληρώματα…
Ο συνδυασμός των καινούριων μονάδων που φτάνουν εντός του 2025 σε ελληνικά νερά και ίσως ορισμένων προσλήψεων είναι ένα επιπλέον κομμάτι που απασχολεί τον στόλο!
Διαλειτουργικότητα ΓΕΝ/ ΑΣ…
Παράλληλα με την μέριμνα προσωπικού, στελέχη του ναυτικού σημειώνουν, ότι το σύνολο των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον «οδικό» χάρτη που έχει καθορίσει ήδη ο Α/ΓΕΝ, όπου μέσω αυτού δρομολογούνται εξελίξεις, το 2025 ν’ αναδειχτεί σε χρονιά αναβαθμίσεων των υφιστάμενων συστημάτων, ίσως και επιπλέον παραγγελιών.
Η αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ είναι από μόνο του ένα σημαντικό πρόγραμμα. Ο Στόλαρχος το επόμενο διάστημα θα κληθεί κι αυτός να τοποθετήσει πιόνια στην σκακιέρα του στόλου, ιδίως αν καταφέρει το επιτελείο να τρέξει την συμβασιοποίηση με την εταιρεία που θ’
αναλάβει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των ΜΕΚΟ.
Μάλιστα όπως σημειώνεται από αξιόπιστα χείλη, τις ημέρες αυτές τελούν εν αναμονή της άφιξης των στελεχών της εταιρείας οι οποίοι θα κομίσουν την αναθεωρημένη πρότασή τους για τα ηλεκτρονικά που θέλει το ναυτικό ν’ αλλάξουν στις τέσσερις φρεγάτες.
Ανάταξη δυνάμεων
Απ’ εκεί κι έπειτα τα στελέχη που υπηρετούν στον στόλο θέτουν ένα ακόμη σημείο «κλειδί» για το νέο Αρχηγό Στόλου και αυτό είναι η μελέτη για την περαιτέρω ανάταξη των αποστολών των πλοίων του ναυτικού.
Στόχος να μην βρίσκονται μονάδες για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός του προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης ή και συντήρησης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν ως σημείο ανάλωσης την επιχειρησιακή εκπαίδευση σε περιοχές ενδιαφέροντος της χώρας, στο Αιγαίο δηλαδή, αλλά και την Αν. Μεσόγειο.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι κάλλιστα στην επιχείρηση IRINI, αντί για κύρια μονάδα θα μπορούσε την αποστολή αυτή ν’ αναλάβει ακόμη και πλοίο γενικής υποστήριξης.
Το ίδιο ενδεχομένως μπορεί να γίνει στην επιχείρηση UNIFIL ή εκεί να μετέχει η χώρα με επιτελείς- συνδέσμους που θα επιβαίνουν στο πλοίο διοικήσεως της δύναμης.
Κάτι παρόμοιο προτείνεται από τις στρατιωτικές πηγές και για την επιχείρηση ASPIDES, στην οποία άλλωστε, χώρες της ΕΕ μετέχουν αλλά με πλοία γενικής υποστήριξης ή επιτελείς.
Η ανάλωση πόρων ανθρώπινων και οικονομικών για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να περιοριστεί ώστε ο στόλος να αναδιαταχθεί, να συντηρηθεί και να ασκηθεί για αποστολές στον τομέα ενδιαφέροντος του, τονίζεται από τις ιδίες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση της επικρατούσας κατάστασης στην Σαλαμίνα!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ