weather symbol
17
ΠΑΡ 10/1/25 | 14:17
File Photo Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η ευρωπαϊκή άμυνα: Διχασμός για τις κοινές αγορές όπλων, την κοινή χρηματοδότηση και την προμήθεια προϊόντων από την ΕΕ

Τα κράτη μέλη είναι διχασμένα όσον αφορά τις κοινές αγορές όπλων, τον κοινό δανεισμό και την ανάγκη αγοράς ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού της αποτελεί δύσκολη εξισορροπητική πράξη για την ΕΕ.

Από τη μία πλευρά, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ από την άλλη, η απειλή από τη Ρωσία και η προοπτική μιας αμερικανικής απομονωτικής υποχώρησης δεσπόζουν πάνω από την Ευρώπη.

“Πρέπει να δημιουργήσετε εργοστάσια, πρέπει να εκπαιδεύσετε ανθρώπους. Επομένως, αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη”, λέει ο Φιλίπ Περόκ, διευθυντής του IRSEM Europe, του ευρωπαϊκού γραφείου του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών της Ecole Militaire.

Τα κράτη μέλη έβαλαν το χέρι στην τσέπη μετά τη μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ-27 έφτασαν τα 326 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA). Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με το 2021.

Κοινές αγορές και παραγωγή

Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, διάφορες λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι για τη χρηματοδότηση της άμυνας της ηπείρου, όπως η κοινή παραγωγή και οι αγορές όπλων.

Το “σημείο εκκίνησης ” πρέπει να είναι οι κοινές δαπάνες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους, λέει ο Γκούντραμ Βολφ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Bruegel.

“Υπερηχητικοί πύραυλοι, αεράμυνα, δορυφόροι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη”,”αν συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς, θα πάρουμε πραγματικά περισσότερα για τα χρήματά μας”, διαβεβαιώνει το Euronews.

Ωστόσο, οι ιδιαίτερες ανάγκες των κρατών μελών όσον αφορά τους εξοπλισμούς στέκονται μερικές φορές εμπόδιο σε αυτή τη μορφή συνεργασίας.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, χρειάζεται “μια πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα”, λέει ο Γιαν Τζεν Άντερσον, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ.

Κάποιες χώρες που πραγματοποιούν εκστρατείες θα προτιμήσουν “ελαφρύτερο, εύκολα μεταφερόμενο εξοπλισμό” , όπως τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό, “ενώ άλλες χώρες έχουν προετοιμαστεί για να πολεμήσουν έναν εχθρό ή αντίπαλο εδώ στην Ευρώπη και γι’ αυτό έχουν επικεντρωθεί περισσότερο σε βαριά άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό”, λέει ο ερευνητής στο Euronews.

Κοινός δανεισμός

Ο κοινός δανεισμός, γνωστός και ως ευρωομόλογα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού.

“Η ιδέα του να δανείζεται η ΕΕ περισσότερο από κοινού είναι ότι πολλά κράτη μέλη έχουν προβλήματα με τα εθνικά τους οικονομικά και αυτός θα ήταν ένας τρόπος να αξιοποιηθεί πλήρως η συλλογική δύναμη της ΕΕ ως δανειολήπτης για να γίνει στην πραγματικότητα φθηνότερος ο δανεισμός”, εξηγεί ο Jan Joel Andersson.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, όπως η Γερμανία, παραμένουν απρόθυμοι να δανειστούν από κοινού.

Θα πρέπει να “αγοράσουμε ευρωπαϊκά”;

Ορισμένοι, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητούν να “αγοράσουμε ευρωπαϊκά” στο όνομα της στρατηγικής αυτονομίας.

Άλλοι προτιμούν να δίνουν παραγγελίες αλλού για να μειώσουν το κόστος ή τους χρόνους παράδοσης.

“Δεν είναι ότι θα πρέπει να αγοράζουμε μόνο ευρωπαϊκά, δεν νομίζω ότι κανείς έχει αυτό στο μυαλό του, αλλά θα πρέπει ίσως να επανεκτιμήσουμε το μερίδιο του ευρωπαϊκού σε ό,τι αγοράζουμε”, δήλωσε στο Euronews ο Philippe Perchoc, διευθυντής του IRSEM Europe.

“Αν είναι φτιαγμένο εκτός Ευρώπης, δεν έχουμε την προτεραιότητα να το καταναλώσουμε. Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο και αν οι συνθήκες αλλάξουν, αν συμβεί κάτι στον Ινδο-Ειρηνικό ή στην Ταϊβάν, οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν προτεραιότητα. Επομένως, πρέπει να προσέχετε τα νώτα σας”, λέει ο ερευνητής.

Ωστόσο, ο ρόλος της ΕΕ είναι περιορισμένος: η άμυνα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

ΠΗΓΗ: euronews.com

ΔιαβάστεΕπίσης