ΚΥΠΡΟΣ
23/01/2025 | 10:33
Στα άκρα οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου με τον μητροπολίτη Πάφου
Πέραν της αφαίρεσης της τοποτηρητείας από τον εκάστοτε μητροπολίτη Πάφου και κατ’ επέκταση και από τον μητροπολίτη Τυχικό, ούτε καν η Ιερά Σύνοδος μπορεί να τον παύσει.
Μάλιστα, ούτε και η αφαίρεση της τοποτηρητείας μπορεί να θεωρείται δεδομένη αν δεν τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και αν δεν αποφασίσει σχετικά η πλειονότητα των μελών της. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου».
Όπως μας υπεδείχθη από μέλος της Ιεράς Συνόδου, πέραν των μεμονωμένων περιπτώσεων κατά τις οποίες ιεράρχες έχασαν το θρόνο τους συνεπεία κυρίως ηθικών ή και οικονομικών σκανδάλων (κάτι το οποίο προς το παρόν δεν ισχύει στην περίπτωση του Τυχικού) οι μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες ιεράρχες δεν στέριωσαν στον θρόνο τους, σχετίζονταν με την αντίδραση του λαού και όχι με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.
Μάλιστα και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν την Πάφο, όταν μπροστά στην αντίδραση των πολιτών έχασαν το θρόνο τους οι μητροπολίτες Φώτιος και Γεννάδιος.
Όσον αφορά τη ρήξη μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και του μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, που έχει τις ρίζες της στην άρνηση του τελευταίου να δεχθεί στην Πάφο την κάρα του Αποστόλου Παύλου (επειδή θεωρεί αιρετικό τον Πάπα), ηγέρθη και το ερώτημα κατά πόσον ο κ. Τυχικός μπορεί να αποτρέψει τον Αρχιεπίσκοπο από του να δεχθεί ο ίδιος τον Πάπα στην Πάφο.
Όπως είναι γνωστό, ο Μακαριότατος ανέφερε στον «Φ», πως αν ερχόταν ο Πάπας στην Πάφο, θα τον υποδεχόταν ο ίδιος στο σημείο που κήρυξε ο Απόστολος Παύλος.
Όπως προκύπτει από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος δικαιούται όχι μόνο να επισκεφθεί την μητρόπολη Πάφου αγνοώντας την αντίθεση του κ. Τυχικού, αλλά και να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε εκκλησία της περιφέρειας του, απλώς ενημερώνοντας τον, χωρίς να ζητήσει την άδεια του.
Για του λόγου το αληθές αναφέρεται ότι στο άρθρο 12 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου γίνεται αναφορά στις εξουσίες του Αρχιεπισκόπου, συμπεριλαμβανομένης και της ακόλουθης: Ο Αρχιεπίσκοπος «Ιερουργεί καθ’ άπασαν την Κύπρον, τη απλή ανακοινώσει προς τον οικείον Αρχιερέα».
Με άλλα λόγια, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ενημερώσει οποιονδήποτε μητροπολίτη, επίσκοπο κ.ο.κ., ότι θα παρευρεθεί και θα λειτουργήσει σε οποιαδήποτε εκκλησία της Κύπρου και ο επηρεαζόμενος δεσπότης να μην βγάλει τσιμουδιά.
Βεβαίως, αναφερόμαστε σε ακραία σενάρια αφού οι σχέσεις μεταξύ των ιεραρχών (πέραν της περίπτωσης του Τυχικού) δεν είναι τέτοιες ώστε να επισκέπτεται ή να λειτουργεί ο Αρχιεπίσκοπος με το έτσι θέλω. Αντίθετα, σχεδόν το σύνολο των Συνοδικών θεωρεί ευχής έργον να συλλειτουργήσει με τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο.
Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το θέμα με τον μητροπολίτη Τυχικό φαίνεται πως θα έχει και άλλα επεισόδια, τα οποία, μάλιστα, ίσως αποτελέσουν μεγαλύτερη έκπληξη από την έκπληξη που προκάλεσαν σε πολλούς οι αντιδράσεις του.
Όπως μας έχει λεχθεί, η θέση του να μην θάβονται σε χριστιανικά κοιμητήρια όσοι δεν είναι χριστιανοί, η στάση του έναντι πιστών ή και υπαλλήλων της μητρόπολης ή ακόμη και η θέση του έναντι των αιρετικών, ίσως αποδειχθούν παρωνυχίδες μπροστά σε άλλα ζητήματα τα οποία δυνατόν να απασχολήσουν την Εκκλησία στο μέλλον.
Όταν Πάπες έτυχαν υποδοχής μετά βαΐων και κλάδων
Απ’ αφορμή το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Τυχικός θεωρεί τον εκάστοτε Πάπα αιρετικό, ανατρέξαμε στις σχέσεις της Κύπρου με το Βατικανό, αποτέλεσμα των οποίων (σχέσεων) ήταν η άφιξη δύο Παπών στο νησί.
Οι επισκέψεις τους θεωρήθηκαν ιστορικές, ασχέτως αν προκλήθηκαν και αντιδράσεις, ακόμη και από ιεράρχες.
Για την ιστορία αναφέρεται, πως την Κύπρο έχουν επισκεφθεί ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στις 4 Ιουνίου του 2010 και ο Πάπας Φραγκίσκος στις 2 Δεκεμβρίου του 2021.
Σημειώνεται, πως κατά την επίσκεψη των δύο Παπών προκλήθηκαν αντιδράσεις και ειδικά στην πρώτη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου δεν αντέδρασαν μόνο διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, αλλά τη θέση του είχε διαχωρίσει και ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος σε συνέντευξη του είχε αναφέρει και τα εξής: «Ευθαρσώς και ενώπιον πάντων εγώ διαφωνώ με την έλευση του Πάπα στην Κύπρο και λέω με όλη μου την ψυχή ότι ο Πάπας είναι αιρετικός, δεν είναι επίσκοπος, δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός και αυτά τα λένε οι Άγιοι Πατέρες».
Ο πανιερότατος μητροπολίτης Λεμεσού είχε αναφέρει επίσης, πως «η επίσκεψη του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, ο τότε πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα, Γ. Πουλλίδης, είχε δηλώσει και τα ακόλουθα: «Η πρώτη στην ιστορία της Κύπρου επίσκεψη Πάπα και πρώτη του Βενέδικτου 16ου σε ορθόδοξο έδαφος προσδίδει στην Κύπρο τεράστια πολιτική αξία και αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας διεθνώς».
Είχε υποδείξει επίσης, πως «στα 50 χρόνια του βίου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο άλλος ηγέτης ή προσωπικότητα του κύρους και της εμβέλειας του Πάπα».
Υπενθυμίζεται, πως της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου προηγήθηκε επίσκεψη του τότε Προέδρου τη Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην Αγία Έδρα. Ο Πρόεδρος υποδέχτηκε τον Πάπα στο αεροδρόμιο Πάφου.
Από πλευράς του, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Αλφρέντο Μπαστιανέλλι, είχε δηλώσει πως «η επίσκεψη του Αγίου Πατέρα είναι σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός, για την Κύπρο, για την ευρύτερη περιοχή και για όλες τις Εκκλησίες».
Αξίζει να σημειωθεί, πως τον Πάπα Βενέδικτο ανέμεναν στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, το Υπουργικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος της πόλης. Άγημα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας απέδιδαν τιμές.
Τον Πάπα Βενέδικτο συνόδευσαν στην Κύπρο δεκαοκτώ καρδινάλιοι, καθώς και 80 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτη στάση του Πάπα ήταν στη στήλη του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή της Κάτω Πάφου.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2021 επισκέφθηκε την Κύπρο και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επίσης έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ενώ παρών ήταν και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένου και του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την καθολική κοινότητα, στον καθεδρικός ναό της Παναγίας των Χαρίτων (Μαρωνιτών), ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αναφέρει και τα εξής: «Είμαι ευτυχής που επισκέπτομαι αυτή τη χώρα, βαδίζοντας ως προσκυνητής στα βήματα του μεγάλου Αποστόλου Βαρνάβα, ενός γιου αυτού του λαού, ενός μαθητή που αγαπούσε τον Ιησού, ενός ατρόμητου κήρυκα του Ευαγγελίου που, καθώς περνούσε ανάμεσα στις νεοσύστατες χριστιανικές κοινότητες, έβλεπε τη χάρη του Θεού να λειτουργεί και χαιρόταν «και παρεκάλει πάντας τη προθέσει της καρδίας προσμένειν τω κυρίω”».
ΠΗΓΗ: philenews.com
no related-1618786