weather symbol
12
ΠΕΜ 16/1/25 | 13:46
FILE PHOTO: Evangelos C. Sekeris, Permanent Representative of Greece to the United Nations, addresses the Security Council. Credit UN Photo, Loey Felipe

Στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του ΟΗΕ: Αποκαλύφθηκε η Intellexa και το λογισμικό παρακολούθησης Predator, επιβάλαμε κυρώσεις, τόνισε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Η ελληνική εταιρεία Intellexa και το λογισμικό παρακολούθησης Predator, που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλια16 κρατών.

Η συνεδρίαση είχε στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών κατασκοπείας.

Η Dorothy Camille Shea, αναπληρώτρια εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, εστίασε στην τοποθέτησή της στις παρακολουθήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του λογισμικού Predator, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Intellexa και τους μετόχους της. (ΕΔΩ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)

Όπως υπογράμμισε, το λογισμικό Predator χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών.

«Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε έξι εταιρείες και επτά άτομα που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και διανομή κακόβουλων λογισμικών, τα οποία συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Shea.

Τόνισε, επίσης, ότι «μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Intellexa, μια κοινοπραξία που εμπορεύεται το Predator, ένα ιδιαίτερα επεμβατικό εργαλείο παρακολούθησης».

Η υπόθεση του Predator και της Intellexa έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για παράνομες παρακολουθήσεις, ενώ πωλήθηκε και σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Οι αποκαλύψεις ότι δημοσιογράφοι, υπουργοί, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης έχουν εκθέσει τη χώρα, ενώ οι προσπάθειες να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Λαμβάνοντάς το λόγο στη διαδικασία, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Κ. Σεκέρης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να παρουσιάσει τη στάση της χώρας ως υπεύθυνη και προσηλωμένη στη διεθνή συνεργασία.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ

Ο κ. Σεκέρης τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την αυξανόμενη απειλή που θέτει η κακή χρήση λογισμικών κατασκοπείας για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

«Αυτές οι πρακτικές αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υπονομεύοντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος, έχει ήδη προβεί σε σημαντικά και αποφασιστικά βήματα. Ειδικότερα, έχει θεσπίσει μία από τις αυστηρότερες εθνικές νομοθεσίες στον κόσμο, με στόχο την προστασία των πολιτών και την αποτροπή της κακόβουλης χρήσης τεχνολογιών κατασκοπείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της χώρας για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης λογισμικών όπως το Predator. Ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετείχε στη Διαδικασία Pall Mall, μια διεθνή συνεργασία υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, ενώ υποστήριξε και τη «Δήλωση της Ουάσιγκτον» στο πλαίσιο της δεύτερης Συνόδου για τη Δημοκρατία.

Παρά την προσπάθεια του κ. Σεκέρη να παρουσιάσει θετικά την ελληνική στάση, οι σκιές από το σκάνδαλο Predator εξακολουθούν να βαραίνουν τη χώρα. Το λογισμικό κατασκοπείας έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αποκαλύψεις για τη χρήση του έχουν οδηγήσει δυστυχώς στην αμαύρωση της εικόνας της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η διεθνής κοινότητα πιέζει για τη θέσπιση αυστηρών μέτρων ελέγχου.

Η συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη ανέδειξε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση της διάδοσης κακόβουλων λογισμικών.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της θέσπισης κανόνων και εγγυήσεων για τη διαχείριση αυτών των τεχνολογιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔιαβάστεΕπίσης